En perle i Groruddalens bakgård

Våren 2016 har ikke spart på soldagene, og denne helgen er intet unntak. Sommeren er på vei og temperaturen i markavannene stiger sakte men sikkert. Solen varmer i nakken og lyser opp nettene. Naturen klargjør seg for sommergjester.

Denne helgen skal vi på en enkel tur i Oslos nærmark. I sekken har vi hengekøyer, myggnett og primus. Vi planlegger å overnatte der vi finner en fin plass.

I starten blir vi litt skuffet. Naturen rundt oss bærer preg av å ligge i nærheten av byen. Vi ser høyspentmaster og mørk granskog, og blir usikre på om vi finner noen skjulte skatter her langs Groruddalens nordside. Men etter kun noen få hundre meter blir skuffelsen gjort til skamme. Flott furuskog dukker opp mellom blåbærlyng og grønn mosebunn.

I Groruddalens bakgård finnes flotte turmuligheter

Vi går sakte oppover og innover i Lillomarka, og det blir stadig finere rundt oss. Etter hvert treffer vi på et langstrakt, nydelig og stille vann. Trærne speiler seg i vannet og skogbunnen ender i bratte stup langs kanten ned til vannet. Det er så flott og rolig! Vi faller helt for denne lille perlen, og bestemmer oss for at det er her vi skal sove i natt, selv om vi egentlig hadde tenkt til å gå litt lenger.

Plutselig er vi fremme ved Lusevasan
Plutselig er vi fremme ved Lusevasan

Vil du lese om en annen perle i Oslomarka? Tips om tur til Tjuvstuåsen finner du her.

Det vakre, lille vannet heter Lusevasan. Det er folketomt rundt vannet denne sommerkvelden. Småfisken vaker ivrig i vannet og vi fristes til å prøve lykken med fiskestangen. Etter hvert som tålmodigheten blir kortere, blir rumlingen fra magen lenger, og vi fyrer opp primusen for å tilberede kveldens middag i Lusevasans vannkant.

Vi prøver fiskelykken i blikkstille vann
Vi prøver fiskelykken i blikkstille vann

Vi faller helt for denne lille perlen og bestemmer oss for at det er her vi skal sove i natt, selv om vi egentlig hadde tenkt til å gå litt lenger.

To jenter kommer opp på stien i enden av vannet. De tar seg et langt kveldsbad og svømmer frem og tilbake i det stille vannet. Vi nyter maten mens vi titter utover den flotte naturen som omkranser Lusevasan. Utsikten serveres imidlertid med et hundretalls knott, så vi bestemmer oss raskt for å hoppe i hengekøyene og legge oss under myggnettingen.

Vi steker fisk og grønnsaker på primusen – enkelt og smakfullt.

Allerede i 03-tiden våkner vi igjen. Sommernatten er så lys og fin! Vi blir liggende og titte på de mørke trekronene mot den lyse himmelen. Vi skravler om hvor utrolig flott det er å overnatte ute, og hvor varmt og godt det er nede i soveposen. Vi prater om hvor takknemlige vi er som fant denne perlen i Lillomarka, og hvor heldige Groduddølene er som har dette vannet rett i sin bakgård. Det tar lang tid før vi sovner igjen, men det gjør ingenting. Vi har ingenting vi skal rekke, og vi vet at naturopplevelsene venter på oss til vi våkner morgenen etter.

Har du hatt fine turer i Groruddalens bakgård? Legg gjerne igjen dine tips i kommentarfeltet!

Vi nyter morgenstunden ved Lusevasan
Vi nyter morgenstunden ved Lusevasan

Slik kan du dra på overnattingstur til Lusevasan:

  • Ta t-banen til Groud T-banestasjon. Fra stasjonen er det omtrent 4 km til Lusevasan. Du kan også ta bussen videre nordover fra Grorud T mot Huken for å korte ned distansen ytterligere.
  • Parker på utfartsparkeringen ved Skytta barnehage – denne er tilrettelagt for turgåere i marka.
  • Det er godt skiltet – følg blåmerket sti mot Romstjern og Lusevasan.
  • Det er kupert i området, så dersom du ønsker å overnatte, anbefales et enkelt liggeunderlag i lyngen eller hengekøye. For å slå opp teltet, finner du teltplasser litt lenger unna vannet, som på flaten langs stien i nordenden.
  • Det er ganske bratt ned mot vannet, både på øst- og vestsiden. Det er fine muligheter for å bade i nordenden av vannet.
  • Gjør det enkelt på overnattingstur! En enkel middag og et par brødskiver til frokost er ofte mer enn nok.