Stille kanotur langs Østmarka naturreservat

Vi ligger og titter opp på trekronene over oss. De svaier forsiktig frem og tilbake. Det blåser godt i dag. Myggen, som var så innpåsliten i går kveld, er forsvunnet. Det samme er bekymringene vi la igjen hjemme. Vi er så heldig at vi bare kan ligge her i soveposen og nyte øyeblikket.

Det er meldt finvær hele helgen. Sol fra morgen til kveld. Varme sommertemperaturer selv om kalenderen viser begynnelsen av juni. Mange finner veien ut i marka slike helger. Det samme gjør vi.

Vi skal padle i kano på vakre Mosjøen i Østmarka. Mosjøen er et 4 kilometer langt vann med små øyer, bukter og viker, noe som gjør det til et fint vann for kanopadling. Det finnes utallige koselige teltplasser på de mange små odder og nes langs vannet.

«Hodet blir fylt av fine tanker og en glede over å kunne oppleve stunder som dette»

Til tross for mye folk er det deilig stille i det vi padler rolig nordover vannet. Overflaten er speilblank og stillheten blir bare brutt av fiskevak og av våre egne åretak. Etter hvert som kanoen forsiktig beveger seg fremover i vannet kjennes hverdagen mer og mer fjern. Hodet blir fylt av fine tanker og en glede over å kunne oppleve stunder som dette.

Vannet på Mosjøen er blikk stille denne helgen
Vannet på Mosjøen er blikk stille denne helgen

Vi setter kursen mot en smal passasje som leder inn til Luttjern – et lite vann som ligger rett øst for Mosjøen. I det vi nærmer oss det smaleste partiet, ser vi noe som beveger seg i vannet ved siden av oss. Vi får øye på en bever som er ute på svømmetur. Etter hvert får den også øye på oss, og den slår halen mot vannflaten med et høyt plask. Vi skvetter til i kanoen. Det er tydelig at beveren ønsker å være i fred. Vi gjør som vi får beskjed om og padler rolig videre gjennom det smale sundet, glade for å ha opplevd møtet med beveren denne kvelden.

Å padle inn til Luttjern er som å padle inn i en annen verden
Å padle inn til Luttjern er som å padle inn i en annen verden

I det kanoen glir inn i Luttjern, føles det som om vi entrer en helt annen verden. På Mosjøen lå det telt og familier på hver odde, her inne ved grensen til Østmarka naturreservat, er det magisk og vakkert, de store trærne speiler seg i vannet, vi ser spor etter elg, og vi ser solens siste stråler lyser opp tretoppene.

fff
Vi overnatter i lyngen ved Luttjern

Natten tilbringer vi i lyngen ved Luttjern. Natten er rolig, og utenom fulgekvitter høres ikke en lyd. Det er bare myggen som holder koken helt til de tidlige morgentimer. Sommeren har kommet. Luften er frisk og klar. Og vi sover godt og er varme.

Vil du lese om en annen flott tur i Østmarka? Les her!

Når vi våker og titter opp i trekronene morgenen etter, kjenner vi solen på soveposen og hører fuglenes morgensang. Vi blir liggende lenge i soveposene. Nyter øyeblikket. Ingen hast med å stå opp på morgener som denne.

Vi vil ikke stå opp
Ingen hast med å stå opp med denne utsikten

Har du prøvd kanopadling i Østmarka? Eller har du noen tips til fine vann i nærheten av Oslo? Kommenter gjerne!


Våre tips til kanopadling i Østmarka naturreservat:

  1. Vangen skistue leier ut kanoer til de som ønsker det. Pris for 2016-sesongen er kr 600 for helg og kr 350 pr døgn. Kanotralle kan leies for kr 100.
  2. Det er mange flotte muligheter for padling på Mosjøen. Turen inn til Luttjern er absolutt verdt padletakene. Det er også flott å padle mellom øyene rett utenfor bryggen til Vangen.
  3. Dersom du ønsker en lenger tur, er den smale tarmen ned til Raudsjø en kjempefin opplevelse. Her må kanoen bæres noen meter ved demningen syd i Mosjøen. Det er tydelig sti. Legg til på sørøstsiden av vannet og gå over deminigen. Stien ned til Raudsjø går langs vestsiden av demningen.
  4. Padleeldoradoet Børtervann ligger ikke langt unna. Dersom du har kanotralle, er Børtervann en kilometers rusletur fra Raudsjø. Her kan du padle i dagevis.
  5. På kanotur er det andre vektbegrensninger som gjelder. Dette er anledningen til å ta med luksusmat og litt ekstra utstyr! Kanoen er overraskende stabil når du først sitter i den, men ved mye bevegelse, kan den likevel være lunefull. Husk derfor å holde dere i ro i kanoen.

God kanotur!

Sommeren er kommet
Sommeren er kommet

2 thoughts on “Stille kanotur langs Østmarka naturreservat

  1. Hei, hvor langt er det fra nærmeste parkeringsplass til vannet? Må man ha kanotralle?

    • Hei du! Det er ca 4 kilometers vandring på grusvei, og ja, vil anbefale kanotralle:) Nærmeste utgangspunkt er i så fall Bysetermosen:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *