Tett på dyrelivet i sommer? Slik får du øye på dem!

Har du opplevd nærkontakt med dyrelivet i år? Det går en stund mellom hver gang man får se dyrene, men når de først dukker opp er det alltid en stor naturopplevelse!

I sommerferien er mulighetene gode for å oppleve dyrelivet, både hvis du vandrer i de store nasjonalparkene, som Femundsmarka, Hardangervidda eller Jotunheimen, men også på kortere turer i den nære naturen.

Denne beveren dukket opp da vi hadde sommerferie i Østmarka i juli i år. Den kom svømmende i 20-tiden, like ved en odde der vi satt. Den så seg rundt, gikk i land et par steder, før den svømte tilbake der den kom fra. Faktisk kom den også dagen etter, så kanskje den er på boligjakt?

Hvis du vil oppleve dyrelivet, bør du ta en overnatting i telt, hengekøye eller på turistforeningshytte, eventuelt gå en kveldstur eller morgentur. Dyrene er i bevegelse ved soloppgang og solnedgang, og det er i disse øyeblikkene vi oftest får øye på dyrelivet.

Disse reinsdyrene så vi i Sylan-fjellene, da vi bodde på en turistforeningshytte der. Vi satt og så på solnedgangen, og plutselig var de rett foran oss.

Her kan du bestille boken vår om kortreiste hengekøyeturer.

I tillegg bør du forsøke å være helt stille. Vi har sett desidert flest dyr når vi har vært på tur alene, og sjelden sett dyr når vi har vært mange i turfølget. Mindre skravling gir større sannsynlighet for å se dyr. Slik er det, dessverre.

Her skulle Hege overnatte alene i Bymarka i Trondheim, i forbindelse med Kortreist-boka. Det var solnedgang på dette tidspunktet, og Hege var i ferd med å feste hengekøya.

Vi ser reinsdyr, elg, rype, hare og rådyr hvert eneste år. Ofte forsvinner de like raskt som de kom, men andre ganger er de nysgjerrige og titter på oss, før de fortsetter med det de holdt på med.

Disse reinsdyrene traff vi på en tur i Vesterålen. De trakk ned til sandstranden, for å unnslippe de mange fluene i den grønnkledde skogen.

Vi leter aldri etter dyrene. De kommer til oss. Gjerne når vi sitter helt stille utenfor teltet på kvelden, eller når vi ser på solnedgangen. Ofte ser vi dyr når vi har pakket sammen teltet på morgenkvisten, og akkurat begynt å gå. Da ser vi ofte dyr, som blir overrasket over at vi kommer gående så tidlig.

Dette reinsdyret var lett å få øye på, grunnet kontraster i farger og bevegelse. Her er vi ved Mjelle utenfor Bodø, ifm. arbeidet med Kortreist-boka.

Jo lengre på tur – jo større mulighet til å oppleve dyrelivet. Overnatter du 2-3 netter i telt, hengekøye eller på turistforeningshytte, er det gode muligheter for å få nærkontakt med dyrelivet. Start turen tidlig om morgenen, slik at du er den første som går i området. Og få med deg solnedgangen om kvelden.

Det ble satt ut to beverpar i Østmarka i 1975, og de har spredt seg rundt til flere av vannene der. Er det bever i området, ser du spor overalt. Lær deg å lete etter dyrespor!
Denne ørnen dukket opp da Hege padlet kajakk med kjæresten sin, rett utenfor Bodø by, på en tur i Kortreist-boka. Her var det solnedgang.
Traner ser vi svært sjeldent. Overraskelsen var derfor stor da disse to tranene dukket opp under en tur i Brumunddal. Spektakulære dyr.
Dette rådyret så vi på en kortreist tur til Lifjellet, rett ved Stavanger by, i forbindelse med arbeidet med Kortreist-boka. Det var solnedgang og vi hadde gått om lag 200 meter. En stor naturopplevelse.
Rype ser vi ofte på tur, men det er ikke alltid de blir sittende, slik som denne. Dette var i Femundsmarka. Når vi først drar til Femundsmarka, blir vi alltid værende der lenge, som også kan forklare hvorfor vi alltid ser dyr der. For oss er Femundsmarka Norges dyrerike.
Her sitter vi faktisk ved teltet vårt i Femundsmarka, og hører plutselig en lyd bak oss. Så dukker disse to nysgjerrige reinsdyrene opp. Et fint turøyeblikk. Denne turen er faktisk beskrevet i detalj i vår første bok «Norges beste tureventyr«.
Disse to kom overraskende på oss. De hadde faktisk tilholdssted rett ved en turistforeningshytte i Sylan-fjellene.
Denne tok det faktisk litt tid før vi fikk øye på. Som du ser, er fargene i berget ganske like selve dyret. Det er veldig typisk, og derfor må du lete etter bevegelse i naturen. Når dyrene beveger seg, er det enklere å få øye på dem. Står de stille, kan du fort gå glipp av dem.

Er du heldig og får nærkontakt med dyrelivet? Husk å vise hensyn. Hold avstand, hold deg i ro, og ikke minst: nyt naturøyeblikket!

God sommer fra Hege & Stine // Tursøstre