Østmarkas villeste utsikt

I de ville naturområdene i Østmarka naturreservat ligger en høyreist kolle som gir vidstrakt utsikt, vakre solnedganger og deilig natur på alle kanter. En av våre absolutte favoritter i Østmarka utenfor Oslo.

Tonekollen er noe mindre tilgjengelig enn mange av de andre kollene rundt Oslo, men til gjengjeld er det færre folk, roligere omgivelser og mye villere natur. Den luftige furuskogen på toppryggen lar deg få en sniktitt på utsikten i flere retninger og flere steder langs stien.

Vår høsttur til Tonekollen starter i kano på Mosjøen ved Vangen Skistue i Østmarka. Skogen har tatt frem malerskrinet og finnes i alle varianter av grønt, gult, rødt og oransje. Trær i forskjellige nyanser og høstfarger speiler seg i det blanke vannet. Skogen ligger helt stille og venter på besøk og vi gleder oss til å tilbringe høstdagen midt i vakreste Østmarka.

Vil du lese om fantastiske turer i Oslomarka og resten av landet? Kjøp boken vår «Norges beste tureventyr» her!

To store og to små glir rolig fremover i kanoen. Tempoet er lavt, men humøret høyt. Vi har hver vår åre. Alle får bli med på å padle. Stillheten i høstskogen blir til stadighet brutt av årer som plasker i vannet, skraper mot kanokanten eller padler motsatt vei. Det er bra vi ikke skal padle så langt.

Stemningen er god i det glitrende finværet og når vi nærmer oss det trange sundet som leder oss inn til Luttjern, sitter vi helt musestille i kanoen. Vi lytter til fuglene og titter etter dyr. Langs østsiden av vannet går grensen til naturreservatet. Vi skal snart vandre innover i dette.

I nordenden av Luttjern trekker vi kanoen opp på land og starter på dagens andre etappe, som er bakkene opp mot Tonekollen. Vi følger den blåmerkede stien langs vannet til vi står rett sør for ryggen opp til Tonekollen. Det går en tydelig sti innover i skogen her. Dersom du kommer til en sti som går innover Østre Tonekolldalen, må du lenger mot vest igjen.

Vil du ha tips til fine teltplasser i Oslomarka? Ta en titt her!

Vi er nå i den delen av Østmarka som ligger i Østmarka naturreservat, et relativt lite reservat med mye variert og uberørt skog. I den tette blandingsskogen starter vi turen oppover sørryggen på Tonekollen. Det blir jevnlige stopp, påfyll med eventyrkjeks og gode pauser i lia oppover mot toppen.  Små barneføtter tråkker seg forsiktig oppover den løvdekte stien mens et ekorn hopper fra gren til gren over oss. Vi ser mye spor etter at ekornet har spist av konglene på bakken. Vi legger igjen en kjeks i tilfelle ekornet vil smake.

Etter en times rolig gange oppover lia, passerer vi en varde og tar en siste pause før vi fortsetter mot utsiktspunktet litt lenger nord. Skogen rundt oss endres til høyreist furuskog og sakte men sikkert åpner det seg utover og vi får bedre og bedre utsikt.

Vil du lese om våre pakketips til nærmarkstur? Ta en titt her!

Vi blir i lyngen på Tonekollen lenge. Det er vindstille. Den gule høstsolen varmer fra blå himmel. Barna leker og løper gjennom lyngen. Utsikten fra Tonekollen er forbløffende fin. Og tenk, vi er bare 17 kilometer fra Oslo S. Takk, Oslo, for en hovedstad med mange muligheter. Og takk Tonekollen, for en helt fantastisk turopplevelse. Vi kommer garantert tilbake!


Tips til turen til Tonekollen:

  • Kanoer kan leies på Vangen skistue (4 km gange på grusvei fra parkering) og kan også lånes dersom du overnatter på DNT-hytta Øvresaga (4 km gange fra parkering), som ligger litt lenger sør.
  • Dersom du ønsker å gå hele veien, kan du nå Tonekollen fra parkeringen på Bysetermåsan. Herfra er det omtrent 7 kilometer hver vei. Da kan du legge inn en stopp på Vangen Skistue (som har åpent så godt som hver dag hele året) og spise verdens aller beste kanelboller og skoleboller.
  • Det finnes flere stier opp til toppen, men stien fra sør er tydelig, bred og ikke så bratt, så har du med barn, eller trives best der det er slakest, anbefaler vi at du følger denne stien opp til toppen.
  • Det er gode hengekøyemuligheter her, så blir det for langt for dagstur, er det bare å pakke sekken for overnatting!
  • Kom deg til Tonekollen! Den er absolutt verdt et besøk!