Vi er tildelt Friluftslivsprisen 2017!

Friluftslivsprisen eies og deles ut av Norsk Friluftsliv og friluftslivsfestivalen «Friluftsliv for alle». En jury står bak tildelingen og vi er ubeskrivelig stolte og ydmyke over å kunne motta denne prestisjetunge prisen.

Juryen for Friluftslivsprisen 2017 har bestått av Dag Kaas (leder), fylkesmann Lars Sponheim, avd.dir. i Miljødirektoratet, Berit Lein, stortingsrepresentantene Knut Arild Hareide og Jan Bøhler, programskaper i NRK Trond Berg, samt Morten Dåsnes (representerer Helsedirektoratet) og Kjell Haugen (representerer Friluftsliv for alle). Det var generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal, som avslørte nyheten overfor oss på TV2s God morgen Norge i juni 2017.

Juryens begrunnelse:

Den norske friluftslivsprisen 2017 tildeles «Tursøstre», Hege og Stine Schultz Heireng. De to har et stort friluftslivsengasjement og følges av tusenvis av unge og eldre friluftslivsinteresserte på sosiale medier. De brenner for at flere skal bli glade i naturen. «Tursøstre» skriver artikler om miljø og friluftsliv for aviser og magasiner, har flere ganger deltatt på TV og har skrevet boken «Norges beste tureventyr». De deler tips om turer i nærmiljøet – og ivrer for å ta vare på naturen. Vi trenger ikke mye eller nytt utstyr for å dra på tur. Det går an å låne av venner eller å kjøpe brukt. Slik inspireres folk i alle aldre til et aktivt lavterskel friluftsliv. Middag rundt et bål, overnatting i en hengekøye, kveldstur med hodelykt, vandring i mørket under en stjernehimmel – eller bare sitte ned i et skogholt med en kaffekopp og lytte til naturen. Friluftsliv passer for alle. Alder, fysikk og tidligere erfaring spiller ingen rolle. Alle vil finne overskudd når de tilbringer mer tid i naturen. Det nære friluftslivet har ingen terskel. «Tursøstre» motiverer oss alle til å finne store naturopplevelser der vi bor – og å oppleve hverdagseventyr i den nære marka. «Tursøstre» er fortjente vinnere av årets friluftslivspris.
Vi har alltid hatt et brennende engasjement for friluftsliv og natur. Fra vi var små løp vi i bena på besteforeldrene våre, som tok oss med på sopptur, bærtur, skitur og overnattingstur. Senere gikk vi i speideren, der vi lærte om båltenning, bygging av gapahuk, og navigering. De siste årene har vi latt flere bli kjent med vår måte å praktisere friluftsliv på, gjennom å dele artikler, bilder og videoer på tursøstre.no, facebook, instagram. Nylig ga vi også ut boken «Norges beste tureventyr» på Gyldendal forlag, og vi skriver artikler om friluftsliv og miljø i ulike magasiner. Vårt mål har hele tiden vært å inspirere folk til å bli glad i naturen, og til å ta vare på naturen.

Vi er opptatt av å formidle at friluftsliv passer for alle, uavhengig av alder, økonomi eller bakgrunn. Det er aldri for sent å bli glad i friluftsliv. I tillegg brenner vi for det nære friluftslivet. Man trenger ikke reise langt av sted for å oppleve vakker natur. Faktisk holder det ofte å overnatte utendørs like bak huset der du bor. Det er jo også i den nære naturen at friluftslivet starter.

Det er stort av juryen å gi en så prestisjetung pris til oss som er midt i vårt friluftsliv. Vi har holdt på en stund, men har likevel ambisjoner om å inspirere til friluftsliv også i årene som kommer. Nå håper vi prisen kan bidra til at vi inspirerer enda flere til å komme seg ut i naturen.

Foto øverst: Emil Wiik Larsen