Turåret 2023 begynner nå!

Du har et helt år foran deg. Hvilke turdrømmer skal du oppfylle i 2023? Hvor vil du dra på tur? Hvem vil du dra med? Hvordan skal du få det til? Her er tipsene du trenger for å gjøre 2023 til et heidundranes turår! 

– 1 –

Hva er målet for turåret som kommer?

Januar er et bra tidspunkt å se fremover og planlegge turåret 2023. Finn ut hva du drømmer om, og vurder deretter hva som er realistisk å få til. Målet kan være en spesiell turdestinasjon (for eksempel Rondane, Hardangervidda, Finnmarksvidda eller Femundsmarka), en spesiell milepæl (gå til topps på Norges høyeste fjelltopp Galdhøpiggen, krysse nærmeste naturreservat til fots, padle kommunens største vann), eller det kan være en spesiell naturopplevelse (kanotur, orrfuglleik, fisketur, sove under åpen himmel, frost i flettene, trugetur, hengekøyetur, langtur med pulk, sopptur om høsten).

Bruk januar-måned til å planlegge turåret 2023!

– 2 –

Hva vil du oppleve til ulike årstider?

Du har fire årstider foran deg i 2023. Hva vil du oppleve det neste året? Vinteren er perfekt for langrennsturer, men også isfiske, bygge snølykter, snøhule eller iglo, dra på langtur med pulk, sovne i hengekøye under stjernene, se nordlys, gå på skøyter, lage kuldegrop i teltet eller følge dyrespor innover i skogen. Våren er perfekt for uteovernatting med mindre utstyr, oppleve orrfuglleik, gå vårskiturer og krysse breer, se hvitveisen dekke skogbunnen og bjørka bli irrgrønn. I mai er mange fridager, så da kan du planlegge lengre helgeturer i fjellet, ved kysten eller i skogen. Sommeren er ferietid og et perfekt tidspunkt for å dra til mer perifere turområder. Ta bussen til en nasjonalpark du lenge har drømt om å besøke. Bli der så lenge du kan. Vandre fra hytte-til-hytte, eller etabler en leirplass der du blir værende i en liten uke. Høsten er perfekt for deg som vil plukke sopp og bær i naturen, jakte, tenne bål og overnatte utendørs i frostlandskap uten innpåslitne mygg.

Bestem deg for hva du vil oppleve i 2023, og lag en plan for hvordan du skal få det til!

Hengekøye tursøstre
I hverdagen kan du dra på korte turer i naturen bak huset. I helger og ferier kan du dra på lengre turer i mer perifere turområder.

– 3 –

Hvilke turområder vil du besøke?
I hverdagen kan du dra på korte turer i naturen bak huset, men i langhelger og ferier kan du reise litt lengre unna. Hvilke naturområder drømmer du om å oppleve i 2023? Her er noen av våre favoritter!

Femundsmarka passer for villmarkinger, men også for turferskinger med eventyrlyst. Her er vakker furuskog, avrundede fjelltopper og et mylder av innsjøer og elver som gir perfekte forhold for telting, fisking og kanopadling. Du kan vandre på merkede turstier eller i øde villmark, og det er gode muligheter for nærkontakt med dyrelivet, deriblant rype og reinsdyr. Selv har vi vært i Femundsmarka både i sommerferien, påskeferien og om vinteren. Naturen der er like vakker til alle årstider!

Vesterålen er like vakkert som Lofoten, men har betydelig færre folk. Her kan du oppleve natur i verdensklasse med utsikt mot fjorder og fjell, nordlys og midnattssol, langgrunne sandstrender og glassklart vann med fritt syn ned til kråkeboller og fiskestimer. Perfekt for turer til fots, i kajakk eller med ski på beina.

Vesterålen er absolutt like vakkert som Lofoten, men mye mindre besøkt. Kanskje du vil tilbringe sommerferien her i 2023?

Blefjell er et høyfjellsplatå beliggende like nordvest for Kongsberg. Her kan du vandre på merkede turstier forbi vakre fjellvann med utsikt i alle himmelretninger. Blefjellplatået egner seg godt for dagsturer, helgeturer og som startpunkt for langturer til alle årstider. Store deler av Blefjell ligger over tregrensa og er perfekt for telting. Du kan også overnatte på turistforeningshytter i området.

Hardangervidda er Europas største høyfjellsplatå og byr på merkede stier, turistforeningshytter på rekke og rad over vidda, et variert dyre- og planteliv, og perfekte forhold for ski-, fot-, sykkel- og skiturer. En langtur over Hardangervidda er en fin anledning for refleksjon og å tenke ferdig de lange tankerekkene. Kanskje vil du prøve å krysse vidda på langs i 2023?

Hardangervidda har merkede turstier, et mylder av turistforeningshytter og et rikt dyre- og planteliv. Noe for deg i 2023?

Sylan er et spennende turområde i grensefjellene mellom Norge og Sverige, og et turområde som er «up and coming» blant friluftsfolk. Her er merkede turstier og betjente turistforeningshytter både på norsk og svensk side av grensen, og du kan vandre mellom tusenmeterstopper i et lettgått og bølgete heilandskap med vidstrakt utsikt.

Finnmarksvidda byr på røft og vakkert landskapet, der du kan labbe avgårde i dagesvis uten å treffe på folk. Her er turstier og gamle fjellstuer, myrer, elver, åser og vann. Et tureldorado for de eventyrlystne og for de som vil ta vinterfriluftslivet et steg videre i 2023.

Finnmarksvidda er perfekt for de eventyrlystne! Her kan du oppleve hvite vidder, nordlys, mørketid og stjernehimmel, mens du labber avgårde i et landskap der naturen er mye større enn deg selv.

– 4 –

Hvordan skal du få det til?

Bestem deg! Du kan gjøre 2023 til et heidundranes turår! Det forutsetter imidlertid at du prioriterer turlivet fremfor andre ting. Når vil du dra på tur? Hold av datoene i kalenderen allerede nå! Lån turbøker på biblioteket, heng opp turkart på veggen, begynn å skrive pakkeliste, begynn å glede deg! Hvis du inviterer med deg venner, familie eller kolleger på tur, er det større sannsynlighet for at turen blir noe av. Da kan dere også glede dere sammen, dele på bæring av utstyr underveis, og ikke minst dele turopplevelsen og minnene i etterkant. Trenger du turfølge? Da kan du melde deg på fellesturer i regi av Turistforeningen eller andre turoperatører. Trenger du å leie turutstyr? Det finner utlånsordninger over hele landet der du kan låne turutstyr gratis eller til en rimelig penge. Sjekk eksempelvis www.bua.io eller kommunens nettsider. Se mulighetene, ikke dørstokken!

Turåret 2023 begynner nå! Lykke til!

Turhilsen fra Stine & Hege