10 tips til telttur med baby

Drømmer du om å kunne ta en telttur i marka, men sitter med favnen full av bleier, flasker og smukker og synes drømmen om telttur virker langt unna? Her får du noen nyttige tips om hva du bør ha med som kan hjelpe deg på veien til den første teltturen.

Enten du velger å legge turen til hagen, skogkanten eller bak hytta, kan telttur med baby være utrolig koselig. Ikke vær redd for å prøve! Så lenge turen legges til nærområdet og dere har med det dere trenger, så ligger alt til rette for at det blir en fin opplevelse både for store og små.

Det blir ofte varmt når solen står på teltet på dagtid. Da er det godt å kunne sove ute.
Det blir ofte varmt når solen står på teltet på dagtid. Da er det godt å kunne sove ute.

– 1 –

Legg opp til korte teltturer de første gangene

Legg teltturen til et sted hvor det er lett å reise hjem igjen hvis det skulle være behov for det. Da kan dere avbryte teltturen dersom ikke alt skulle gå som planlagt. Kort avstand gjør også at dere kan ta med mer utstyr. Prøv gjerne teltet i hagen før dere reiser ut i naturen.

Da vi var på de første teltturene med våre barn, satt vi opp teltet rett bak hytta eller trillet innover i marka og satt opp teltet rett ved trillestien. Da tok vi med hele vognbagen inn i teltet. Når du setter opp teltet ved trillestien, har du også vognen tilgjengelig hvis du skulle få behov for det.

Det kan også være lurt å legge opp til at selve teltturen ikke varer så lenge. Det holder med kveldsmat, soving og en enkel frokost første gangen, så kan dere øke etter hvert som det føles naturlig.

– 2 –

Bruk vognposen

De fleste småbarn i Norge sover utendørs i vogn. Det innebærer at babyen mest sannsynlig har mer erfaring med å sove utendørs enn dere selv. Bruk vognposen når dere skal på telttur, den er kjent og er tilpasset sesongen.

Det er som kjent forskjell fra baby til baby. Har du for eksempel en liten som sover dårlig om natten kan det være et alternativ å vente med telttur til nettene er litt roligere. Vår erfaring med baby på telttur er imidlertid at den lille sover bedre når hun får ligge tett inntil oss andre.

Les også: Overnatte med småbarn på turistforeninghytte? Her er våre 10 tips!

Telttur med barn er koselig og intimt
Telttur med barn er veldig koselig

– 3 –

Ta med enkel mat

De aller minste babyene klarer seg fint med morsmelk eller morsmelkerstatning. Hvis det er kaldt ute og det fremdeles ammes på nattestid, kan babyen legges i din egen sovepose under amming, eller løft hele vognposen med babyen inni når den skal få mat. På dagtid er det lurt å ha amme-genser eller lignende dersom det er mygg ute, da slipper mammaen å sitte med mye bar hud. Dersom babyen får morsmelkerstatning, er det lurt å ha termos med varmt vann med på turen slik at dere enkelt kan blande melk. Spiser babyen fast føde er det lurt å gjøre det enkelt på første teltturen. Smør med noen brødskiver eller ta med litt grøtpulver sammen med termos med varmt vann.

– 4 –

Husk lommelykt til bleieskift

Ta med en hodelykt for å kunne skifte bleier i teltet om kvelden eller om natten. Det er vanskelig å se godt inne i teltet om natten, også om våren eller sommeren. For bleiesøpla bruker vi ofte disse posene for å hindre for mye lukt på tur. Dersom vi er på lengre turer og tørkemulighetene er gode, bruker vi tøybleier.

Les også: På tur med småbarn i Norges vakreste seterdal

Det er alltid mye spennende å finne på bakken
Det er alltid mye spennende å finne på bakken

– 5 –

Bruk tykke liggerunderlag

Mye av kulden kommer nedenfra når man overnatter i telt. Husk derfor godt med liggeunderlag til babyen. Vi har ofte tatt med et skumliggeunderlag som vi bretter dobbelt. Frem til babyen fylte ett år brukte vi saueskinnsfell i tillegg til liggeunderlag på telttur. Liggeunderlag er også supre å bruke på dagtid til å sitte eller ligge på når babyen skal leke eller spise.

– 6 –

Ha med godt med klær

Det er viktig å ta vare på varmen når familien skal på telttur. De tørre klærne er alltid de varmeste. Ta derfor med ulltøy til babyen og ekstra skift. Pysj i ull er lurt på telttur. Sokker til å sove i og en tynn lue er også lurt. Dersom dere legger opp til å gå et stykke, bør dere ha med vindtette klær eller ha en jakke som også dekker babyen.

Les også: Ta med barna til en perle i hjertet av Østmarka

Av og til er det mye mygg. Da er det lurt å holde seg inne i myggnettet.
Av og til er det mye mygg. Da er det lurt å holde seg inne i myggnettet.

– 7 –

Hold mygg og knott unna

Mygg og knott kan by på trøbbel med baby på telttur. Spesielt siden småbarn ikke bør bruke myggmiddel. Vi har løst dette med å ha på mygghatt med stort nett som dekker både baby i bæresele og den som bærer. Husk at nettet må være finmasket, ellers finner knotten veien inn! Hvis det er mulig, bør dere se etter en teltplass med litt vind slik at det blir mindre smådyr. Hver kveld før leggetid, gjennomgår vi tak og vegger i teltet for å fjerne evt mygg eller knott som har slått seg til og venter på kveldsmat.

– 8 –

Ta med småleker og kosedyr

Våre små har vært veldig interessert i å smake på kongler, mose, bark eller jord. For å unngå at de gnager for mye på dette, er det lurt å ha litt andre leker i ermet. Turkopper, plastbestikk eller primuskjelene er også spennende.

Les også: 10 smarte ting vi ofte har i tursekken

Gapahuk med baby
Med baby i gapahuk. Minstemor har fått eget myggtelt.

– 9 –

Juster forventningene

Ikke ha for høye ambisjoner. Prøv dere heller frem på korte turer før dere legger i vei på de lengre. Sjekk værmeldingen og planlegg telttur når det er fint vær. Det gjør turen mye hyggeligere både for de små og de store.

En telttur med en 4 måneder gammel baby kan by på helt andre utfordringer enn en telttur med en baby på 11 måneder. Vær forberedt på at det kan ta tid før babyen sovner, så ikke gi opp selv om dere synes det tar lang tid de første gangene. Vær også forberedt på at telttur med babyer også kan kreve mye bæring av foreldrene, spesielt dersom turen foregår langt fra allfarvei. I tillegg til at barnet må bæres, kreves det at blant annet soveposer, liggeunderlag, telt, førstehjelpskrin, bleieskift og mat også må bæres.

– 10 –

Kom dere ut!

Denne helgen er det #nattinaturen i regi av Norsk friluftsliv. Benytt anledningen til å prøve en overnatting med familien! Husk at det viktigste er at dere har en hyggelig og fin opplevelse sammen, ikke at dere når de høyeste toppene eller tilbakelegger flest kilometer!

Lykke til, og god tur!

På søken etter skogens ro
På søken etter skogens ro

6 thoughts on “10 tips til telttur med baby

 1. Vi prøvde oss for første gang nå med en på 10 mnd, og et tips til er å ta med et pledd, ull eller fleece. Når bebisen vil amme litt på natta, sove litt i soveposen til pappa eller mamma, var det utrolig kjekt å ha et pledd lett tilgjengelig for å bre over de delene som hang på utsiden av soveposen.

  • Tusen takk for fint tips! Ja, det er lurt å ha noe lett tilgjengelig når de må ut og inn av posen:)

 2. Hei
  Takk, for gode tips 🙂 Hva tenker dere om å dele hengekøye med baby på 1år? Anbefaler dere telt fremfor hengekøye?

  • Så hyggelig at du vil ta med barna ut på tur! Vi har faktisk ikke prøvd hengekøye med så små barn. Faktisk advarer Barnelegeforeningen mot at barn under ett år sover i hengekøye, da de bør sove på flatt underlag. Vår erfaring er at det er mange fordeler med telt og ikke hengekøye når barnet er så lite. Det er mye enklere å regulere varmen i et telt. Dessuten beskytter det både mot regn, vind og ikke minst mygg. Våre barn fikk sove i hengekøye for første gang da de var over tre år. Da hang vi hengekøyen lavt, og i starten lå vi selv ved siden av på bakken slik at det var lett for oss å kontrollere både temperatur og hvordan de hadde det ellers. Telt er uansett mer komfortabelt for både den voksne og den lille. Gi oss gjerne beskjed hvordan turen blir, og lykke til! 🙂

 3. Hei, takk for fine artikler om turer med barn 🙂
  Det så veldig fint ut det myggteltet , hva heter det?
  Hilsen Cathrine

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *