Nordmarka på langs i postkortstemning

Nordmarka på langs er en tur alle kan klare. Det er tydelige rødmerkede løyper og skispor hele veien. Den mest kjente ruta vinterstid går mellom Mylla og Sognsvann, og Skiforeningen setter opp busser fra Oslo til Mylla i helgene. Vi velger likevel å ta toget til Grua, som ligger nordøst for Mylla og gjør turen litt lenger. Vi legger inn en overnatting på DNTs hytte Katnosdammen. Hytta er ubetjent og du trenger DNT-nøkkel for å bruke den. Husk å bestille overnatting på forhånd.

Nordmarka på langs er en tur alle kan klare

Lørdag morgen kl. 10 står vi fulle av forventninger på Grua stasjon. Det er 20 minusgrader og postkortstemning i Nordmarka. Solen har nettopp stått opp, og snøen ligger som et teppe over alt i naturen. Alt ligger til rette for en fin turopplevelse. Foran oss venter 5 mil med nypreppede skispor.

Det er 20 minusgrader og postkortstemning i Nordmarka.
Det er 20 minusgrader og postkortstemning i Nordmarka.

De første kilometerne går lekende lett. Skisporet leder oss gjennom tett granskog, tynn bjørkeskog, over flere vann, over hauger og ned i daler. Vi passerer Auretjernet og Svartbekk på veien mot Gjerdingen. Underveis får vi flott utsikt flere ganger, særlig på toppen av bakkene etter Svartbekk. Det blir sjelden veldig bratt, verken oppover eller nedover. Det stikker opp noen kvister her og der, men det gjør ingenting når alt rundt er så vakkert. Vi tar en liten omvei for å besøke den vinteråpne Rajebråthytta som ligger ved nordøstenden av Gjerdingen. Hytta er liten i størrelse, men tilbyr både varme og kakao. Husk kontanter, det glemte nemlig vi. Med varme i kroppen og brødskiver i magen krysser vi isen over Gjerdingen og følger skilting mot Elgstøa, og deretter sydover mot Katnosa. Det er mulig å legge inn en kaffestopp på Sandvikshytta, men den var stengt da vi nådde fram.

Inn for å få varmen og spise lunsj på Rajebråthytta
Inn for å få varmen og spise lunsj på Rajebråthytta

Det drysser nysnø i skisporene etterhvert som vi beveger oss gjennom vinterlandskapet. Solnedgangen får vi over Katnosa, og det blir stadig mørkere rundt oss. Vi krysser Katnosa på østsiden av isen før DNTs hytte Katnosdammen venter på oss i sydøstenden av vannet. Vi føler oss heldige når vi ser at det lyser fra inne i hytta. Hytta er ferdig oppvarmet av en munter gjeng som også har gått lange dagsetapper i skisporet. Vi lager middag, prater med resten av de turglade, og tar deretter kvelden. Lårene er støle, kinnene er røde, og vi er fornøyde.

Vi får solnedgang over Katnosa på siste etappen.
Vi får solnedgang over Katnosa på siste etappen.

Gradestokken viser -21 grader ved Katnosdammen søndag morgen. Vi pakker oss inn i ull og vindtette klær før vi kl. 10 starter på turen mot Sognsvann. Etappen fra Katnosdammen til Kikutstua byr på flere oppoverbakker og nedoverbakker, men med litt nysnø i løypa er det nok motstand å bremse i. Etter 1,5 mil på ski kjenner vi vaffellukta som siver ut fra Kikuthytta og inn i de kalde nesene våre. Vi spiser lunsj på Kikut før vi fortsetter på fine løyper videre til Sognsvann. Det er betydelig flere folk i løypene på denne etappen. Plutselig går vi i søndagsflokk med resten av Oslos befolkning. Det er postkortstemning i Nordmarka, og det er noe alle vil oppleve!

Endelig fremme ved DNTs hytte Katnosdammen
Endelig fremme ved DNTs hytte Katnosdammen

5 tips for å gå Nordmarka på langs vinterstid

1. Start tidlig for å være sikker på å komme frem før det blir mørkt.

2. Velg en dag det er meldt fine skiløyper og bra vær.

3. Legg inn en overnatting underveis hvis dere vil ha kortere dagsetapper (husk DNT-nøkkel).

4. Ta med kart hvis dere er usikre på veien, eller spør folk underveis.

5. Husk varme klær. Ta lunsjpauser på åpne hytter ved kalde temperaturer.


Vi krysser trygg is over Katnosa
Vi krysser trygg is over Katnosa
Morgensol i skogen mellom Katnosa og Kikut
Morgensol i skogen mellom Katnosa og Kikut
Nordmarka er både vilt og vakkert i januar
Både vilt og vakkert i Nordmarka i januar
Kveldsdis og øde natur
Kveldsdis og øde natur
Vinter i Nordmarka
Vinter i Nordmarka

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *