Uteovernatting for nybegynnere – slik starter du!

Mange drømmer om å overnatte ute i naturen, men vet ikke helt hvor eller hvordan de skal starte.  Ute venter stille skog, frisk høstluft, glitrende vann og nydelige høstfarger. Skal du gripe sjansen? Her er tipsene du trenger for å komme i gang!

– 1 –

Hvor skal jeg overnatte?
Du trenger ikke å dra langt avgårde de første gangene. Start med de korte turene, gjerne i hagen, i skogen bak huset, i nærheten av hytta. Opplevelsen kan bli like stor selv om turen er kort. Etter hvert kan du bruke www.ut.no for å planlegge turene dine. Legg gjerne de første turene til under tregrensa. Der er det ofte enklere å finne ly, og mindre vind- og værutsatt. Når du har litt mer erfaring kan du overnatte på fjellet der været ofte er litt mer uforutsigbart.

– 2 –

Når bør jeg dra på tur?
Det er flott å overnatte ute til alle årstider, men det er enklest når det er fint vær. Er du helt fersk? Sjekk værmeldingen, og dra på tur når solen skinner. Da kan du sette opp teltet i ro og mak, uten å bekymre deg for at ting blir vått av regnet eller at vinden gjør det vanskeligere. Et godt tips er å beregne god tid. Det tar ofte lengre tid å bevege seg innover i terrenget med full oppakning enn med dagstursekk, og ingenting er verre enn å måtte skynde seg fram før solnedgang.

Dra gjerne på tur når det er fint vær, sånn at du kan ta deg god tid til å sette opp teltet.

– 3 –

Hvor skal jeg sette opp teltet?

Bruk litt tid på å finne en bra teltplass. I naturen er det ofte mye helning og kupert terreng, så finn en plass der det er ganske flatt. Lyng og mose gir ofte en behagelig seng, men det kan være litt vanskelig å feste teltpluggene ordentlig ned i bakken. Da kan du bruke trær, lyng og steiner for å bardunere teltet.

Et godt tips er å ikke slurve når du setter opp teltet – da slipper du å stå opp midt på natten for å stramme teltduken når vinden blåser. Husk at teltduken forsterker lyden fra vær og vind. Det er vanlig at teltet bråker litt når det blåser. Sett gjerne opp teltet i le av vinden, og bruk ørepropper hvis det blir for mye blafring.

 Det er praktisk å slå opp teltet i nærheten av et vann. Da slipper du å bære så mye vann med deg, og det gir muligheter for fisking, bading og andre aktiviteter. Vann gjør også leirområdet mer levende og idyllisk.

Høstens solnedganger venter på deg utendørs
Høstens solnedganger venter på deg utendørs

– 4 –

Hva bør jeg ha med i sekken?

 Det viktigste er å holde seg varm, og ha med seg nok mat og drikke. Vi pakker alltid etter de tre N-ene: Nødvendig, nyttig og nytelse. Pakk det nødvendige først (liggeunderlag, sovepose, telt, sekk, hodelykt, varme ullklær, vannavstøtende jakke/bukse, mat og varm drikke). Deretter titter du ned i sekken og ser om du har plass til noe nyttig (stormkjøkken, kniv, fyrstikker, bestikk/tallerken/kopp, pakkposer) eller nytelse (bok, kortstokk, pinnebrød). Utover høsten blir det stadig mørkere, og tiden i teltet blir lengre. Da kan det være nyttig å ha med litt godt lesestoff.

Vurder ditt eget behov for nytt utstyr. Du trenger ikke å kjøpe nytt utstyr hvis du ikke vet om teltlivet er noe for deg. Spør om å få låne utstyr av venner eller bekjente, eller sjekk om det selges utstyr brukt på loppemarked eller www.finn.no. Du trenger ikke å kjøpe en ekstremsovepose hvis du kun trenger den til sommerbruk. Er du frossenpinn? Du kan øke temperaturen på soveposen ved å bruke lakenpose inni eller grevlingtrekk utenpå. Og bruk lue i soveposen! Mye av varmen forsvinner ut gjennom hodet. Et annet tips er å bare ha en tynn ullstillongs og tynn ullgenser i soveposen. Da holder du varmen bedre enn om du har full påkledning på i posen. Og bruk gjerne tykke ullsokker på føttene!

«Det viktigste er å holde seg varm, og ha med nok mat og drikke.»

Pakk først det nødvendige, så det nyttige, og til sist nytelse.

– 5 –

Hvilket skotøy bør jeg velge?
Fjellstøvler er ofte det beste alternativet, fordi det tåler fuktighet og gir støtte ved ankelen i kupert terreng.  Joggesko fungerer så lenge det er tørt ute. Er det vått kan gummistøvler fungere, men husk at disse ikke gir den samme støtten ved ankelen. Gummistøvler kan også bli glatte i steinete og gjørmete terreng. Har du kjøpt deg nye fjellstøvler? Husk å gå de inn før du drar på tur.

– 6 –

Prøv å lage mat i naturen

På din første telttur holder det å ha med matpakke og varmt vann på termos. Etter hvert vil du kanskje lage mat i skogen? Det gir en helt spesiell glede å tilberede mat i det fri. Vår erfaring er at stormkjøkken med gass virkelig er verdt investeringen. I stormkjøkkenet følger det med både kokekar og panne. I tillegg kan gassen brukes i nesten all slags vær (hvis ikke det er mange minusgrader). Begynn gjerne med å tilberede maten på dagsturer først.

Det gir en helt egen frihetsfølelse å tilberede måltidet i naturen
Det gir en helt egen frihetsfølelse å tilberede måltidet i naturen

– 7 –

Må jeg ha kart og kompass?
Du bør å ha kart og kompass. Samtidig må du ikke bli værende hjemme fordi du ikke kan lese kart eller bruke kompass! Legg de første turene til naturområder du kjenner litt fra før. Bruk tiden i teltet på å finne ut hvor du er på kartet. En del av opplevelsen er å følge med på kartet. Det er gøy å se hvor du har gått og hvor du skal dra neste gang.

– 8 –

Invester i et godt telt
Finn et telt som passer ditt behov! Det skilles ofte mellom kuppeltelt og tunneltelt. Kuppeltelt har kryssende stenger, er selvstående (også uten teltplugger eller barduner) og tåler ofte mye sidevind. Tunneltelt har ofte større fortelt, veier mindre og er enklere å sette opp. Telt kan kjøpes nye i sportsforretninger, eller brukt på www.finn.no eller på loppemarked. Hvis du kjøper telt i sportsforretninger får du ofte god hjelp. Det selges også telt i andre butikker enn sportsforretninger, men en del av de billigste teltene er ofte veldig tunge, mindre solide og har dårligere ventilasjon. Telt har ofte veldig lang levetid, og kanskje har du teltet resten av livet ditt. Det kan derfor lønne seg å investere i et godt telt. Test gjerne teltet i hagen før du drar på tur.

– 9 –

Vil du heller gå hytte-til-hytte?

Turistforeningen har et fantastisk hyttetilbud over hele landet. Sjekk deres nettside for å finne hytter i nærheten av der du bor.

– 10 –

Har du veldig lyst, men er veldig usikker?

Da kan du melde deg på en fellestur eller et kurs i regi av Turistforeningen eller andre.

Lykke til på din første uteovernatting!

En kort tur unna oppleves naturen fra sin beste side
En kort tur unna oppleves naturen fra sin beste side

Har du spørsmål om uteovernatting? Still spørsmål i kommentarfeltet, så skal vi svare så godt vi kan.

13 thoughts on “Uteovernatting for nybegynnere – slik starter du!

 1. Hei!
  Har lenge ønsket å komme meg mer på tur, så langt har det kun vært dagsturer. Planlegger overnattingsturer nærmere sommeren. Tenker i første omgang en natt i nærheten av hjemmet og etter noen turer 1 eller 2 netter i nærområdet. Har stormkjøkken jeg tenkte å ha med. Lurer litt på størrelse på sekk. Siden jeg ikke er særlig vant tenker jeg å planlegge turene til fint/oppholdsvær. Men usikker på hvor stor sekk jeg kommer til å trenge (tenker overnattigæng i telt med sovepose). Og hvordan gjør dere det med vann på tur!? Kan man koke opp vann for så å drikke det eller må det filtreres på noe måte?

  Hadde satt stor pris på svar. Tusen takk!

  • Hei Vibeke!
   Godt nytt år! Så gøy å høre at du har lyst til å komme deg mer ut på tur! Når vi skal overnatte i telt sommerstid, benytter vi gjerne større sekker med størrelse fra 50 til 80 liter. Da har du plass til klær, mat, drikke og soveposen nede i sekken og du kan feste liggeunderlag og telt utenpå sekken. Fest med det du har tilgjengelig! Vi bruker flaggline, bagasjestropper eller noe annet tau vi har for hånden:) Dersom vi ikke har hatt tilgang på stor nok sekk og ikke skal gå langt har vi båret noe av utstyret under armen også, vi! Det viktigste er at du kommer deg ut på tur og prøver! Stormkjøkken er supert, alltid godt du lage seg noe god mat på turen! Ang vann pakker vi gjerne en liten flaske vann (ca 0,5 – 0,75 liter) som vi har med hjemmefra også etterfyller vi når vi passerer elver eller vann på turen. Dersom vi ikke skal overnatte ved vann, tar vi gjerne med litt ekstra vann i tillegg. Du kan gjerne koke eller filtrere vannet dersom du er usikker på kvaliteten (vi gjør svært sjelden det når vi er på tur i fjell eller skogen så lenge vi har tilgang på rennende friskt vann fra elver eller større vann). Dersom du koker vannet – husk å fosskoke vannet før du avkjøler det.
   Vi er spente på å høre fra deg om du kommer deg på overnattingstur i 2017! Lykke til!

 2. Setter stor pris på svar og tusen takk for et godt svar ?
  Dere skal selvfølgelig få høre fra meg når turen(e) er gjort! Gleder meg veldig!

 3. Hei. Jeg er en student som leker litt med tanken om å bo i telt i Nord eller Østmarka utefor Oslo. Har dere noen tips om et par tre trygge og rolige plasser som er passe sykkelavstand til sentrum?

  • Hei du! Dette hørtes veldig spennende ut! Litt avhengig av hvor du studerer, må du belage deg på å sykle mellom 5-10 kilometer hver vei. Husk at du må flytte teltet ditt regelmessig siden friluftsloven bare gir deg mulighet til å tilbringe inntil to døgn på hvert sted. Du kommer til å bli så godt kjent i marka at du neppe trenger mange tips etterhvert:) En enkel start, og lett tilgjengelige områder, er for eksempel området rett vest for Maridalen eller sør for Ellingsrud/Lindeberg. Områder som Nøklevann og Sognsvann er naturlig nok mye trafikkert og ønsker du ro, vil vi anbefale deg å trekke litt unna disse områdene. Det er imidlertid ikke langt unna du skal før det er betraktelig roligere. Det er mye kupert terreng, spesielt i Østmarka, men det burde ikke være store problemer med å finne en grei teltplass allikevel:) Kontakt oss gjerne på facebook eller instagram hvis du trenger flere tips eller mer informasjon:)

 4. Heisann! Jeg er ei fjellglad jente som ønsker å sove mer ute i den flotte naturen vår. Mitt spørsmål gjelder mer for overnatting ute, uten telt. Jeg tenkte å ta meg en tur i nærområdet og legge meg under tarpen/fjellduken, og lurte på om det er vanlig å impregnere eller beskytte soveposen ytterligere enn den allerede er. Det er ikke meldt regn, men fuktighet/frost kan jo forekomme. Har en solid fire sesongsovepose fra Rab med gåsedun.
  Takk for svar!

  • Hei Merethe!
   Vi blir så glade av å høre at du vil sove mer ute i naturen:) 🙂
   Når man bruker fjellduk direkte over soveposen, eller trer fjellduken over soveposen, blir det lett kondens i fjellduken, som igjen medfører at soveposen blir noe våt. Dersom du kun overnatter én natt ute, er dette sjelden noe stort problem, siden du allikevel holder varmen innerst selv om soveposen er fuktig ytterst. Et tips kan være er å bruke en isolert versjon av fjellduken – da fester ofte mye av kondensen seg der. Hvis soveposen din er varm nok uten fjellduk, det ikke er altfor mye vind, er det ofte like greit å sove uten, evt bruke et tynt ullteppe.
   God tur fra
   Hege & Stine

 5. Hei!
  Jeg er ganske fersk på dette med å gå tur i skog og fjell og har aldri sovet ute før. Har dere et godt tips til et telt som ikke er så tungt å bære med seg og lett å sette opp? Og hva er lurt å ta med av mat og drikke for et døgn?

  • Hei Mette!
   Vi vil anbefale deg å bruke et tunneltelt (og ikke kuppeltelt). Tunnelteltene har ofte to-tre stenger som går på tvers i teltet og de er ofte lettere å sette opp enn kuppelteltene. Bruk gjerne et ettpersonstelt eller topersonstelt slik at du ikke bærer med deg mer enn nødvendig. Av telttyper har vi god erfaring med Bergans’ tunneltelt, feks Compact 2 Pers. Sjekk på finn.no om du finner brukte telt der!
   Ang mat anbefaler vi deg å gjøre det enkelt de første turene. Ta med noe du liker. Gjerne brødmat og litt pålegg som tåler å være ute (spekemat, tubeost, kaviar) og te/kakaopulver. På turer under ett døgn tar vi ofte bare med varmt vann på termos, en flaske vann eller annen drikke, og matpakker til de måltidene vi trenger:)

   Håper du får fine turopplevelser!

   Hege & Stine

 6. Hei! Jeg har begynt å telt litt og lurer litt mer detaljert på hvordan man gjør med vann. Jeg hadde likt å drikke vann fra skogen, men på turer i Østmarka så hender det at vi nesten aldri går forbi noe rennende vann som ser klart ut og da er jeg usikker. Man kan vel ikke drikke fra innsjøer?

 7. Vi har hatt noen fine turer med teltet vårt i sommer, og koser oss på tur. Vi vil se om vi klarer å få til noen turer i høst også, og siden jeg er en skikkelig frossenpinn, lurer jeg på om dere har noen tips til å holde varmen mens man er i teltet på kveldstid? F.eks. når man skal spise eller spille kort osv. Sitter dere med soveposen på, eller kan man legge noe rundt teltet for å holde varmen, osv 🙂 Jeg har kjøpt meg en vannflaske som tåler varmt vann, så varmeflaske har jeg 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *