Vinterovernatting i hengekøye på Oslos tak

Du så det kanskje ikke, men torsdag hang det ei hengekøye høyt over Oslo. I hengekøya lå to søstre som ville overnatte ute sammen midt i uka. Og heldigvis for oss, hadde Oslo bestemt seg for å feire årets første torsdag med hele 15 minusgrader.

Vi fryktet vind og kaldt vær, og var forberedt på å hutre rundt bålet helt til leggetid. Sekkene våre lå klare bak i bilen, sprekkeferdige av varme klær. Vi hadde ikke spart på noe. Plukket med oss det vi hadde av ull og varme klær – hjemmestrikkede gensere, skinnfell, ekstra ullsokker. Vi skulle ikke gå langt, og vi skulle heller ikke fryse.

Vinterovernatting i hengekøye er i seg selv en opplevelse
Vinterovernatting i hengekøye er i seg selv en naturopplevelse

Grefsenkollen er riktignok ingen kjempe blant fjell, men det var allikevel mer snø på toppen der oppe enn nede i byen. Turen startet først kl. 21, og da vi parkerte bilen og tråkket spor innover i nysnøen, var det i en stillhet man bare finner i snøkledde skoger. Skogen hadde kledd seg i vinterdrakt og trærne sto rundt oss som tusser og troll.

Nærmarka
Nærmarka er nærmere enn mange tror

Vi labbet nedover stien som to skilpadder og nøt opplevelsen av å være langt borte. Og etter bare noen få hundre meter, flyttet trollene seg til side og viste frem det de gjemte bak ryggen. Der nede lå Oslo, og byen viste seg frem for oss i all sin prakt. Det gule lyset fra byen gjorde omgivelsene magiske. Oslo har aldri vært vakrere enn denne torsdagen!

Skogen hadde kledd seg i vinterdrakt og trærne sto rundt oss som tusser og troll

God natt, Oslo
God natt, Oslo!

Vi festet hengekøya mellom to snødekte trær, og deretter en tarp over en snor for beskyttelse mot snøen som ville falle i løpet av natten. Deretter tente vi bål og stekte vafler med hele Oslo for våre føtter. Like etter midnatt sa vi god natt til hverandre og hele den sovende hovedstaden.

Vi steker vafler på bålet med hele Oslo for våre føtter
Vaflene ble litt brent, men utsikten gjorde opp for det
Vinternatt på en torsdag
Lavterskel friluftsliv på Oslos tak

Vil du overnatte i hengekøye utendørs?

Vår hengekøye er tilpasset to personer og er fra merket Ticket to the moon. Den kan blant annet kjøpes hos DNT her. Husk å kjøpe oppheng ved siden av.

Her kan du lese om våre tips til overnatting i hengekøye!


 

10 thoughts on “Vinterovernatting i hengekøye på Oslos tak

 1. Hei. Jeg har lenge hatt lyst til å overnatte i hengekøye og nå har dere klart å overbevise meg, det er jeg kjempe glad for. Skal kjøpe en ticket to the moon hengekøye iløpet av uka 😀

  Lurer på hvordan dere får presenning / tarp stram (Min pleier ofte å bli litt slapp) ?

  • Hei! Dette var moro å høre? Vær nøye med plasseringen av bardunfestene på tarpen slik at du klarer å stramme godt til i alle hjørner. Dersom noen fester står skjevt i forhold til hverandre, er det ikke alltid like lett å stramme opp. Dersom du ikke synes dette er nok, er vår erfaring det gjerne kunne vært flere maljer/festemuligheter for barduner på tarpen. Hør med produsenten om de kan ettermontere flere maljer dersom du føler det er behov for det. Tarpen blir gjerne litt slappere i løpet av natten, så det må du uansett regne med☺️
   Lykke til!

 2. Hei! En venninne og jeg planlegger å sove ute i hengekøye til helgen! Hvor var det dere gikk hen på Grefsenkollen for å få den utsikten? Utrolig fint!

  • Hei du!
   Så gøy at dere planlegger å sove ute! Vi har skrevet om denne turen i boken vår «Norges beste tureventyr». Det er flere utsiktspunkter på Grefsenkollen, blant annet mot vest og mot sørvest. De fleste ligger i kort avstand fra parkeringsplassen på sørsiden av Grefsenkollen restaurant. Følg stiene innover i skogen herfra (feks fra det sørvestre hjørnet av parkeringen) og dere finner etterhvert ulike utsiktspunkter. Det er et supert sted for hengekøyeovernatting, både sommer og vinter! Gi oss beskjed hvordan turen deres ble, da!
   Hege & Stine

   • Hei Hege og Stine!
    Tusen takk for beskrivelsen! Vi fant oss fint frem og hadde høstens beste tur til Grefsenkollen og utsiktspunktet forrige helg. Det var en helt klar kveld over Oslo og bålet hjalp på minusgradene. Det begynte å snø så vi ble litt dekket av det hvite i løpet av natten, men det gikk fint med godt utstyr! En tur som absolutt skal gjentas.
    Hilsen Celina og Ingerid

    • Hei Celina og Ingerid!
     Takk for turrapport! Vi blir så glade av å høre at dere får så fine opplevelser i hengekøyene! Det er bare å forskyne seg av nærmarka, det er ganske utrolig hvor mange flotte steder man kan dra på tur:)
     God hilsen fra Hege & Stine

 3. Hei.

  Veldig spennende med overnatting i hengekøye på vinteren men lurer litt på; hvor gjør dere av jakke og sko på natta?

  Mona

  • Hei Mona!
   Ja, overnatting i hengekøye på vinteren er en fin opplevelse! Vi pleier å putte jakken i soveposens kompresjonstrekk og bruke den som hodepute:) Skoene setter vi enten under køya, men sørger for at vi «lukker igjen» skoene med gamasjene, eller vi snører sammen skoene og henger de over køya helt øverst i hodeenden av hengekøya:)
   Turhilsen fra Hege & Stine

   • Jeg synes det er fint å ha noen åttetallsknuter på linen presenningen henger over. På den måten har jeg løkker å hekte kroker på, som for eksempel LED-lanternen «Lighthouse Mini» fra Goal Zero, som jeg anbefaler sterkt. Jeg henger støvlene bak hodet så jeg har enkel tilgang til dem når bakken er våt. Jeg har hatt noen morgener hvor jeg har satt pris på å ha enkel tilgang til alkoholflaska så jeg raskt kan fyre opp Trangiaen. Det hjelper mye på kalde morgener. 🙂

 4. Hei! Flott og inspirerende lesning 🙂
  ‘The Ultimate Hang’ har også en app for de som er interessert i å se «nøyaktig» hvor langt rep og hvor høyt festene til køya må være iht avstanden mellomtrerne. Samme som nettsiden dere linket til lengre opp her, men appen er jo kjekk å ha 🙂 Hvis man vil være nøye/sove ekstra godt 😉 God sommer!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *