Deprecated: Required parameter $args follows optional parameter $depth in /customers/7/f/d/tursostre.no/httpd.www/wp-content/plugins/awesome-header/lib/utils.php on line 129 Deprecated: Required parameter $output follows optional parameter $depth in /customers/7/f/d/tursostre.no/httpd.www/wp-content/plugins/awesome-header/lib/utils.php on line 129 Deprecated: Required parameter $message follows optional parameter $title in /customers/7/f/d/tursostre.no/httpd.www/wp-content/plugins/stops-core-theme-and-plugin-updates/main.php on line 1065 På orrfuglleik i vårskogen - Tursøstre

På orrfuglleik i vårskogen

Vårens vakreste eventyr er i gang når orrfuglen spiller på myra.

I helgen var det tid for storfamiliens årlige tur i skogen for å se på orrfuglleik. I alle år har vi hatt tradisjon for å reise til den samme myra for å lytte til orrhønenes ivrige klukking og orrhanens karakteristiske svosjing. Når det lysner utover morgenkvisten har vi alltid sett orrfuglspillet ute på myra, og blir like fascinert hver gang.

I år bestemmer vi oss for å prøve en ny myr i Østmarka, ikke langt fra parkeringen ved Bysetermåsan. April har vært kald i år. Vi er spente på om vi får observere orrfuglspillet, eller om vi er litt tidlig ute. Spillet innebærer at orrhanene samles til kamp på myra, der de jager hverandre rundt og kjemper om orrhønene. Hvis vi ikke får oppleve leiken, vil vi uansett få en fin start på vårsesongens teltturer og en avslappende opplevelse i skogen.

Vi finner vårtegn i skogen og nyter varmen fra solstrålene
Vi finner vårtegn i skogen og nyter varmen fra solstrålene

På vei innover mot spillområdet treffer vi på mange Oslo-speidere. De har kretskonkurranse rundt Bysetra, og vi lar oss imponere av hvor rutinerte speiderne er til å sette opp gapahuker og telt. Samtidig er vi nærme spillområdet, og lurer på om de vil forhindre oss fra å høre eventuelle fugler som befinner seg i området. Lederne beroliger oss med at speiderne har fullt program frem til kl.19, men at det blir roligere i skogen etter det.

Deler av turfølget på vei inn i skogen – vi nyter at våren er på vei

Det er deilig å se sola skinne på bjørka som så vidt har begynt å springe ut. Samtidig svever lette snøkrystaller i lufta. Det er brytningstid i Østmarka, der tydelige tegn av vår og vinter møtes. Vi er tre generasjoner på tur denne helgen, og skal verken gå langt eller fort. Vi har med mye godt i sekken, og gleder oss til en fin kveld rundt bålet. I sekkene har vi både hengekøye, gapahuk og telt – noe for enhver smak, for frysepinnene og for de som håper å se mer av leiken.

«Sola skinner på bjørka som så vidt har begynt å springe ut. Samtidig svever lette snøkrystaller i lufta. Det er brytningstid i Østmarka»

Vi diskuterer de nye reglene for bålbrenning og sørger for at bålet tennes på fuktig underlag i nærheten av en liten bekk. Vi griller pølser og marshmallow, varmer brownie i appelsin på bålet, og prater til utover kvelden. Det er deilig med vår i skogen, selv om natten blir kjølig og like under 0 grader.

Vi lager appelsinbrownie på bålet
Vi prøver ut nye retter på bålet – appelsinbrownie gir syrlig og søt smak

I 4-tiden våkner vi av orrhønene som klukker rundt oss. Det er alltid en flott opplevelse å våkne av naturens lyder på alle kanter. Vi vekker hverandre, spisser ørene, og holder oss helt i ro. Vi hører orrhanen lage svosj-lyder i skogen rundt oss, men de er ikke nærme nok til at vi klarer å få øye på de i skumringen. Vi ligger og lytter en stund, før vi legger oss ned i posen igjen og håper de kommer nærmere i løpet av de neste timene. Det gjør de ikke, men opplevelsen og natten i skogen er fin allikevel.

Rundt bålet fyller vi appelsiner med sjokolade og prater til utover kvelden
Rundt bålet fyller vi appelsiner med sjokolade og prater til utover kvelden

Om morgenen smaker kaffen ekstra godt for de av oss som har hatt tynnest sovepose. Vi steker egg og bacon i bålpannen, prater om fuglene vi har hørt, og om hvem som har frosset mest. Så pakker vi sammen og går en tur til Branntårnet på toppen av Kjerringhøgda og får fantastisk utsikt over skogkledde Østmarka.

Branntårnet på Kjerringhøgda byr på spektakulær utsikt
Branntårnet på Kjerringhøgda byr på spektakulær utsikt

Har du lyst til å høre orrfuglene klukke i natten? Her er våre tips!

  1. Det er gode muligheter for å høre og se orrfuglene store deler av våren. Det er likevel mest aktivitet på myra i månedskiftet april-mai. Orrfuglene spiller i skog over hele landet, men svært spredt i Troms og Finnmark.
  2. Dersom dere ikke er kjent i området, og ikke har noen å spørre – se på kartet etter åpne myrområder omringet av skog – der er det best mulighet for å se og høre orrfugl. Se Kart over våre turer for å finne plassen vi overnattet på denne turen.
  3. Ikke tenn bål eller bråk utover kvelden og natten. Orrfuglen foretrekker ro i forkant av leiken.
  4. For best å kunne observere orrfugl er det lurt å legge seg i kanten av myra i en gapahuk eller under en presenning med hull, slik at dere ikke trenger å røre mye på dere for å se. Vår erfaring er at vi får se fugl selv uten mye kamuflasje. Det holder ofte å ligge bak litt lyng eller under en presenning.
  5. Kikkert er fint å ha dersom orrfuglen sitter et stykke unna.
  6. Vær tidlig ute slik at dere får den beste plassen ved myra. På kjente spillområder ligger det ofte folk på flere sider av myra.
  7. Små barn kan gjerne være med på orrfuglleik. Dere vurderer selv om dere ønsker å vekke barnet i løpet av natten. Vi har valgt å la de minste sove gjennom leiken, og heller vekke de som er litt større.
  8. Hvis dere ikke hører orrfuglen får dere uansett en fin naturopplevelse utendørs. Benytt anledningen til å finne fine vårtegn.
Vi finner mye spennende i vårskogen. Froskeegg er gøy å få kjenne på!
Vi finner mye spennende i vårskogen. Froskeegg er gøy å få kjenne på!
Flytende sjokolade fylles i appelsinene som legges i aluminiumsfolie på bålet
Flytende sjokoladekakerøre fylles i appelsinene som legges i aluminiumsfolie på bålet
Etter en natt i Østmarkas skoger spaserer store og små hjemover igjen
Etter en natt i Østmarkas skoger spaserer store og små hjemover igjen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *