Et våreventyr blant kjempene i Jotunheimen

Når Jotunheimens stortopper viser seg fra sin beste side og innbyr til spektakulær utsikt, variert natur og en fantastisk turopplevelse, er slitet opp alle de tunge bakkene glemt og vi tar med oss minner i ryggsekken som vil være med oss for alltid.

I mai-måned gleder de fleste seg over at løvtrærne får skudd og at blåveisen og hvitveisen fargelegger skogbunnen. De fleste er ferdige med vinter og snø. Hvis du allikevel tar deg en tur på fjellet i mai, venter storslåtte naturopplevelser på deg.

Været i fjellet er lunefullt til alle årstider, også om våren. Sannsynligheten for finvær på fjellet er likevel større i mai, og temperaturene er mye snillere enn om vinteren. I tillegg kan mai vanligvis by på mange langhelger, noe som gir flere muligheter for fine vårskiturer i Jotunheimen.

Vil du lese om vårskitur på Sunnmøre finner du det her.

Topptur er både spektakulært og gøy!
Man føler seg liten i møtet med de høye fjellene i Jotunheimen

De store kjempene i Jotunheimen ligger på rekke og rad når vi kjører langs Sognefjellsveien fra Lom og vestover. Synet av de snøkledde toppene høyt der oppe tar pusten fra oss hver gang vi er her på besøk. Vi føler oss små når vi stopper bilen på et av utsiktspunktene og vurderer fjellene på avstand. Hvilket skal vi besøke i dag? Vi prater om værmeldingen, skredvarselet og at vi sov litt lenger enn vi burde denne morgenen.

«Vi føler oss små når vi stopper bilen på et av utsiktspunktene og vurderer fjellene på avstand. Hvilket skal vi besøke i dag?»

Topptur har blitt den nye folkesporten sies det. Vi merker det godt. Denne helgen er det flere guidede turer som har avreise fra Krossbu og Leirvassbu. Det er mye folk. Vi går i kø i de første bakkene. Etter hvert løser folkemengden seg opp og fordeler seg utover mot de mange toppene som finnes i området. Vi går ut på Leirbreen og videre opp mot toppene øst for breen. Snøen er fin og vårlig. Vi går jevnt og trutt oppover langs fjellsiden. Skyene henger langt der oppe. Vi har mange høydemetre foran oss, og jobber oss sakte opp bakkene. Det er deilig å være på tur. Solen skinner.

IMG_3130
Solen skinner og vi nyter vårsnøen

Halvveis opp mot toppen tar vi matpause. Matpakke og en tekopp smaker fantastisk godt med utsikt til. Vi prater om at vi er heldige som slipper unna vinden som værmeldingen hadde truet med.

Det er spennende og fascinerende å besøke fjellene i Jotunheimen
Det er spennende og fascinerende å besøke fjellene

Jo høyere vi kommer, jo tørrere blir snøen. Turen vi skal på er bratt mot slutten. Igjen snakker vi om skred og skredproblem. Lenger nede passerte vi et skred som hadde gått noen dager tidligere. De voldsomme kreftene som settes i sving er fascinerende og skremmende. Nå står vi i bratthenget og liker ikke det vi ser. Vi bestemmer oss for å snu. Det er ikke verdt å komme helt på toppen i dag med disse forholdene.

Vi velger å snu denne gangen
Vi velger å snu denne gangen

På vei til en lavere og slakere topp ser vi en bruddkant på nabofjellet. Den var ikke der tidligere. Det må ha gått et stort snøskred siden vi passerte i sted. Like etterpå ser vi luftambulansen passere over hodet på oss med retning mot skredområdet. Var det ikke dit den store gruppen skulle gå? Vi bestemmer oss for at også denne toppen kan vente til en annen gang og kjører ned til skredområdet for å hjelpe til i søket. Pulsen er skyhøy i det vi ankommer skredet. Ingen var tatt i skredet denne gangen. Heldigvis.

Heldigvis ingen å redde

Denne helgen gikk det flere skred nord i Jotunheimen. Det er utrolig viktig at man hele tiden vurderer skredproblemet og området man beveger seg i. En flott dag med sol og silkeføre kan fort endre seg. Det å vurdere og å unngå skredfare er en del av det å være på topptur. Vi har ingen å miste – husk å gjøre trygge veivalg når dere skal på tur, så får alle en fin opplevelse!


Tips til vårskitur i fjellet:

  1. Fjellski eller randoneeski fungerer best. Fest feller under skiene – da slipper du fiskebein opp hele fjellsiden. Dersom det er bratt og utsatt, og du har planer om å kjøre raskt nedover, bør du ha med hjelm.
  2. Gjør egne vurderinger av skredfare, terreng og skredproblem. Skredvarsel for området finner du her. Kart over hvor bratt området du ferdes i er, finner du her. Sett deg alltid inn i hvordan terreng du skal ferdes i før du legger ut på tur.
  3. Ha alltid med spade, søkestang og sender/mottaker dersom du beveger deg i eller i nærheten av skredfarlig terreng.
  4. Ta dere god tid! Turen opp er også en del av opplevelsen. Nyt utsikten, ta pauser og kos dere i flott natur. Det er ikke om å gjøre å være først opp.
  5. Vi valgte overnatting på Strind Gard rett utenfor Lom, en koselig gård med mange fine overnattingsmuligheter. Her hadde vi mulighet til å lage vår egen mat, og vi kunne i tillegg ta en tur på det kjente Bakeriet i Lom for å fylle opp med kanelboller etter turene.
  6. Husk kart og kompass (og GPS).
  7. Følg fjellvettreglene! Vi har skrevet om disse her.
  8. Jotunheimen byr på flere topper som ikke er bratte (ikke over 30 grader) og som ikke innebærer ferdsel på bre. Eksempler på dette er Veslbreatind, Hurrbreatinden eller Storbreatind. Husk imidlertid på at det ofte henger store skavler utover kantene på fjellet. Hold god avstand til disse!
  9. Det er ofte lurt å ta med tørr genser i sekken, dunjakke el og en vindsekk. Da blir pausene mye hyggeligere.
  10. Husk solkrem! Selv med overskyet vær er det viktig å passe på huden:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *