Har du lyst til å prøve overnatting i hengekøye? Les våre tips!

Her er 10 tips til overnatting utendørs i hengekøye!

Nå nærmer sommeren seg med stormskritt, og det begynner å bli både varmere, enklere og mer behagelig å overnatte ute i naturen. Hengekøye er et ypperlig alternativ til annen overnatting dersom du har tenkt deg en tur i skogen eller på fjellet. Det er behagelig å ligge i, lett å bære med seg, og kan settes opp over alt. Hvis du enda ikke har prøvd overnatting i hengekøye, har du en fin naturopplevelse i vente!

Har du lyst til å lese mer om hengekøyeovernatting? Les boken vår «Kortreist. 70 fine hengekøyeturer fra Norges 15 største byer»!

Å overnatte i hengekøye gir turen en ny dimensjon
Å overnatte i hengekøye gir turen en ny dimensjon

– 1 –

Hvor kan jeg kjøpe hengekøye, og hvilken skal jeg velge?
Husk å velge hengekøye beregnet på overnatting. Vi bruker typen Ticket-to-the-Moon på dagsturer og overnattingsturer, men også den mer avanserte hengekøyen Draumr fra norske Amok. Vi har testet flere titalls hengekøyer, men endt opp med disse to. I boken vår «Kortreist» skriver vi mer om ulike hengekøyetyper. Hengekøye kan kjøpes hos de fleste sportsforretninger, på www.finn.no, eller hos nisjebutikker som www.nomaden.no, www.feltreir.no, www.chillout.nowww.dnt.no.

– 2 –

Husk å få med opphengstau til hengekøya!
Opphengstau med kroker til hengekøya følger ikke alltid med. Du kan for eksempel bruke dette snoropphenget, men vi anbefaler egentlig at du kjøper trevennlige stropper. Det er litt bredere opphengsstropper, som gir mindre skade på trærne. For eksempel kan du kjøpe disse. Du vil bli overrasket over hvor enkelt det er å feste hengekøya i trærne. Køya siger noe ned i løpet av natten, så sørg for å ha minimum en halvmeters avstand fra bakken når du ligger oppi.

– 3 –

Blir det kaldt?
Husk at når du overnatter i hengekøye, sover du under åpen himmel. Det kan fort bli kaldt dersom temperaturen synker i løpet av natten, spesielt nedenfra når kulda kommer snikende gjennom en flattrykt sovepose. Sørg for å ha godt med isolasjon å ligge på. Vår erfaring er at myke underlag, som for eksempel et skumliggeunderlag, fungerer best. Stive liggeunderlag kan fort gjøre hengekøya litt ustabil. Du kan gjerne bruke ullteppe eller skinnfell i tillegg, eventuelt kjøpe spesiallagde underlag for hengekøyer. Også må du selvsagt ha en sovepose tilpasset sesongen!

– 4 –

Hvilke trær skal jeg velge?
Hengekøya trenger ofte større plass enn du tror. Velg to trær som står ca. 4-5 meter fra hverandre. Står trærne for tett, og buen på hengekøya blir for stor, kan det bli mindre behagelig å sove i den. Står trærne for langt fra hverandre, og køya blir for strak, vil hengekøya bli ustabil. Prøv deg frem for å finne en løsning som passer for deg. Vær bevisst tykkelsen på treet du henger opp køya i. Er treet for tynt kan det fort bli svai, som kan føre til at tarpen du henger over hengekøya blir slapp og begynner å blafre i vinden, eller at hengekøya gynger mer enn nødvendig.

– 5 –

Singel eller dobbel?
Hengekøye for to personer er varmt og godt, men kan også oppleves som litt mer begrensende med tanke på liggestilling. Det er også mer uroligheter i løpet av natten, med mindre hengekøyepartneren din ligger veldig rolig. Vi har sovet mye én person i dobbelhengekøye – det er skikkelig luksus!

Å sove alene i en dobbel hengekøye er luksus!
Å sove alene i en dobbelhengekøye er luksus! Foto: Anders Heireng Knudsen

– 6 –

Hengekøye i regnvær?
Dersom det er fare for regn (eller snø) er det lurt å henge opp en tarp (presenning) over hengekøya. Dette gjør opplevelsen en del lunere. Husk at det kan bli en del støy i tarpen dersom det er mye vind, så stram den godt og husk ørepropper. Det finnes spesialsydde presenninger for hengekøyer, men vanlig presenning duger også fint. Husk line som du trekker mellom trærne som tarpen kan festes over. Fordelen med hengekøye er at du kan overnatte i ulendt terreng og når det er vått på bakken.

Hengekøye er en kjempefin måte å overnatte i naturen på
Hengekøye er en kjempefin måte å overnatte i naturen på

– 7 –

Hengekøye i vind?
Vindretning kan være lurt å tenke på. Mye vind fra siden kan oppleves mindre komfortabelt siden dette medfører mer gynging. Vær også bevisst på plasseringen av hengekøya. Tidlig på sesongen er det ofte kaldt om morgenen, og det kan være fint å få morgensolen på hengekøya.

– 8 –

Hengekøye om vinteren?
Hengekøye kan fint brukes om vinteren, men husk at du da trenger varmere sovepose, varmere underlag og gjerne tarp for å gjøre det lunere. Vår erfaring er at vinterovernatting krever ekstra ull og utstyr, men at det blir varmt og akkurat like fint som om sommeren.

Hengekøye om vinteren er akkurat like fint
Hengekøye om vinteren er akkurat like fint

Ler mer om vinterovernatting i hengekøye her.

– 9 –

Hengekøye om sommeren?
Myggnett er (dessverre) et must dersom det er mye mygg i området. Det finnes spesialnett for hengekøyer som kan festes rundt hele køya. Vi har også brukt myggnett for barnevogn og dratt over hodet – fungerer fint det også!

Myggnett for hengekøye
Myggnett for hengekøye er lurt om sommeren Foto: Anders Heireng Knudsen

– 10 –

Hopp over punkt 1-9
Ta med hengekøya, finn to trær og prøv selv! Det viktigste er at du kommer deg ut og nyter naturen.

God tur og lykke til med overnatting i hengekøye!

Overnatting i hengekøye kan anbefales!
Overnatting i hengekøye kan anbefales!

Vi ønsker å høre om din erfaring med overnatting i hengekøye! Legg gjerne igjen en kommentar.

42 thoughts on “Har du lyst til å prøve overnatting i hengekøye? Les våre tips!

 1. Jøss, dette så jo egentlig veldig praktisk ut, i tillegg til at det virker morsomt!

  • Det er helt genialt! En ny og annerledes måte å overnatte ute på, som er like fin til alle årstider 🙂

 2. Ad punkt 2: Kjøper du Hennessey hengekøye følger alt med, også oppheng.

  Ad punkt 4: På hengekøyer fra Hennessey er det en såkalt «ridgeline», som sørger for at buen på køya blir riktig. Hver gang!

  Ad punkt 6: Det følger med tarp på køyer fra Hennessey, og du trenger slett ikke ørepropper!

  Ad punkt 9: Køyer fra Hennessey har integrert myggnetting.

  Jeg jobber hverken for Hennessey eller for noen som selger dem, men har hengt mye ute, og sett mange andre køyer. Gjett hvilken hengekøye jeg liker best!?!

  • Så utrolig smart. Dette er noe alle hengekøye-entusiaster bør sjekke ut!

 3. Lot meg innspirere og kjøpte hengekøye fra tickettothemoon. Veldig fornøyd :-). Synes det er greit at ikke alt er integrert. Gir muligheter for valg og vektreduksjon når enkelte ting ikke trengs. Hatt et par kjempefine turer/naturopplevelser så langt. Eneste er at tarpen som selges med er kanskje i minste laget og blir vel ettervert nedgradert til dagsturbruk eller «helt-sikkert-sol-de-neste-to-dager» bruk :-). Hva bruker dere? Ser ut dere har noe annet i sekken :-).

  • Hei Sven! Så gøy at du ble inspirert og har kjøpt deg hengekøye! Vi har både tarpen fra tickettothemoon, men har også en Dovrefjell Tarp, som er 4×3 meter. Denne fester vi på tvers, du kan se bilder av dette her.

  • Hei dere 🙂 jeg har brukt amok sin tarp. Den er helt fantastisk. Stor nok, og med enkle og gode festeanordninger. Jeg har begynt å ta med den selv på turer uten hengekøye og bruke som tak hvis det skulle regne. Veier nesten ingenting heller. (Så er det jo kult at det er et norskt merke 😉 )

   • Hei du!
    Ja, det finnes mange typer tarp som fungerer fint til dette:) Og smart tips å også ta den med på turer uten hengekøye:) Takk!

 4. Skikkelig inspirerende «artikkel» – supert!
  Jeg åpner en eventgård rett før jul beliggende for seg selv midt i skogen, og har drodlet litt om ulike morsomme overnattingstilbud foruten lavvo for at folk som vanligvis ikke er så vant til utendørsaktiviteter kan få en flott opplevelse som de allikevel føler er trygt.
  Har vært ute og telt/talt : )) noen passende trær, og tenkte å få opp 8-10 hengekøyer før jul.
  Har noen erfaring med hengekøyer som henger ute året rundt i forhold til tau/fester/duken osv?
  Tenkte å legge en liten presenning rundt når de ikke er i bruk, men tar gjerne i mot råd : )

  • Hei Tone! For en flott ide! Spennende at du åpner eventgård! Vi har ingen erfaring med å la hengekøyene henge ute over lengre tid, men Ticket-to-the-moon-køyene er superenkle å montere og ta ned, max 5 minutter per køye, så ville nok anbefalt deg å ta de ned når du vet de ikke skal brukes på en stund. Lykke til med både hengekøyer og eventgården:-)

 5. Hei! Jeg pleide å sove i en nettinghengekøye da jeg var liten. Nå ville jeg kjøpe en som er liten og lett i sekken, og samtidig god og romslig å sove i. Har kjøpt Tttm nå, men jeg syns det er vanskelig å ligge komfortabelt i den. Enda jeg er liten. Føler meg som en pølse i brød… Blir det bedre om en har liggunderlag oppi? Den omslutter meg helt, ser knapt ut…?

  • Hei Elin! Ofte legger hengekøyene seg litt rundt deg, spesielt hvis det er mye stoff i forhold til størrelsen på kroppen som ligger oppi (feks om du har dobbelhengekøye):) Det blir mye bedre med underlag og sovepose, så foreslår at du prøver det. Et annet tips er å legge seg litt på tvers i hengekøya. Da har du mulighet til å ligge litt mer vannrett, og får også bedre utsikt mot en av sidene. Lykke til!

   • Hvordan ordner man å ligge diagonalt med liggeunderlag?For ikke den til å ligge korrekt .Har tttm original og Exped liggeunderlag med intergret pumpe.Takker for tips

 6. Hei. Takk for en flott tipsliste :))
  Datteren min og jeg overnattet i hengekøye i natt, men tenkte ikke på at det ville være nødvendig med underlag i den. Noe som dessverre førte til at vi ganske raskt ble svært kalde til tross for dunposer og ullundertøy. Utpå morgenen kom solen, vi ble varme og fikk et par timers god søvn 🙂 Ser dere nevner liggeunderlag for hengekøyer, hvor selges de og hvilke anbefaler dere?

  Mvh Vibeche

  • Hei Vibeche! Vi bruker vanlig skumunderlag i hengekøyene. Feks Bergans Sleeping Mat Extreme. Skal du gå kort kan du ta med ullpledd og skinnfell i stedet o legge under:-) God tur fra Hege&Stine

 7. Hei, til Elin… en annen måte å bli mer komfortabel i hengekøye på kan også være ved å legge noe mykt under knehasen (itillegg til å ligge på tvers). Det har funket for meg. P.S: Fikk ikke med meg dere svarte meg i fjor. Tusen takk ;-). Den Dovrefjelltarpen kom i samlingen denne uken. God Sommer :-)!

 8. Hei,
  Linken til opphenget fungerer dessverre ikke lenger. Har dere noen tips til oppheng som funker bra for dobbelthengekøya fra tickettothemoon? Tar også gjerne imot tips om myggnetting til samme køye. Samboeren min vurderer nå også hengekøye, har dere andre alternativer enn den tidligere nevnte køye?

  • Hei Gustav!
   Takk for tilbakemelding! Vi sjekker opp og oppdaterer! Oppheng som funker bra og som er vennlig mot trærne er feks disse. Vi har brukt både myggnetting som kun dekker hode/ansikt og myggnetting som dekker hele køya. Det er litt mer styr med de som dekker hele køya, men faren for myggstikk er nok noe lavere, og du kan åpne soveposen for å lufte uten å frykte for myggstikk.
   Ang ulike typer hengekøyer, er de aller fleste vi har prøvd av typen fallskjermsilke ol mer eller mindre like. Det er lite som skiller de ulike hengekøyene der. For de som er interessert i ekstrautstyr og i å overnatte mye i hengekøye, ville vi nok anbefalt Hennessy eller Exped. Alternativt norske Amok, hvor du ligger på tvers.
   Lykke til med hengekøyesovingen fremover!
   Hege & Stine

 9. Hei! Jeg er nysgjerrig på hengekøye men er skeptisk til bøy på ryggen og liggestilling, at man ikke kan ligge på siden f.eks. I tillegg er jeg vár mot bevegelser (tåler ikke brygger/båt), vaier det mye i løpet av natta? Takknemlig for noen tanker / svar 🙂

  Og vil anta at en rastløs 2-åring og 4-åring ikke er lett å sove i hengekøye med?

  • Hei Kine!
   Beklager sent svar! Kom akkurat hjem fra tur i indre Troms:) Så moro at du er nysgjerrig på hengekøye! Det er ikke alltid man finner sin bue med det første. Det anbefales at man ligger diagonalt i hengekøya slik at man kan ligge flatest mulig, men vår erfaring er at dette er vanskelig med de enkle hengekøyene som de fleste har, spesielt når man gjerne bruker liggeunderlag og myggnett til. Vår løsning har vært å ha køya forholdsvis stram slik at bøyen blir minst mulig, men det er klart, det blir noe bøy på køya. Allikevel sover vi ofte på siden i køya! Et alternativ er hengekøyene fra norske Amok, de har en avansert variant der du ligger på tvers.

   Ang det at du er vár mot bevegelser; dersom det blåser om natten, eller trærne du fester hengekøya til er tynne, vil hengekøya gynge noe. Noen få ganger har vi opplevd vi at vi «gynget» litt dagen etter men det er sjelden vi opplever dette, og det skjer oftest når det har blåst friskt.

   Håper du finner din bue og at du finner roen i køya! Det gir mange fine opplevelser også selv om du ikke overnatter!

   Lykke til fra Hege & Stine

 10. Hei, jeg lurer på hvordan det er å sove ute nå? Blir det mye dugg osv? Er dette noe som kan gjøre alt vått i hengekøya? Tørker sånt fort? 🙂 har tykk varm vinter sovepose.

  • Hei Silje! Ja, det kan bli litt kondens på soveposen, særlig hvis du har vindsekk utenpå. Det vil uansett ikke bli så vått at du blir særlig kald av den grunn (i hvert fall hvis du har syntetisk sovepose):) God tur:)

 11. Hei.
  Ticket to the moon er et flott produkt. Har gitt det i gave til barn, svigerbarn, barnebarn. Så i sommer, har vi ligget ute i TTTM. Barnebarna er fra 3-6 år. Vi har campet utfor huset i skogen, så skulle det være noe, så kunne de bare gå inn. 1. gang 3 åringen lå ute, våknet han i 3 tiden om natten, og sa at han ville inn. Det var helt greit. Neste morgenen, sa han «at han skulle ligge ute når han ble stor gutt». Nå er han blitt fire år, og fortalte «at nå var han stor gutt og kunne ligge ute i hengekøya». Et annet barnebarn på er 5 år, sier etter 1.natt i hengekøya: «jeg har aldri sovet så godt før». Neste gang sa ho at ho sov enda bedre en forrige gangen. Annen kommenetar fra ho er: ho titter over kanten av hengekøya og sier: «mor, mor, dette er livet». Har også hatt tantebarn og gammeltante barn liggende i camp utfor huset. Vi bruker liggeunderlag og gode poser. Viktig at de får gode opplevelser. Får besøk til helga, da blir det ei el to netter ute. Ble litt langt innlegg. Hadde litt lyst å dele litt av våres opplevelse med hengekøyer. Det er ikke lengde på turen, men opplevelsene som blir husket. «Livet er herlig»

  • Hei Turid!! Tusen takk for at du deler så fine opplevelser! Gøy å høre at det er suksess med familien:) Det er jammen fint å være ute!

 12. Eg hadde med meg 7 speidarar i 9-årsalderen på overnattingstur midt i november i ein granskog. Alle overnatta i hengekøye og hadde ei fantastisk oppleving dei ynskjer å gjenta. Fleire hadde lånt seg, men skal no få hengekøye til jul. Dette skal me gjera igjen!

  • Hei Einar!

   Så utrolig hyggelig å høre! Sprekt og veldig flott at du tar med barn på slike opplevelser! Del gjerne dersom dere reiser på flere slike turer!

   Turhilsen fra Hege & Stine

 13. Hei,
  når dere sover to stk i en dobbel hengekøye, hvordan gjør dere det med liggeunderlag?

  • Hei du!

   Vi bruker to liggeunderlag, og gjerne en skinnfell over for å jevne ut. Vi sover vanligvis ikke to i samme køye, for komforten reduseres en del, så vi anbefaler heller én person i en dobbelkøye;-)

   Mvh Hege & Stine

  • Hei Johan! Ja, det gjør vi! Enten bruker vi en lakenpose eller fleecepose inni, men hvis vi vil ha det enda varmere, bruker vi en ekstra sovepose.
   Hilsen fra Hege & Stine

 14. Hei. Jeg og barna har lekt litt med tanken på å sove i hengekøye, men ingen av oss har prøvd det før. Har siklet litt etter TTTM med sine friske farger, og muligheten til å slippe krangel om hvem sin køye det er. Har en jente på 9 og en gutt på 11, og er ofte litt krangel om hvem sin duppeditt det er ? Prisen er også overkommerlig, selv om jeg ikke får handlet 3 på en gang, pga trang økonomi. Har også fått med meg at en må kjøpe oppheng utenom, og da har valget falt på stropper i stedet for tau. Koster litt mer, men tenker det blir litt lettere for barna å henge opp selv. Men tenker også litt på mygg da, og det ser så utrolig klønete ut å må klatre inn i et myggnett før en kommer seg i køya. Finnes det andre alternativ som kan være enklere?

  • Hei Ann Elin!
   Så gøy at du har lyst til å ta med barna på hengekøyetur! TTTM sine køyer er veldig fine, rimelige og enkle å bruke, og opphengstauet som følger med fungerer helt fint. Du trenger absolutt ikke å kjøpe spesialtilpasset myggnetting til køyene. Det blir fort dyrt hvis dere er flere. Foreslår at du heller kjøper mygghatt (dvs. en hatt med myggnetting på). De koster veldig mye mindre og kan kjøpes i sportsbutikken. Alternativt kan du bruke f.eks. myggnetting til barnevogn. Så lenge man ligger nede i soveposen, er det jo bare ansiktet som må dekkes av myggnettingen. Om våren og høsten er det lite mygg og knott, så da trenger du ikke myggnetting. Lykke til, og god tur!

   Turhilsen fra Stine & Hege

  • Hei Ann Elin!
   Xxl har hatt kampanje på hengekøye fra Mckinley der det følger med tarp, myggnetting og oppheng til kun 299,- hvis man er medlem! Jeg kjøpte den og testet den og det var helt tipp topp? enkelt å henge opp og alt ligger i en liten veske. Man kan evt kjøpe stropper til å henge opp, men de holdt fint de som følger med og de holder en maksvekt på 130kg så trygt er det også✨✨
   Jeg jobber ikke på xxl, bare en kunde som ble superhappy som fant tilbudet??

   God opplevelse!
   Michelle

 15. Jeg har nettopp vært på min første hengekøyeovernatting, takket være inspirasjon fra dere. Det var helt FANTASTISK. Gleder meg allerede til neste tur.

  • Åh, så utrolig hyggelig å høre! Det er noe helt spesielt å ligge i hengekøya og titte opp i trekronene 🙂 Tipper du får mange fine hengekøyeturer fremover!

 16. Hei. Er veldig inspirert etter å ha sett dere som gjester hos Lars Monsen, og nå vil jeg også teste overnatting ute i hengekøye. Vil overraske søstern og kjøpe hengekøyer til oss slik at vi kan dra sammen på tur. Har dere erfaring med de fra House of Hygge? Velger nok enten de eller de dere anbefaler her fra Ticket to the moon. Jeg tenker jeg kjøper dobbeltkøyer selv om vi skal sove i hver vår – høres det lurt ut?

 17. Kjøpte hengekøyer med myggnetting og tarp til meg og gutta (11 og 15) til jul. Nå har jeg bestilt liggeunderlag også. Soveposer har vi. Så nå blir det snart overnattingstur på oss!

 18. Hei
  To spørsmål 🙂
  1. Hvilken størrelse bruker dere på tarpen? Ser tarp finnes i både 3mx3m, 3mx4m osv.
  2. Mulig smaksak, men foretrekker dere hvit eller sort myggnetting til køya?

 19. Hei!
  Vi tester vår TTTM-dobbel i dag, og opplever at veggene «sluker» oss, tetter seg helt igjen over oss med mindre vi holder dem fra hverandre. Vi har et liggeunderlag i bunn. Vi har ca. 5 meter mellom trærne, og har strammet så godt vi klarer. Selve komforten i køya er god (litt trangt med begge to, så vi ligger bare 1). Har dere tips til løsning på dette med veggene?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *