Derfor elsker vi turlivet om høsten

Om høsten er naturen inne i en brytningstid. Solstrålene varmer, samtidig som fjelltoppene har fått et melisdryss. Trærne er fargerike, luften er frisk og skogen er stille. Høsten er virkelig en av de flotteste tidspunktene for å gå fotturer. Her er 10 grunner til at vi gleder oss til å sove utendørs i høst.

– 1 –

Varme solstråler og frisk luft

Om høsten henger solen lavt på himmelen, og solstrålene varmer fremdeles godt. Utendørs får man roser i kinnene, lungene fylles med frisk høstluft, og man slipper å bli svett og varm på tur. Mange tar solen for gitt om sommeren, men om høsten nytes hver eneste solstråle til det fulle. Når solen sveiper lavt over landskapet gir det et varmt og fint lys.

Høsten gir flotte naturopplevelser i mørket
Høsten mørke kvelder gir flotte naturopplevelser

– 2 –

Klar stjernehimmel
Når du er utendørs en vakker høstkveld gjelder det å ta en titt opp på stjernehimmelen. Da er det gode muligheter for å observere en vakker stjernehimmel, men også nordlyset etterhvert som det går mot vinter. Prøv å finne en plass litt unna lysene fra sivilisasjonen.

Les også: Uteovernatting for nybegynnere? Slik starter du!

– 3 –

Båltid
Med høstmørket kommer også de perfekte forholdene for å tenne bål. Ta med noe god mat ut i skogen som dere kan tilberede på bålet. Bålet lyser opp høstskogen og skaper en lun og varm stemning.

Appelsinbrownie på bålet
Appelsinbrownie på bålet

– 4 –

God bok i teltet

Utnytt høstmørket ved å gjøre det ekstra koselig inne i teltet. Finn frem hodelykten og en god bok, eller inviter turkamerater på kortspill i teltet. Lytt til lyden av regndråper som faller ned på teltduken; det kan få de fleste til å falle til ro. I høstmørket er det også morsomt å ta bilder med lang lukkertid, ved å lage bokstaver eller figurer med hodelyktene.

Les også: 10 smarte ting vi ofte har i tursekken

Med hodelykter og lang lukkertid på kameraet kan du lage figurer og bokstaver i høstmørket
Med hodelykter og lang lukkertid på kameraet kan du lage figurer og bokstaver i høstmørket

– 5 –

Naturen er i endring
Om høsten er naturen inne i en brytningstid, og enkelte dager endrer naturen seg gjennom hele døgnet. I morgentimene kan det ligge frostrøyk over vannet, rim på bakken og morgendugg på teltduken. Gjennom dagen erstattes kulden av mild bris og lune solstråler. Fra den varme soveposen din kan du observere hvordan naturen endres.

Fra hengekøya ved lille Åklungen. Solen kryper sakte nedover trærne på vannets vestside
Fra hengekøya ved lille Åklungen. Solen kryper sakte nedover trærne på vannets vestside

– 6 –

Kontraster
Det aller beste med friluftslivet er kontrastene. Det er ekstra godt å komme inn i varmen igjen etter å ha vært på høsttur utendørs. Få varmen igjen foran peisen, tenn noen telys, og drikk en god kopp varm kakao.

Les også: 10 tips til uteovernatting i hengekøye

– 7 –

Stille skog og fargespill
Det er mer stille i naturen om høsten. Kanskje får du teltplassen eller stien helt for deg selv? Og naturens fargespill på sitt sterkeste og aller vakreste om høsten. Solstrålene skinner på trærne, som har fargerike blader i rødt, gult og oransje, og som speiler seg i blikkstille vann. I et vindkast faller bladene i sakte tempo ned mot den fargerike vegetasjonen på bakken. Fra teltplassen kan du sitte og beundre naturen rundt deg. Nyte det fargerike landskapet før snøen omslutter landskapet på ny.

Naturen er på sitt mest fargerike om høsten
Naturen er på sitt mest fargerike om høsten

– 8 –

Ingen mygg
Når frosten kommer om høsten forsvinner samtidig mange av insektene, som kan bli plagsomme enkelte plasser om sommeren. Dermed kan du nyte solnedgangen og måneskinnsturen helt uten myggmiddel og myggnetting.

Les også: Tips til overnatting med småbarn på turistforeningenhytte

– 9 –

Varm lue og votter
Høsten er anledningen til å ta frem varme skjerf, gode gensere, lue og favorittvottene. Det gir god varme, samtidig som det aldri blir iskaldt ute. Hold også varmen oppe med en kopp te eller kakao i teltet.

– 10 –

Naturens matfat
Om høsten bugner det av blåbær og tyttebær i skogen, og rundt stiene venter soppen på å bli plukket. I tillegg er det jaktsesong, som mange gleder seg til gjennom hele året.

God tur ut i disse vakre omgivelsene!

Blåbærlyng i høstdrakt
Blåbærlyng i høstdrakt

Hva liker du med høsten? Vi vil gjerne høre om dine erfaringer og tips i kommentarfeltet.