Lese bok i ferien? Her er 8 fine turbøker!

Ferie gir tid til å gå turer, få litt etterlengtet sol, og drømme seg bort med en god bok i sofakroken. Her er tips til 8 fine turbøker vi anbefaler deg å lese.

1. Stillhet i støyens tid

I disse tider er det viktigere enn noensinne å oppdage gleden ved å stenge verden ute. Erling Kagges bok «Stillhet i støyens tid. Gleden ved å stenge verden ute» får deg til å reflektere over stillheten, hvor du kan finne den og hvorfor den er så viktig. Vi har i alle fall et stort behov for å ta en pause fra verden, og spesielt nå, og da er det fint å kunne lese kloke ord om stillhet og kanskje også forstå mer av hvor og hvordan vi selv finner stillheten når det stormer ellers. Nå som nærmarksesongen står for døren, kanskje du oppdager stillheten din i skogen bak der du bor? Utgitt på Kagge Forlag 2016.

2. Treboka

Turen i skogen blir så utrolig mye mer spennende med litt mer kunnskap om trær. «Treboka» av Sigri Sandberg er akkurat det du trenger nå når løvsprett og blomstring er i full gang flere steder i landet. Visste du forresten at eiketrærne kan bli over 900 år gamle, at gåsungene vokser på seljetrærne eller at furutrærne kan bli opptil 40 meter høye? Vi har plukket løvblader i naturen og sammenlignet med bildene i boka. Boken er godt egnet som oppslagsverk, men også til å lese fra perm til perm. Hvor mange treslag klarer du å finne på din neste nærmarkstur? Utgitt på Gyldendal Forlag 2017.

3. Kortreist

Du trenger ikke å fly halve landet rundt for å få sterke naturopplevelser. Du finner dem bak huset ditt. Det eneste du trenger å gjøre, er å pakke sekken og velge bort sofaen til fordel for en natt i naturen. Hva venter du på? Denne boken beskriver 70 fantastiske turer i nærhet til Norges 15 største byer. Her er turer for alle, uansett alder eller tidligere erfaring, under én time fra bysentrum. Boken gir konkrete tips til hvordan du kan få friluftslivet til å bli en større del av hverdagen din. Den beste boken vi har skrevet, og kanskje også den viktigste. Utgitt på Gyldendal Forlag 2019.

4. Truls over Grønland

Truls er en festlig og fin type, og boken «Truls over Grønland» er en utrolig artig bok som tar deg med over Grønland og samtidig gir deg morsomme glimt av livet til Truls og tanker rundt det å være lenge på tur. Vi slukte boken raskt, den er både lettlest og beskriver en polferd på en måte du garantert aldri har opplevd tidligere. Denne boken tar deg vekk fra alle de dårlige nyhetene og inn i en annen form for karantene.

Boken er skrevet i samarbeid med varme og morsomme Kjartan Brügger Bjånesøy. Utgitt på Gyldendal Forlag 2015.

5. Oslos nære villmark

Drøm deg bort i Marius Nergård Pettersens bok «Oslos nære villmark», som tar deg med på lange reiser i Oslos nære natur. Marius er både en god historieforteller, en dyktig fotograf og en naturelsker. Hvis du trenger inspirasjon til å oppdage og oppleve nye sider av naturen rundt Oslo er dette stedet å lete. En bok med stemningsfulle bilder du kan drømme deg bort i og som fortjener plass i enhver bokhylle. Forlag: Cappelen Damm 2013.

6. Cecilie Skog og de tre polene

Vi kommer aldri til å gå til Nordpolen eller besøke Everest. Da er det fint å få være med noen på turen. I boken «Cecilie Skog og de tre polene» får du bli med på iskalde eventyr til Sydpolen, Nordpolen og Mount Everest, men også på varme øyeblikk av samhold og mestring. Vi synes boken er skrevet så fint, med nydelige beskrivelser av naturen, fjellene og omgivelsene, samtidig som vi får være med på forberedelser og tanker rundt det hele. Drøm deg bort på ekspedisjon! Boken er skrevet i samarbeid med Sigri Sandberg, og utgitt på Wigestrand Forlag 2006.

7. Polare tragedier

Er du det minste interessert i polar historie er dette boken for deg! Vi synes at den serverer oss historisk informasjon skrevet på en spennende måte, og det er innmari deilig å lese seg bort i de ambisiøse og fatale ekspedisjonene som har blitt gjennomført opp gjennom tidene. Tar deg med inn i en verden svært så fjernt fra dagens koronaproblemer. Her møter de problemer som uforberedte overvintringer, ekspedisjoner som går over 10 år, kannibalisme og luftballonger som strander midt i polhavet.

8. Utrolig høyt og ekstremt dypt

I boken «Otroligt högt och extremt djup» tar Annelie Pompe oss med på fridykking ned i havdypet, men også til toppen av iskalde Mount Everest – to verdener som fremstår mystiske og utilgjengelige for de aller fleste. Samtidig deler hun sterke tanker om frykt, viljestyrke og mot. Dette er en bok som bugner av fine naturbilder, som handler om eventyrlyst og et liv fylt av kontraster. Utgitt på Bonnier Fakta 2015. På svensk.

GOD LESING!
Stine & Hege