En perle i hjertet av Østmarka

Har du noen gang opplevd et sted som er så fint at du helst vil ha det for deg selv? Vi besøkte et sted i Østmarkas dype skoger som var så flott at selv ikke kaldt, vått og grått vær kunne gjøre helgen annet enn fantastisk.

En helg uten store planer skulle vise seg til å bli et flott turminne for hele familien. Helgens værmelding garanterte nedbør, overskyet vær og ikke den helt store opplevelsen værmessig. Vi var allikevel innstilt på en markatur med familien, og håpet at regntøy og støvler ville gjøre turen overkommelig.

Målet for helgen var den ubetjente hytta Øvresaga i Østmarka. Øvresaga ligger i sørenden av Østmarka, og er enklest tilgjengelig ved å gå de snaue 4 kilometerne på skogsbilvei over Mosjøhøgdene. Turen starter fra parkeringen på Bysetermåsan. De første to kilometerne er slak oppoverbakke, før det er en kilometer bratt nedover og siste kilometeren på relativt flatt terreng. Det finnes flere fine rasteplasser på veien, både med og uten sitteplasser.

Øvresaga ligger ved den lille Rausjøelva som renner fra vannet Rausjø og ned i Børtervann. Øvresaga var opprinnelig en av mange husmannsplasser under Rausjøbruket, og hyttas navn kommer av at dette var en av flere vannsager som lå langs elva. Lenger ned langs elven finner vi både Mellomsaga og Nedresaga. Alle disse plassene ligger langs det som ble kalt Plankeveien, som var en vei som ble brukt til å frakte tømmer og plank. Veien gikk fra Kirkebygda i Enebakk, gjennom Østmarka, og inn til Christiania.

Gråvær byr på fine opplevelser
Ut på eventyr i gråværet

Vi fulgte skiltingen mot Øvresaga og gikk over den lille broen over Rausjøelva. Vi fortsatte inn porten, og under noen tunge grener midt på en setervoll lå ei lita rødmalt stue, akkurat slik den gjorde da den på 1800-tallet var sentrum for mye aktivitet og arbeid.

Bakken var brun og blek etter en vinter under snøen. Allikevel var det deilig å være ute.

Vel fremme satt barna i gang med å utforske hytta – og allerede da vi kom inn i gangen, ble vi tatt imot av et utvalg tøfler i diverse størrelser og fasonger. Store og små fant seg et par som passet tålelig bra, og vi konkluderte med at Øvresaga virkelig var en plass for familier! Det er alltid spennende med nye hytter å utforske, og mange ulike senger å velge mellom. På Øvresaga bor det også en gjeng morsomme kosedyr, og dette ble selvsagt satt stor pris på hos de to minste. Vi voksne satt også stor pris på dette, da vi litt senere oppdaget at vi hadde glemt å ta med leker.

Det er spennende å følge Raudsjøelva ned til Børtervann
Det er spennende å følge Rausjøelva ned til Børtervann

Utenfor Øvresaga regnet det. Tåken hadde tatt helg sammen med oss, og lagt seg godt til rette i tretoppene, og bakken var brun og blek etter en vinter under snøen. Allikevel var det deilig å være ute. Det luktet vår, vi lette etter vårtegn, satt oss på huk og studerte detaljene i naturen. Vi kjente på våt mose, så fargene i laven som vokste på steinene og hoppet i sølepyttene. Vi fikk også tid til å følge elven nedover til Børtervann – en spennende og fin tur for både store og små! Til tross for tidenes dårligste vær, var vi veldig glade for å ha oppdaget denne perlen i Østmarka.

Øvresaga, vi kommer tilbake!

Trolske omgivelser ved Børtervann
Trolske omgivelser ved Børtervann

8 tips til eventyr på Øvresaga

  1. Ta med egen mat. Gjør det enkelt; pasta og ferdigstekt kjøttdeig er supert, da kan dere enkelt varme opp når dere kommer på hytta.
  2. Ta med opptenningsbriketter hvis dere ønsker å gjøre opptenningen litt enklere, og få opp temperaturen i hytta litt raskere.
  3. Det finnes et stort utvalg tøfler på Øvresaga. Passer til både store og små tottelotter!
  4. Hytta har akebrett, kosedyr, barnebøker og tegnesaker.
  5. Alle som bor på Øvresaga kan låne kanoer og redningsvester gratis.
  6. Hytta har gitar og sangbok til glede for store og små.
  7. Øvresaga har sengeplass til 8 store og 1 liten. Husk å reservere plass på hytta før dere reiser.
  8. Det er skogsbilvei hele veien med unntak av de siste 50 meterne, så det går fint an å bruke vogn, sykler, sykkelvogn el.

Her kan du finne mer informasjon om Øvresaga.

One thought on “En perle i hjertet av Østmarka

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *