Drømmer du om Finnmarksvidda?

Finnmarksvidda er et av de kaldeste områdene i Norge vinterstid, men tar du turen kan du få oppleve hvite vidder, nordlys, mørketid og stjernehimmel. Allerede i februar reiser vi avgårde for et uforglemmelig eventyr på tvers over vidda med NORD Ekspedisjon. Vil du bli med?

Finnmarksvidda har alltid hatt en helt spesiell tiltrekningskraft på oss. Det fantastisk råe, røffe og vakre landskapet, der naturen dominerer og du kan labbe avgårde i dagesvis uten å treffe på folk. Der turstier og gamle fjellstuer venter på eventyrlystne turfolk fra nært og fjernt. Der vinteren sørger for et gigantisk hvitt vinterlandskap hvert eneste år, som dekker myrer, elver, åser og vann.

Finnmarksvidda befinner seg så langt nord at tregrensen ligger lavt og omgivelsene er værutsatt med lite vegetasjon. Vidda ligger mellom 300 og 500 meter over havet, og er Norges største vidde i areal. Drømmen om Finnmarksvidda kan virke fjern og uoppnåelig for folk sørpå, men er likevel innen rekkevidde for de aller fleste som er eventyrlystne og viljesterke.

Det er jo kjent at «det er kortere fra Alta til Oslo enn fra Oslo til Alta», og det er kanskje noe i dette? Vi som bor på Østlandet er vant til å ha det meste i nærheten og klarer ikke å forstå hvor nærme Finnmarksvidda faktisk er.

Takk til NORD Ekspedisjon for turen over vidda! #annonse

Allerede i februar reiser vi avgårde for et uforglemmelig eventyr på tvers over vidda. Vil du bli med?

Finnmarksvidda på tvers

Vi skal gå den klassiske turen over Finnmarksvidda, som har blitt kåret til en av verdens fem flotteste skiturer av Forbes. Turen starter like ved Alta, og derfra går vi i fire dager sørøstover på vidda i retning Karasjok. Dagsetappene varierer fra 14 km til 29 km, og vi overnatter på koselige fjellstuer underveis. På fjellstuene får vi servert frokost og middag, som betyr at pulken vi trekker blir lettere enn hvis vi hadde sovet i telt. Turen følger ruten Stilla – Jotka – Mollisjok – Ravnastua. Alle som melder seg på turen får tilsendt pakkelister fra NORD Ekspedisjon i forkant av turen.

Turen over Finnmarksvidda skjer i slutten av februar. Det innebærer at det fremdeles vil være relativt lite dagslys sammenlignet med resten av året. Dermed er det gode muligheter for å få se nordlys, men også å oppleve de vakreste soloppganger og solnedganger du noensinne har sett. Du vil også få prøvd ut kreftene i værharde omgivelser. Dette blir en spennende tur og ikke likt noe annet.

Har du lyst til å prøve deg på en skitur over Finnmarksvidda sammen med oss? Meld deg på her!

Drømmer du om å gå i omgivelser som dette? Foto: Roger Johansen

Hvem kan krysse vidda?

Turen over Finnmarksvidda passer perfekt for deg dersom:

  • Du er glad i å være ute
  • Du har lyst til å få nye turvenner
  • Du har lyst til å oppleve vakker og mektig natur
  • Du er positiv, har pågangsmot og utholdenhet
  • Du liker å finne skikkelig ro i naturen

Vi har hatt lyst til å krysse Finnmarksvidda i mange år. Teste krefter, bli slitne, bli en del av alt det hvite, hvile ut i soveposen, for så å gå videre gjennom det værharde landskapet langt, langt der oppe i nord. Nå håper vi at DU og andre fine turfolk blir med oss på turen over vidda!

Dag for dag


DAG 1: Vi starter første dagen i Alta hvor vi blir transportert til startpunktet ved Stilla. Her spenner vi på oss skiene og tråkker de første sporene over vidda. Vi følger langs Stilladalen oppover mot selve platået. Siste delen av etappen går over vann og total strekning første dagen er omtrent 14 kilometer. Vi tar en rolig kveld, overnatter på Jotka Fjellstue og lader opp til turens lengste dag.


DAG 2: Andre dagen ligger en lang etappe foran oss. Vi setter kurs sørøstover og lenger innover vidda. Vi skal krysse innsjøen Lesjavri, Finnmarks største innsjø. Her får vi virkelig prøvd oss på å holde fokus, gå i de samme omgivelsene over lenger tid, og dersom været er ruskete, kan dette bli en krevende etappe. Etter 29 kilometer med ski og pulk, sklir vi inn på tunet foran Mollisjok fjellstue for en nydelig middag og velfortjent avkobling.


DAG 3: Denne lørdagen starter vi med noen slake, lange bakker oppover mot nesten 500 moh og vi passerer denne dagen turens høyeste punkt. Vi holder kurs østover, og beveger oss gjennom et småkupert område med koller og formasjoner. Dagens etappe er på 24 kilometer og avsluttes på Ravnastua fjellstue som ligger drøye 300 moh.


DAG 4: Siste dagen i kryssingen av Finnmarksvidda og i dag er det mye nedover. Vi skal ned igjen fra viddeplatået og vi holder kurs sørøstover. Vi passerer forbi flere vann i dag, men snøen og omgivelsene kan gjøre det krevende å få med seg disse. Denne dagen er også småkupert og avsluttes med en lang bakke nedover og ned under 200 moh igjen. Ved ankomst til sluttpunktet, transporteres vi tilbake til Alta, og hvis vi vil, kanskje vi kan spise en bedre middag sammen.


Vi er superklare for å krysse Finnmarksvidda. Vil du bli en del av turgruppen vår?

Husk at det aller første skrittet mot en ny tur ofte er det tøffeste: Det er å bestemme seg!

God turhilsen fra 

Tursøstre Hege & Stine

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *