Tips til komfortabel vintertelting

Telttur vinterstid trenger ikke bare være forfrysninger, uvær, kulde og slit.

Vårt beste tips til vintertelting med komfort og hygge i fokus er å ta med pulk! Da får du med deg mye mer på en enkel måte, og kan fylle opp pulken med varme soveposer, skinnfell og 3-retters middag.

Målet for turen vår er Vikerfjell rett nord for Hønefoss. Området kalles Oslos nærmeste høyfjell, og er et utrolig vakkert og variert område. Furutrærne står spredt utover snille sletter som ender i høyfjell og flott utsikt. Alle som tar turen til Vikerfjellområdet kan velge og vrake mellom lune skogsområder og goldt høyfjell, mellom slake myrområder og bratte bakker. Og alt dette er tilgjengelig kun kort avstand fra hovedstaden.

Med feller under skiene har vi godt feste til å dra de tunge pulkene
Med feller under skiene har vi godt feste til å dra de tunge pulkene

Under to timer etter at vi forlot kontorpultene i Oslo, parkerer vi bilen og setter pulkene i nysnøen hele 650 meter over havet. Det er meldt ruskevær på fjellet utover natten. Vi velger derfor å sette kursen inn mot de snøtunge trærne og slake slettene istedenfor høyfjellet. Denne gangen skal vi bytte ut blod, svette og tårer med komfort, hygge og kos! Vi skal oppleve flotte naturomgivelser, uten alt for høye mål og alt for lange etapper. Og endelig er vi på skikkelig søstertur igjen.

Snille sletter ender i høyfjell og flott utsikt ved Vikerfjell
Snille sletter ender i høyfjell og flott utsikt ved Vikerfjell

Vi starter med å følge skiltingen mot den ubetjente DNT-hytta Vikerkoia. Innen vi når koia har det allerede begynt å mørkne, og hodelyktene må på. Det er alltid koselig å ta en titt innom DNT-hyttene man passerer på veien, og dette var intet unntak. Vikerkoia er en veldig koselig koie, og vi skal innrømme at det fristet litt å fyre opp i ovnen og ta kvelden inne på hytta istedenfor å sove ute med nattens vind på teltet. Heldigvis var det et vakkert landskap som ventet på oss ute. Da vi spente på oss skiene, og så at de første stjernene hadde kommet til syne på himmelen, var det en ren fryd å tusle videre på den knirkende snøen.

Morgensol over teltet vårt
Morgensol over teltet vårt

Det var to fornøyde tursøstre som ruslet rundt i Vikerfjellområdet denne kvelden. Tempoet var usedvanlig lavt, men humøret var usedvanlig høyt. Og kvelden var fantastisk vakker.

Vi velger ikke alltid den enkleste ruten, men her var det i alle fall lite vind
Vi velger ikke alltid den enkleste ruten, men her var det i alle fall lite vind

Vi tok oss god tid til å finne en fin og flat teltplass på sørsiden av en liten kolle. Det var vindstille og klar himmel da vi festet de siste snøpluggene. Siden værmeldingen hadde lovet nordavind til natten, håpet vi at kollen ville beskytte mot noe av vinden dersom det skulle blåse opp.

Fredagstacoen tilberedes på primus i kuldegropa i ytterteltet
Fredagstacoen tilberedes på primus i kuldegropa i ytterteltet

Denne gangen tok vi oss tid til å grave en kuldegrop i ytterteltet. Dermed fikk vi en komfortabel kjøkkenplass der vi kunne tilberede kveldens festmåltid. Tre retters middag (inkludert taco!) ble fortært sammen med god drikke og godt humør. Praten gikk ivrig utover kvelden og natten, og da nordavinden startet blafringen i teltduken bestemte vi oss for å komme oss ned i soveposene og si god natt.


Tips til vinterovernatting i telt med hygge og komfort i fokus:

 1. Bruk pulk! Da får du med deg mye mer på en enkel måte.
 2. Husk varme soveposer og liggeunderlag – og ta gjerne med skinnfell eller en ekstra sovepose om ønskelig. Husk at mye av kulden kommer nedenfra!
 3. Vi hadde tacofest i teltet. Dette er enkel(!) mat å ha med på korte teltturer, for alt kan gjøres klart før du reiser.
 4. Beregn god tid og ikke ha for ambisiøse etapper.
 5. Sørg for å slå av en god prat med teltpartneren. Planlegging av neste tur er et topp samtaleemne!
 6. Vær alltid nøye når du setter opp teltet – da slipper du å bruke tid om natten hvis det skulle blåse opp. Bruk snøplugger hvis det er dyp snø.
 7. Lag en kuldegrop i ytterteltet for å få bedre plass til å tilberede maten.
 8. Husk at teltet settes opp på snø; vær varsom når du tråkker rundt for å unngå «hull i gulvet».
 9. For luksustur: Ta med deg en pute i pulken, det gjør underverker for nattesøvnen.
 10. Høyfjellet kan være lunefullt om vinteren, husk å følge fjellvettreglene!
 11. Husk hodelykt, kart og kompass.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *