Fransk TV begeistret for norsk friluftsliv

2,2 millioner franskmenn har sett den ferske dokumentaren om norsk friluftsliv. I løpet av forsommeren ble vi invitert med på en fem dager lang innspilling med produksjonsteamet fra statskanalen France 3. Da tok vi dem med på noe av det villeste og vakreste Norge har å by på!

Statskanalen France 3, som kan minne om NRK i Norge, produserer dokumentarserien  «Faut pas rêver». De har tidligere besøkt ulike verdenshjørner, og ville nå produsere én episode som omhandler Norge og norsk natur.

Det franske TV-teamet ble med oss på jobb midt i uka, deretter hjem for å lage middag, og så på hengekøyeovernatting på en Oslokolle. De ville lære mer om hvordan nordmenn integrerer friluftslivet til å bli en del av hverdagen. Deretter reiste vi vestover over Hemsedalsfjellet til Gudvangen, hvor vi skulle på en tre-dagers fjelltur i området rundt. Vi ville vise dem Nærøyfjorden på sitt beste.

I forkant av innspillingen var vi utrolig spente på været. Det franske produksjonsselskapet var veldig interessert i det norske ordtaket «Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær», mens vi kjente på en inderlig lettelse da vi våknet til knallblå himmel og kunne stikke padleårene i en irrgrønn og blikkstille fjordarm på Vestlandet. Vi ville jo vise frem Norge på sitt aller beste for franskmennene!

Å lage TV tar tid, siden flere av opptakene må gjøres fra forskjellige vinkler. Denne porten ble åpnet og lukket et titalls ganger. Samtidig pratet vi om hvor heldige Norge er som har Allemannsretten. Mange land har nemlig ingen rett til å ferdes fritt i naturen.

Produksjonsselskapet stilte oss spørsmål som gjorde at vi fikk reflektert mye rundt vårt eget friluftsliv. «Hvorfor vil dere bære tung sekk over flere dager istedenfor å drikke vin på en fin restaurant når dere har fri», lurte de på. Den dagen padlet vi i irrgrønt vann omringet av vannrike fossefall, gikk over snødekte områder som glitret i solen, og om kvelden satt vi rundt bålet med stjernehimmelen over oss. Da forstod de hva som trekker oss mot naturen.

Vi blir ofte godt kjent med lokalbefolkningen når vi er på tur. På denne turen fikk vi utrolig mye god hjelp av den lokale kjentmannen Arild.

Forhåpentligvis skinner både turgleden vår og villheten ved den norske naturen gjennom den franske TV-ruta. Opplevelsen av å være på tur i fantastisk norsk natur, dele naturopplevelser med hverandre og med franske TV-seere, og å kunne gå i turområder vi ikke hadde besøkt tidligere, var intet annet enn magisk. Det er mange fordeler ved å være glad i friluftsliv, og dette var definitivt et av høydepunktene.

Har du lyst til å ta en titt på resultatet av dokumentaren? Da kan du se her: