1000 hengekøyebøker på én måned – nå trykkes det flere!

Forlaget Gyldendal har nå bestilt et tredje opplag av boken Kortreist – 70 fine hengekøyeturer fra Norges 15 største byer. I mai-måned ble over 1000 eksemplarer av boka solgt i norske bokhandlere. Norge har fått hengekøyefeber, flere drar på nærtur og alle skal feriere i eget land i sommer. Det har gjort boken populær.

«Norges største byer er omringet av eventyrskoger, sildrende bekker, langstrakte fjorder og fjelltopper med utsikt. Det er lett å glemme, spesielt for oss som bor i en by. Det kortreiste friluftslivet rommer så enormt mye: å overnatte i naturen midt i uka, sovne under stjernehimmelen, våkne neste morgen med solen i fjeset og dra rett på jobb med frisk farge i kinnene. Du trenger ikke å fly halve landet rundt for å få sterke naturopplevelser. Du finner dem bak huset ditt.»

– Utdrag fra hengekøyeboka «Kortreist«.

TUSEN TAKK til alle dere som leser, sover i køye, inspireres, drar på tur, og nyter nærnaturen. Vi er utrolig stolte over at boka faller sånn i smak! Vi har fått tilsendt bilder og historier fra folk i Bergen, Oslo, Trondheim, Drammen og andre steder som har hatt fantastiske opplevelser på stedene vi har anbefalt i boka. Det er rørende å se at boka nå lever sitt eget liv.

Vil du vite litt mer om historien bak hengekøyeboka?

Først laget vi en liste over Norges 15 største byer, og skaffet oss kart over naturområdene rundt alle disse byene. Så tegnet vi en sirkel rundt alle byene, for å innsnevre området for valg av turer. Vi ønsket å finne varierte turer: skogsvann, utsiktskoller og kystnatur. Vi ønsket å finne turer som passer for alle, uavhengig av alder, økonomi og tidligere erfaring.

Så la vi av gårde. Til Bergen, Oslo, Trondheim, Stavanger, Ålesund og de andre byene. Vi bar tung sekk, og overnattet i hengekøye, på ny plass hver kveld, i ny by hver uke. Vi gikk over 100 turer, men kun 70 ble med i boka, fordi 30 turer ble bomturer. Visste du det?

Prosjektet viste seg nemlig å bli mer komplisert enn vi trodde. Hver gang vi lå i hengekøya under stjernene, målte vi avstanden på kartet for å sikre at det var 150 meter til nærmeste bebodde hus eller hytte. Det er nemlig et 150-meterskrav i Friluftsloven.

Så langt, alt vel, men det var mer komplisert enn som så. Rundt byene finnes også vernet natur: naturreservater, nasjonalparker eller landskapsvernområder. Slike vernede områder er skravert på kartene, men det er ulike regler fra reservat til reservat, som gjorde at vi har lest flere titalls forskrifter. Puh!

Så skaffet vi oss oversikt over alle drikkvannskilder og nedslagsfelt for disse i nærheten av byene, for å sikre at vi hang opp hengekøya på plasser som var tillatt. Her er reglene ekstremt forskjellig fra by til by, og kommune til kommune. Vi satt i timevis på telefon med fageksperter i kommuner, fylkeskommuner og turistorganisasjoner for å få klarhet i regelverket. Rundt flere byer, var det i tillegg kompliserte, kommunale særbestemmelser som vi brukte lang tid på å forstå.

Hvem skulle trodd at regelverket for det nære friluftslivet er så komplisert?

Det har vært en utrolig lærerik prosess for oss, og vi kommer til å formidle mye mer av «historien bak Kortreist» i årene som kommer. Fordi reglene for det bynære friluftslivet er mer komplisert enn de bør være, og det ønsker vi å bidra til å gjøre noe med. Men ikke nå. Nå skal vi nyte at boka får et nytt opplag!

Takk til alle dere, som leser og drar på turer fra boka. Det er rørende å høre at boka har så stor betydning for folk i hverdagen.

Kåret til én av årets beste turbøker!

Fjell og Vidde, 2019