Slik holder du varmen på tur

Er du en fryspinn eller synes du ofte at turopplevelsen forringes av at du må stå og være kald? Om det er snø eller vind, kaldt eller surt, om du skal på dagstur eller overnatte ute: Her får du tipsene som holder deg varm på tur!

Vi er nominert til prisen Årets Villmarking 2017! Gi en stemme til oss hverdagseventyrere her!

– 1 –

Ull innerst

Ull er gull på tur! Med ull som innerste lag, er det mye lettere for kroppen å holde varmen – også dersom du blir våt. Etter bruk henger du ullplaggene dine opp til lufting og så er de så gode som nye til neste gang – helt uten vask! Bruk gjerne ullundertøy også, hvis du har det. Finn frem en gammel kofte, bestefars gamle islender eller en strikkagenser med ull i og kom deg ut i naturen! 

– 2 –

Hold hodet …varmt

Store deler av varmetapet skjer gjennom hodet. Derfor er det ekstra viktig å ha noe varmt og godt på toppen. Ta på deg en god lue eller et pannebånd som dekker godt over ørene og gjerne en jakke med hette dersom det blåser. Et skjerf eller en hals/buff bidrar også til at det er lettere å holde varmen i kalde minusgrader. Skal du sove ute, er en balaclava fin å ha, da blir det tett, varmt og godt i toppen når du kryper ned i soveposen. Husk å snurpe soveposen godt igjen!

– 3 –

Varm på føttene og på hendene

Sørg for å ha varme sko på bena. Romslige sko med god plass til tykke ullsokker er aller best. Du kan gjøre skoene dine bedre rustet for kulde og fuktig vær ved å legge inn en ullsåle og vedlikeholde skoene jevnlig. Smør inn skinnstøvlene med minkolje eller impregner ytterskoene. Da blir «kom-deg-ut»-dagen en fin opplevelse for store og små.

Det er ofte en utfordring å holde hendene varme når du samtidig skal lage pinnebrød, ordne mat, feste ski eller hjelpe barna på med klærne. Vi har god erfaring med å bruke hjemmestikkede votter eller vanter med store, vindtette votter utenpå. Da kan vi ta av de vindtette vottene, men fremdeles beholde ett lag på når vi skal ordne saker og ting. Pass også på at håndleddene dekkes og ta gjerne på deg en genser med lange ermer som rekker godt ned i mansjettene på vottene.

– 4 –

Tykt og varmt sitteunderlag og liggeunderlag

Det er alltid lurt å ha med seg et varmt sitteunderlag i sekken. Vi har altfor mange ganger glemt dette på tur, og har måttet ty til votter, luen eller sekken som sitteunderlag. Sørg for å ha et sitteunderlag fast i dagstursekken, så slipper du å glemme det! Vi bruker ofte skinnfell eller liggeunderlag og sitteunderlag i ull – det er ekstra luksus. Les mer om hvordan du kan lage utrolig enkle sitteunderlag i ull her.

Godt med isolasjon er ekstra viktig når du skal overnatte ute. Skal du bære langt, kan oppblåsbare og isolerte liggeunderlag være tingen, men skal du på nærtur, holder det med liggeunderlag i skum, ullpledd eller skinnfell. Det viktigste er at det er godt med isolasjon under deg – det kan gjøre stor forskjell. Bruk det du har tilgjengelig!

– 5 –

Tenn et bål

Når det er kaldt og mørkt ute, er det utrolig godt å få både varme og lys fra et gnistrende bål. Ta gjerne med tørr ved hjemmefra, da sparer du naturen, og du får til gjengjeld et bål som er mye lettere å tenne opp. Ta gjerne også med noen stearinlysrester hjemmefra – de egner seg supert til å få rakst og enkelt fyr på bålet.

– 6 –

Varm drikke

Det er alltid godt med en rykende varm kakao på tur, både når du sitter rundt bålet, tar en pause på skituren eller sitter i sofakroken på en koselig hytte. Varm hendene på koppen for å få igjen varmen i kroppen. Ta med kokende vann på termos hjemmefra – det holder seg lenger varmt enn du tror og det smaker alltid godt med solbærtoddy, te eller kaffe ute på tur! Skal du overnatte ute i kulda kan du koke opp varmt vann på kvelden, helle det varme vannet i en drikkeflaske, og bruke den som varmeflaske i soveposen! Det fungerer supert! Pass på at drikkeflasken er tett og at den tåler varmt vann.

– 7 –

Vindtette klær og vindtett utstyr

Kald vind finner lett veien gjennom klærne dersom de ikke er vindtette. Sørg for å ha en vindtett jakke og bukse ytterst som er så tettvevd at ikke vinden blåser tvers gjennom. Let i garderobeskapet og finn frem bomullsjakker eller tykke vinterjakker som kan holde deg varm. Skal du overnatte under åpen himmel, er det lurt å ha et vindtett trekk rundt soveposen dersom det er meldt vind i løpet av natten. Bruk et grevlingtrekk eller en fjellduk/vindsekk – disse kan også brukes for å holde varmen i matpauser.

– 8 –

Hold deg tørr

De tørreste klærne er de varmeste. Husk å ta med tørt skift når du skal ut på tur. På en dagstur holder det kanskje med en ekstra genser eller et par ekstra votter. På overnattingstur bør du i hvert fall ha med tørre sokker i tillegg.

– 9 –

Varm mat

Varm mat smaker alltid godt når den nytes under åpen himmel! Hvis du skal kose deg litt ekstra på turen, kan du ta med deg hjemmelaget suppe på termos. Tenner du bål, er pinnebrød, pølser, fiskekaker eller mat varmet i folie enkle retter du kan lage. Pannekaker fungerer også supert å lage på bål – og du er garantert å holde varmen dersom du tar på deg jobben med å steke pannekaker til hele gjengen på bålet. Bruker du primus, er det supert å steke fisk, grønnsaker eller varme medbragt mat du har med hjemmefra.

– 10 –

Kom deg ut!

Det aller viktigste er at du kommer deg opp av sofaen og inn i naturen! Pakk med deg det du tror du trenger til din tur! Legg turen til nærmarka der du bor eller i nærheten av hytter eller steder du har mulighet til å varme deg. Fordelen med turer i nærmarka, er at du kan reise hjem igjen dersom du begynner å bli kald eller har glemt å pakke noe viktig. Ta med en venn, familien, en kollega eller en bekjent ut på tur i helgen. Hvem vet, kanskje de trenger det mer enn deg selv?

God helg og god tur!

Turhilsen fra Hege&Stine