Toppen av Telemark på nasjonaldagen

Gaustatoppen står som en bauta i Telemark fylke. Utsikten er slående vakker, og det sies at man kan se hele 1/6 av Norge fra toppen. Om du enda ikke har besøkt denne diamanten av et fjell, har du noe storslått i vente!

Det er noe spesielt med å feire nasjonaldagen i den norske fjellheimen. Å se de norske flaggene stikke opp fra tursekkene som beveger seg oppover fjellsiden. Å kjenne solen i ansiktet og melkesyren i lårene mens blikket er festet på naturen omkring oss.

Ord blir fattige på dager som dette
Ord blir fattige på dager som dette

Denne gangen tar vi med hele familien til Gaustatoppen (1883 moh.) på 17. mai. Gutta står på fjellski, telemarkski og snowboard, mens vi jentene kjører randonee. De som kjører snowboard ned, går med truger opp. Vi andre har feller under skiene. Dagene i forkant av nasjonaldagen har vi fulgt spent med på værmeldingen. Får vi se den flotte utsikten? Skal vi ta med bunad eller turtøy? Vi er usikre. Det hadde jo vært fantastisk å stå på toppen av Telemark iført Telemarksbunad på selveste 17. mai. Ja, det må bli bunad.

Har du lyst til å lese om toppturer i Jotunheimen eller på Sunnmøre? Se her.

To bunadskledde tursøstre på vei oppover
To bunadskledde tursøstre på vei oppover

Gaustatoppen bader i sol både 15. og 16. mai. Vi trekkes mot fjellet, solen og snøen, og ender opp med å besøke Gaustatoppen opptil flere ganger i dagene før 17. mai. Det er lav skredfare, slik det ofte er på våren, og trygt å ferdes i fjellet. Det er isete på toppen, men bra føre lengre nede. Solen gir oss roser i kinnene, og vi kan brette opp ermene på ullgenseren og sole de hvite armene. Alt ligger til rette for en perfekt topptur på nasjonaldagen.

Med flagget i sekken er vi klare for å feire 17. mai på Telemarks tak
Med flagget i sekken er vi klare for å feire 17. mai på Telemarks tak

På 17. mai våkner vi til blå himmel, lite vind, og en sol som skinner over fjellheimen slik at snøkrystallene på bakken glitrer. Det føles fantastisk å stå ved foten av fjellet på selveste nasjonaldagen, og se Gaustatoppen vise seg fra sin aller beste side. Vi kan skimte norske flagg i rødt, hvitt og blått som vaier i vinden fra tursekker på vei oppover bakkene. De fleste går i turtøy, og noen har bunad. Alle antrekk ser like flotte ut i fjellheimen. Folk smiler og er snakkesalige. Vi gratulerer hverandre med dagen, prater om været, om fjellet, om landskapet som omringer oss, og om hvor heldige vi er som er akkurat her akkurat nå. Noen turister har tatt snarveien opp til toppen via Gaustabanen, og alle nyter vi utsikten av Gaustatoppen dekket i sol, snø og norske flagg.

På vei mot toppen

På toppen får vi rikelig med tid til å studere det omkringliggende landskapet. Vi kan skimte sørøstlige åskammer uten snø, mens Hardangervidda i nordvest ligger snødekt. Vi ser Hallingskarvet og Skogshorn mot nord, og Norefjell og Blefjell mot øst. Det er fascinerende og spektakulært å kunne se så store deler av Norge fra Gaustatoppen. I tillegg er det morsomt å se de ulike turmålene man har besøkt tidligere. Mange har funnet veien opp til toppen av Telemark denne tirsdagen, og skråningen nedenfor toppen er full av feststemte fjellturister. Stemningen topper seg når det spilles trompet og alle synger nasjonalsangen. Det er lett å bli rørt på en dag som dette.

Fornøyde spenner vi på oss skiene og kjører ned igjen. Vi finner flott vårsnø, og bunaden svaier i svingene i bakkene ned mot bilen.

Har du feiret 17. mai i naturen før? Vi vil gjerne høre om andre fine opplevelser fra 17. mai-feiringer! Legg gjerne igjen en kommentar.

Stemningsfullt og vakkert på toppen
Stemningsfullt og vakkert på toppen

Tips til friluftsliv og aktiviteter ved Rjukan:

  • Beregn ca. 2 timer opp til Gaustatoppen, uansett årstid. De fleste starter ved Stavsro, men vi bruker å gå fra midt mellom Stavsro og Svineroe. Vinterstid kjører de fleste ned samme vei som de kom opp. Husk å sjekke skredfare og ta med kart dersom dere vil kjøre i rennene.
  • Gaustabanen er et fint alternativ for de som ønsker utsikt fra Gaustatoppen uten å måtte gå opp.
  • Det er flotte sykkelmuligheter rundt Rjukan; på landevei er det fint å sykle vestover opp bakkene til Møsvatn, langs Tinnsjøen eller opp bakkene mot Gaustatoppen og ned igjen mot Tuddal, på terrengsykkel er det en flott rundtur å starte med Krossobanen, sykle til Kalhovd og videre ned til Atrå og tilbake til Rjukan.
  • Rjukan har fantastiske fosser og er verdenskjent for sine isklatringsforhold. Det tilbys ulike isklastringskurs for nybegynnere og viderekommende.
  • Krossobanen gir flott utsikt over Gaustatoppen, Vemork og Vestfjorddalen.
  • Avslutt oppholdet med en tur innom Rjukanbadet. Fra varmekulpen utendørs kan du nyte utsikten over omkringliggende fjell og fosser.
  • Gaustatoppen returnerer vi stadig tilbake til både vinters- og sommerstid. Vi pleier å overnatte i telt ved foten av Gaustatoppen, men har også leid hytter i Rjukan sentrum. Denne gangen leide vi overnatting gjennom Airbnb.

2 thoughts on “Toppen av Telemark på nasjonaldagen

  1. Hei. Hørte innslaget med dere på radioen i dag. Bestemte meg fort for å finne dere på nett. Spennende dette. Min datter som er ungdom og jeg har et ønske om å bli frilufts frelste, men hvordan starter vi på dette eventyret? Vi er allerede i tenkeboksen, da vi var innom sportsbutikken og skulle kjøpe oss en sekk. Det viser seg at det er et stort studium å finne en sekk som passer din kropp m.m. For ikke å snakke om telt, liggeunderlag, sovepose, bekledning osv. Nå har jeg søkt rundt på nettet og ønsker hjelp til å komme i gang. Det er jo tid for høstferie og datteren min spør om vi skal overnatte ute i disse ulvetider. Jeg er ingen ungdom. Hjelp!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *