Fra sludd til måneskinn i Østmarka

Det pøsregner ute. Tunge skyer usynliggjør terrenget rundt oss. Tursøstre.no har invitert til båltur med overnatting, men for et stusselig vær! Store og små ikles vanntette klær. Dette kommer til å bli en våt turopplevelse.

Målet for turen er Igletjern, som ligger om lag 1,5 km nord for Bysetermåsan. Turen er perfekt for de som ønsker å bli glad i friluftsliv, men som ikke helt vet hvordan. Igletjernet er enkelt å finne, og turen er kort nok for små barneben. Fra Bysetermåsan går vi nordover til fots i retning Vangen skistue. Hele tiden følger vi Vangenveien. Det er sludd i lufta og slaps på bakken. Det veksler mellom plussgrader og minusgrader, og snøen er klissvåt. Det jubles når vi ser at regnet faller som snø i Østmarka.

Turen er perfekt for de som ønsker å bli glad i friluftsliv

Vi etablerer oss på vestsiden av Igletjernet og får fyr på bålet
Vi etablerer oss på vestsiden av Igletjernet og får fyr på bålet.

Etter kort tid dukker Igletjernet opp på vestsiden av veien. Tjernet er dekket av tykk is og våt snø. Vi krysser isen og den våte snøen, og etablerer oss på nordvestsiden av tjernet. Under all snøen ligger det som tidligere har vært en fin bålplass, med tykke tømmerstokker til å sitte på. Etter litt snømåking og båltenning har vi omgjort den kalde, våte skogen til en liten oase med snølykter og reinsdyrfell rundt bålet. Bålet og snølyktene lyser opp skogen rundt oss. Vi griller pinnebrød og pølser, og steker fersk lofotskrei i bålpanne.

Bålet og snølyktene lyser opp skogen rundt oss

Snølyktene og bålet gjør det stemningsfullt når middagen tilberedes.
Snølyktene og bålet gjør det stemningsfullt når middagen tilberedes.

Været skifter fra snø til regn til snø igjen. Etter noen timer drar yngstejenta på 1 år og bestemor hjem igjen, mens 3-åringen får bli igjen i skogen og overnatte i teltet. Hun har lært seg å si ifra hvis fingrene blir kalde eller sokkene våte. Hun titter på bålet, løper rundt trærne, og er nysgjerrig på naturen rundt oss. Vi lager snølykter, akebakke og snømann med aspargesøyne og chilinese. Vi lytter til stillheten i skogen, knitringen fra bålet, og lyden av tung våt snø som faller fra trærne og ned på teltene våre. I det vi slukker bålet for natten blir vi oppmerksomme på fullmånen som får trærne til å kaste skygger over den hvite snøen.

Roen senker seg mens vi sitter rundt bålet
Roen senker seg mens vi titter på bålet

Søndag morgen våkner vi til sol og blå himmel. Vi steker pannekaker på bålet, og går på skøyter på Igletjernet.

Søndag morgen går vi på skøyter på Igletjern
Søndag morgen går vi på skøyter på Igletjern

Turen til Igletjern er perfekt for barnefamilier og de som ønsker kortere overnattingsturer. Igletjern ligger veldig nærme Bysetermåsan. Dessuten er det bare å gå tilbake til bilen hvis været blir dårlig eller noen vil hjem.

Utsikten fra hengekøya
Utsikten over Igletjern fra hengekøya

Tips til vinterovernatting med barn:

  • Husk varmt tøy til alle og ekstra skift til barna (flere lag med ull og vanntette klær) – tørre klær er varme klær!
  • Husk telt, varme luer, varme soveposer og tykt liggeunderlag, skinnfell er supert – mye av kulden kommer fra bakken.
  • Ta med hodelykter med ekstra batterier.
  • Ta med noe godt å spise og noe varmt å drikke (husk fyrstikker til bål eller primus).
  • Ta med kosedyr og leker til barna, og finn på aktiviteter i naturen. Ta heller med en bamse for mye enn en for lite!
  • De fleste barnesoveposer er ikke beregnet for vinterbruk og oppgir heller ikke anbefalt temperatur. Til barna bruker vi varm voksenpose som vi binder igjen nederst.
  • Generelt når man skal på vinterovernatting med barn: ikke spar på vekt, fokuser på varme og hygge!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *