Vår natt i naturen

Når Friluftslivets Uke arrangeres og starter med #nattinaturen, vil selvsagt også vi være med på det. Vi inviterte med oss venner og familie og overnattet i Kjekstadmarka utenfor Oslo.

Kjekstadmarka er den delen av Oslomarka som ligger lengst syd på vestsiden av Oslofjorden. Området er lite sammenlignet med flere av de andre delene av Oslomarka, men sparer allikevel ikke på godsakene og har mye å by på, både når det kommer til fine skogområder, utsikt og severdigheter.

Vi pakket sekkene i hui og hast ved parkeringsplassen. Da blir resultatet som dette. Det gjør ingenting. Vi skal nemlig ikke langt.

Lurer du på hvilke turer vi har skrevet om tidligere? Ta en titt på kart over våre turer!

Vi er tre generasjoner fordelt på to familier, fem voksne og tre små som skal overnatte i naturen. Alle barna er under 4 år, og siden vi erfaringsmessig ikke trenger å gå langt for å finne fine naturopplevelser, har vi heller ingen store ambisjoner om å komme oss langt inn i marka. Med Blåfjellhytta sørøst i Kjekstadmarka som utgangspunkt, har vi mye fint turterreng å ta av i umiddelbar nærhet.

Idyll i Kjekstadmarka
Idyll i Kjekstadmarka

Vi kjører bilene helt opp til hytta og lemper av soveposer, telt, sekker, kosedyr, mat, voksne og barn i skjønn forening før vi parkerer bilene lenger ned i bakken. Skogbunnen er tørr og dekket i sol, de store furutrærne vaier forsiktig i vinden.

Tempoet bestemmes av mengden blåbær langs stien.
Tempoet bestemmes av mengden blåbær langs stien.

Hva pleier du å ha i tursekken? Her er 10 smarte ting vi ofte har med i sekken!

Soveposer, liggeunderlag, vann og mat blir fordelt på de ryggene vi har tilgjengelig. Siden yngste deltager sitter i bæremeis, forsvinner en del av bærekapasiteten der. Resultatet blir flere store, skjeve og hurtigpakkede sekker som løftes opp på ryggen i det vi skal gå. Vi skal uansett ikke langt, så litt hastverk i pakkingen gjør ingenting. Blåbærbuskene langs stien gjør at turen oppover går enkelt, men også veldig sakte.

«Det er vanskelig å motivere småtrollene til å gå videre når lyngen er full av store blåbær.»

Heldigvis trenger vi ikke gå mer enn 400 meter før vi finner en plass som er flat nok for teltene og som egner seg perfekt som familiecamp.

Bestemor prøver overnatting i hengekøye
Bestemor prøver overnatting i hengekøye

Har du lyst til å prøve teltovernatting med baby? Se våre tips her!

Til tross for at kalenderen viser årets første høstmåned, hadde heldigvis solen også meldt seg på #nattinaturen og bidro til glimrende vær og varme dagtemperaturer. Og når været er på vår side, er det en glede å tilbringe tid i naturen med barna. Vi går småturer i skogen. Finner enda mer blåbær, titter på sopp og finner et tre som egner seg som tog. Ikke langt fra leirplassen ligger også de åpne svabergene som har gitt navnet til Blåfjell. Et fascinerende område ikke langt unna Blåfjellhytta, hvor vannet og vinden sørger for at det ikke fester seg noe til det blankpolerte fjellet.

solnedgang-fra-teltet
Natt i naturen med barn er en fin opplevelse

Med kvelden kommer stjernehimmelen og vi ser lyset fra bebyggelsen i Heggedal og langs indre Oslofjord. Vi sitter i mørket og kjenner at høsten snart er på vei. Selv om det er varmt og godt på dagtid, er temperaturen nattestid en helt annen enn bare for noen uker siden. Luften er råere og kvelden er mørkere. Det er godt å legge seg i soveposen når natten kommer. Og det er godt å ha en #nattinaturen med venner og familie.

Onkel er med på natt i naturen
Onkel er med på natt i naturen

Våre tips til tur i Kjekstadmarka

  • Det anbefales firehjulstrekk på bilen opp bakkene til parkeringen ved Blåfjellhytta. Det finnes også en parkering i bunn av bakken som kan brukes, da blir det litt flere høydemetre å gå. Husk å betale bomavgiften.
  • Du kan også nå Blåfjellhytta fra togstasjonen Heggedal (ca 3 km å gå)
  • Ikke langt fra Blåfjellhytta ligger også «Lille Besseggen», en spennende tur for både voksne og litt større barn. Følg skilting fra Blåfjellhytta.
  • La barna lage blåbærsyltetøy ved å plukke blåbær i en liten plastpose og klemme blåbærene flate i posen. Supert pålegg på turbrødskiva!
  • Plukk hele blåbærris som barna kan ha i hånden. Da kan de plukke av denne samtidig som de går.