Finn roen – let etter vårtegn!

Vi er inne i årets tredje vårmåned: mai. Det betyr gjensyn med vårblomster, trekkfugler og gåsunger! Nå som reiser til det store utland er uaktuelt, og mange må arbeide hjemmefra, er det en fin aktivitet for både voksne og barn å lete etter årets første vårtegn! 

Vårblomstene

Hestehoven, med sitt solgule bustete hode, er et kjent og kjært vårtegn! Allerede i mars dukker den opp, som en av de første vårblomstene, og den blomstrer over nesten hele Norge frem til mai. Like etter dukker blåveisen opp, fra april til mai. Både den og hvitveisen tilhører soleiefamilien. Hvitveisen kan ofte legge seg som et teppe over skogbunnen, og blomstrer fra april til juni. Du har kanskje allerede sett krokus og snøklokke også? De er vanlige vårblomster, men egentlig er de hageblomster. 

Trekkfuglene

Sover du med vinduet åpent, har du kanskje våknet til fuglekvitter i det siste? I mars, april og mai dukker stadig flere trekkfugler opp, spesielt de kortreiste trekkfuglene som har overvintret i Vest- og Sør-Europa, Midtøsten og Nord-Afrika. Både Linerlen (med sin vippende stjert), Sanglerka (med sin langvarige sangstrofer) og Vipa (med sin karakteristiske hanekam), kommer tilbake nå i disse dager. Du har kanskje også sett Bokfink og Bjørkefink? Det er fascinerende hvilken distanse de tilbakelegger og hvilken utholdenhet de må ha. Og hvor altoppslukende og energisk fuglesangen låter når de er tilbake i Norge på vårparten. Sett deg på en stein, ta frem kikkerten og lytt!

Løvsprett og gåsunger

Vinteren har begynt å slippe taket, og det merkes på løvtrærne akkurat nå. Spesielt hassel, or og selje er tidlig ute med blomstringen (som regel før løvsprett), og sistnevnte har allerede fått gåsunger på Østlandet. Med blomstringen kommer også de pollinerende insektene, bier og humler, og kanskje har du sett sommerfugler allerede? Både temperatur og dagslengde påvirker når knoppene spretter på trærne, men fremover vil vi se stadig flere små «museører» av irrgrønne blader på trærne. Og når bjørka får løv, da blir det skikkelig grønt og vårlig i skogen!

Selv har vi plukket en stor seljekvist med gåsunger som står i en vase på kjøkkenbordet. Visste du forresten at ekorn og fugler er glad i hasselnøtter? Ekorn er faktisk relativt enkelt å få øye på i skogen rundt byene. Stå stille i skogen, titt opp i trærne, og se om det faller noen nøtterester eller halvspiste kongler ned på bakken.

Titt inn i maurtua med kikkert!

Om våren titter maurene frem fra vinterdvalen i maurtua. Først er de daffe, men som oss mennesker kvikner de til når sola varmer. Maurene er en gavepakke for fuglene, deriblant hakkespetter, men også bjørner er glad i maur. Har du prøvd å titte inn i maurtua med en kikkert eller et forstørrelsesglass? Det er ganske uvirkelig, og veldig spennende for barna.

Dyrespor er overalt!

Vinterstid er det enkelt å se dyrespor i snøen, men også om våren kan du finne tydelige tegn etter dyrelivet. Ekorn elsker å spise hasselnøtter, men også frøene i grankongler. Se om du kan finne bunker av kongleskjell på bakken, kanskje sammen med konglestilker eller andre konglerester. Typiske beverspor er avgnagde, spisse stubber, felte trær eller kvisthytter ved vannkanten. Ofte kan du til og med se tannmerker. Elgen, med sine lange bein, beiter sjeldent fra bakken men heller løv og kvister fra blant annet rogn, selje, osp og bjørk. Et godt tips er derfor å se etter avspiste kvister, eventuelt også ekskrementer. Gå rolig neste gang du er på tur, så kanskje du også får øye på dyrene.

Spis middagen ute – allerede i kveld!

Middag spiser vi hver dag, så hvorfor ikke gjøre det ute i naturen? Bålforbudet trådte i kraft 15. april, men det er fremdeles lov til å bruke primus. Lag en god wrap som du pakker inn i folie og tar med i sekken. Lag pannekakerøre eller ostesmørbrød hjemme, og stek det på primusen ute i naturen. Å spise middagen ute passer både for småbarn, nyforelskede og pensjonister!

Ikke gjør så mye ut av det. Ta med litt mat og varm drikke på termos, så er du klar!

En himmel full av stjerner

Himmelen er fremdeles full av stjerner nattestid og luften er frisk. Ta deg en kveldstur for å titte opp på stjernene og måneskinnet. Ta på dunjakke og hodelykt, og kjenn på hvor fint og spennende mørket kan være. Hvis du har barn, er det gøy for dem om du på forhånd har hengt reflekser i trærne som de kan lyse på med hodelyktene sine.

Skattejakt og turbingo 

Innendørs lar du barna tegne 8 ting som finnes i naturen: en maur, et løvblad, en sol, et badevann, et skilt, et dyrespor. Så tar dere med tegningen ut i skogen og leter etter alle tingene, og krysser av i rutene underveis. Alternativt kan de voksne tegne et skattekart, der barna må finne en skatt (kanskje en sjokolade?) som de voksne har gjemt ute i skogen.

Kjenn sola varme i fjeset

Endelig har solstrålene begynt å varme igjen! Ta med hengekøya ut i vårskogen, legg deg godt til rette med blikket opp mot trekronene, og se hvordan grenene vaier. I sekken har du kakao eller kaffe på termos, og en god bok. Bli der til du har funnet roen.

Sove ute

De ivrigste sover ute året rundt, men det er nå i månedskiftet april/mai at de fleste friluftsfolk tar sin første utenatt. Timene med dagslys er lengre, nettene er mildere, og du kan våkne til fuglekvitter og sol i fjeset. Rimen på bakken i morgentimene glitrer i solen og isen på badevannene sprekker opp for å klargjøre seg til sommeren. I månedskiftet april-mai, før myggen klekkes, er også tidspunktet for storfuglleik! Et vakkert og spennende våreventyr og parringslek for de største skogsfuglene. 

Ta med søppelpose og rydd litt

Når snøen smelter dukker det typisk opp «gammal moro» som ikke er like hyggelig. Plukk opp samtidig!

God tur!