Er du opptatt av allemannsretten?

Dette innlegget er også publisert på nettsidene til UTE magasinet.

Det skrives ofte om allemannsretten i Norge. Det er bra at vi har denne retten. Og det er viktig. Men vet du at det med denne retten også følger en plikt?

Østsiden av Femunden – midt i Femundsmarka Nasjonalpark. Vi har sommerferie og skal bruke deler av den på telttur i Femundsmarkas villmark. Vi har fått skyss med en båt over Femunden og gått noen kilometer lenger inn i nasjonalparken. Vi finner en fin plass, slår opp teltet og finner oss til rette. Barna løper rundt og leker gjemsel mellom rotvelter og store steiner. I sprekken mellom to steiner finner barna søppel som noen har gjemt. Både plastemballasje, fiskesnøre og aluminiumsbokser. Midt i Femundsmarka nasjonalpark.

P1040859
Bruk naturen – og bruk hodet

Hvem er dere som bruker allemannsretten og drar på tur langt inn i villmarka for å leve i naturen og ta med dere gode minner hjem, men som glemmer å ta med søppelet? Vi ser dessverre altfor ofte at det forsøples langs stier og vann og på teltplasser. Ikke sjelden ser vi både aluminiumsbokser eller matavfall langt inne i marka eller midt i nasjonalparkene.

Ytre Hvaler nasjonalpark, Stabbursdalen nasjonalpark og Børgefjell nasjonalpark er blant nasjonalparkene som har hatt store utfordringer med besøkende som tilgriser og forsøpler. Søppel som er til stor skade for natur, plante- og dyreliv, eller som forringer naturopplevelsen for de som kommer etter.

«Med allemannsretten følger det også en plikt. Plikten til å praktisere sporløs ferdsel.»

Visste du at en aluminiumsboks blir liggende i naturen i 100 år? Eller at nedbrytningstiden på plast kan være over 500 år? Visste du at et appelsin- eller bananskall trenger inntil to år på å brytes ned? Det gjorde ikke vi. Vi tenkte tidligere at matavfall og fruktskall var enkle ting for naturen å håndtere. Nå vet vi bedre. Det tar tid å bryte ned dette. Naturen bruker to år – vi bruker kun to timer på å bære det med oss siste del av turen hjem.

Dyr- og fugleliv tar stor skade av vår forsøpling
Dyr- og fugleliv kan ta stor skade av vår forsøpling

Med allemannsretten følger det også en plikt; plikten til å praktisere sporløs ferdsel. Dette innebærer at ferdsel skal skje hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet (jf. fril. §2) og at vi etterlater naturen slik at de fine naturopplevelsene også er tilgjengelig for de som kommer etter oss – både for nestemann på stien og for de kommende generasjoner.

Vil du lese mer om friluftsliv og politikk? En oppsummering av ny stortingsmelding om friluftsliv finner du her.

Vi som er glad i tur og natur og ønsker å benytte allemannsretten og å bruke naturen til å praktisere friluftsliv, må også ta vår del av ansvaret for å ta vare på den. Et skritt i riktig retning er å gjøre det vi kan for å praktisere sporløs ferdsel – både når vi er på tur – og når vi er hjemme.

«Vi som er glad i tur og natur og ønsker å bruke naturen til å praktisere friluftsliv, må også ta vår del av ansvaret for å ta vare på den.»

Plasten i Femundsmarka hadde ligget der en stund da vi fant den. Vi tok den med hjem. Hadde ikke vi tatt med plasten hjem, hadde den ligget der i nesten 1000 år til. Neste gang du skal på tur; tenk deg om to ganger før du kaster bananskallet oppi lia og husk å titte ekstra godt etter slik at du ikke glemmer igjen plastemballasje og annet søppel.

DNT Ung har lansert Miljøvettreglene – vi gleder oss til å ta med disse i ryggsekken når vi skal på vår neste tur!

Det håper vi du gjør også!

P1050115
Vi som ferdes i naturen har en plikt til å ta vare på den

Tips til sporløs ferdsel når du er på tur:

  1. Gjør det til en vane at du alltid tar med en tom pose til søppel på alle turer. Da er det enklere å få med seg søppelet hjem.
  2. Gå over teltplass og rasteplass en ekstra gang før du forlater den.
  3. Husk å plukke med deg rester som ikke er brent opp i bålet.
  4. Brenn eller grav ned toalettpapir etter bruk.
  5. Ikke tenn opp bål eller grill direkte på svaberg, men finn en plass med sand eller jord.
  6. Ikke etterlat noe i naturen. En fin regel er å alltid ta med mer søppel hjem enn du selv har hatt med, da blir det hyggeligere for oss alle.
  7. Bruk hodet dersom du trenger ved, granbar eller kvist til bål, pølsepinne eller annet – ikke ta det første du kommer til, men velg med omhu. Bruk døde grener eller trær til bålet og kapp helt nede ved roten dersom du trenger friske trær eller kvister.
  8. Følg det gamle jungelordet: “Take nothing but pictures, leave nothing but footprints”.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *