Velkommen nye fjellvettregler

I dag ble de nye fjellvettreglene lagt frem av DNT og Røde Kors. Fjellvettreglene bidrar til å redde liv hvert år. Vi har selv ligget værfast på fjellet og fryktet for egne liv. Derfor skal vi lære oss de nye fjellvettreglene før vi drar på neste tur.

Den 1. januar 2014 lå vi værfaste da vi vinterovernattet i Molladalen på Sunnmøre. Landskapet der er mektig, med spisse majestetiske topper dekket av snø. Værmeldingen varslet kraftig vind på fjellet den uken, men vi skulle rekke å være tilbake fra turen innen da. Det var det vi trodde. Vi visste ikke at væromslaget skulle komme raskere enn meldt.

Det var nydelige forhold da vi beveget oss oppover, og stjerneklart da vi bardunerte teltet. Utover kvelden blåste det kraftig opp, og hele natten herjet naturkreftene med teltet vårt. Vi var sikre på at teltstengene skulle briste, og duken revne. Teltduken flerret intenst ved hvert vindkast, mens teltstengene beveget seg som en føyelig marionett. Inne i teltet mobiliserte vi alle krefter for å presse vinden tilbake med ryggene og armene våre, og vi kjente hvordan vinden pisket og ga oss blåmerker. Hver halvtime måtte vi ut for å legge store snøflak rundt teltet. Like etter tok vinden tak i flakene og dro de nedover fjellsiden. Så måtte vi ut og sikre teltet på nytt. Vi slet med å stå oppreist, og måtte krabbe langs bakken.

«Fjellvettreglene er ikke bare nyttige, de er livsviktige.»

Det var for lite snø til å grave seg ned, og ingen steder å søke ly. Det var uforsvarlig å bli værende i teltet, men like uforsvarlig å forlate det. Vi ventet på at værforholdene skulle bli bedre, slik at vi kunne finne ly lengre nede. Men vinden ble bare sterkere og sterkere for hver time, også når det begynte å bli lyst. I morgentimene var vi helt utslitte. Vi fryktet at nok en natt i uværet ville gjøre oss så reduserte at vi ville ta feil avgjørelser. Derfor bestemte vi oss for å utnytte det lille vinduet med dagslys for å bevege oss nedover. I verste fall kunne vi søke ly på veien lengre nede.

Vi ropte til hverandre inne i teltet for å fordele oppgaver. Vi ble enige om at en av oss skulle hive seg over teltet, mens den andre skulle løpe rundt teltet for å hente snøpluggene. Sekkene skulle vi legge utenfor teltåpningen. Vi samarbeidet godt og hadde lagt en plan. Samtidig glemte vi kraften vinden hadde på ryggsekkene. Før vi visste ordet av det forsvant begge ryggsekkene nedover fjellsiden med alle varme klær og all mat. At det gikk an å være så dum. Der stod vi igjen, med kun teltduken og snøplugger. Sekkene lå langt nede i dalen i en retning vi ikke hadde planlagt å gå. Nå hadde vi ikke noe valg. Uten varme klær og mat ville vi ikke klare oss. Vi tråkket spor i snøen nedover fjellsiden, den ene foten foran den andre. Vinden halte og dro i kroppene, vi falt og reiste oss, og mobiliserte alle musklene for å holde balansen når vinden ville feie oss over ende. Den ene sekken fant vi ved en bekk, den andre på snøen nede i dalen. Med sekkene på ryggen fortsatte vi nedover mens vindkastene dro oss i retning stupet. Et feilsteg og det hele kunne vært over. Kanskje ville en av oss forsvinne i høy fart nedover fjellsiden.

I ettertid ble vi informert om at det knapt hadde blåst nede ved havnivå. Så forskjellige var værforholdene denne dagen. Familiene våre hadde ikke vært det minste bekymret. De så at det var stjerneklart og trodde vi hadde en fantastisk vinterovernatting på fjellet.

Fjellvettreglene er utviklet basert på erfaringer fra turfolk og redningspersonell. Fjellvettreglene er ikke bare nyttige, men livsviktige. Vi kjente godt til fjellvettreglene før vi dro på tur. Vi var fjellvante, hadde lokalkunnskap, hadde lest værmeldingen, tatt med mye varmt tøy og mat. Men vi overvurderte nøyaktigheten av værmeldingen, og undervurderte styrken på vinden. Vi hadde meldt fra hvor vi gikk, men hadde samtidig åpnet opp for at vi kunne bli borte i flere netter. Vårt beste turtips er derfor å pugge de 9 fjellvettreglene og bruke disse i planleggingen og gjennomføringen av turer. Og husk å være ydmyke når dere drar på tur. Værforholdene endrer seg ekstremt raskt, og mye raskere enn man tror. Og på fjellet kan man ikke stole på at nødnummeret virker.


De nye fjellvettreglene

1. Planlegg turen og meld fra hvor du går

2. Tilpass turen etter evne og forhold

3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel

4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer

5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre

6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is

7. Bruk kart og kompass, vit alltid hvor du er

8. Vend i tide, det er ingen skam å snu

9. Spar på kreftene, og søk ly om nødvendig


 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *