Snarvei til friluftsferie med familien

Vi trengte fjell, friluft og ferie, både store og små, men ville gjøre det enkelt. Svaret var heldigvis lett. Vi endte opp øst i Jotunheimen.

Hvor kan vi reise for å oppleve spektakulære omgivelser, historiske områder, spisse fjell og dype daler hvor barna samtidig kan trives og ha det gøy? Vi ønsket oss en tur der vi ikke måtte slite og streve for å nyte fin natur, men ønsket samtidig en tur som gav oss voksne en større opplevelse enn å slå opp teltet rett bak blokka. Svaret ble den betjente Turistforeningshytta Gjendesheim.

Leier
På akebrett i Jotunheimen

Gjendesheim ligger plassert ved porten til Jotunheimen, ved utoset til vannet Gjende, mer kjent som utgangspunktet for turer over Besseggen. Gjendeoset er også kjent for å være tilholdsstedet til friluftsmannen og fritenkeren Jo Gjende, og området har mange interessante historiske plasser og buer. Men Gjendesheim er ikke bare en sommerdestinasjon, slik mange tror, Gjendesheim er åpen også om vinteren, så hvis du vil ta med familien på en tur i spektakulære omgivelser, men ikke helt tør å reise av gårde med full oppakning, telt og soveposer, er Turistforeningens storstue i Jotunheimen et supert valg.

«Vi slår oss til ro med at denne dagen er forbeholdt akebrett, bobbaner, klatring i krokete fjellbjørk og utmerket bålmat»

Vi bestilte overnattingen på forhånd. Et 4-sengsrom som gir nok plass til to store og to små. Samtidig bestilte vi også frokost og middag hver dag. Vi trengte ferie, og denne gangen en skikkelig avslappende en, hvor vi foreldre ikke trengte å bruke tid og krefter på å handle, lage mat, rydde og vaske opp, men hvor vi kunne bruke tiden sammen med familie og venner.

Månelyst på Gjendesheim
Månelyst på Gjendesheim

Området rundt foten av Besseggen har mye å by på for små og store. Vi pakket pulken med matpakke og termos, litt tursjokolade og ved. Og bare noen steinkast unna hytteveggen ble det besluttet at dette var dagens bålplass. Allikevel ble naturopplevelsene storslåtte, med bratte, snødekte fjell som brutalt deles av vannet Gjende. Dette vakre vannet som vanligvis er grønt og dypt, men som gjennom vinteren hadde spart opp et halvannen meter tykt lag med is. Den kvistede løypa innover på isen vitnet om eventyrene som lå og ventet. Løypa viste vei rett inn i Jotunheimens hjerte og så fristende ut, men vi slo oss raskt til ro med at denne ferien var forbeholdt akebrett, bobbaner, klatring i krokete fjellbjørk og utmerket mat på bålet.

På skattejakt finner vi mye spennende
På skattejakt finner vi mye spennende

Selv om turene ikke ble lagt langt unna hytta, hadde vi alltid pulken i nærheten. Med små barn på tur var det ikke til å unngå at godstemningen fikk seg noen riper i lakken av og til. Da var det godt for slitne småtroll å ta seg en hvil på et varmt og lunt sted, mens vi voksne kunne drømme oss bort i de fantastiske omgivelsene utenfor.

Spektakulære omgivelser rundt Gjendesheim

Har dere ikke prøvd friluftsferie med familien ennå? Prøv Gjendesheim da vel!

 


Tips til familieferie på Gjendesheim:

  1. Ta med noe egen mat. Barnegrøt, pølser og lomper, polarbrød og leverpostei e.l. Greit å ha når barna våkner halv seks og frokosten starter kl. 07 eller 08. Dette er også greit å ha dersom dere tenker å tenne bål.
  2. Ta med noen egne leker, da det kun er et begrenset utvalg på hytta.
  3. Gjendesheim tilbyr gratis utlån av bæremeis og akebrett. De tilbyr også utleie av fatbike, fjellski og randoneeski!
  4. I enkelte perioder har hytta egen aktivitetsleder som arrangerer mye moro for små og store barn! Følg med på hyttas facebookside.
  5. Ta med bøtte og spade – det er alltid moro å leke med i snøen.
  6. Hytta har fjellbibliotek og brettspill.
  7. Hytta har både barnestoler og stellebord.
  8. Ta med egen barneseng dersom dere har behov for det.
  9. Dersom dere overnatter mer enn tre netter, er sengetøy inkludert i prisen – hvis ikke kan dere leie sengetøy eller ta med lakenposer/sengetøy selv.
  10. Ta med babycall – da kan dere kose dere i peisestua med utsikt til fjelltopperog stjernehimmel mens barna sover på rommet.

Informasjon om Gjendesheim kan dere finne her: www.ut.no

Gjendesheim leier blant annet ut fatbike til alle som vil prøve noe nytt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *