På eventyr til Rondanes kongsgård

Et par timers gange fra allfarvei ligger vakre Bjørnhollia og inviterer til eventyr. Den betjente DNT-hytta er tilgjengelig for småbarnsfamilier, og kommer garantert til å gi familien noen flotte opplevelser! Du må imidlertid påregne et par slitne lårmuskler og en svett panne på veien, men det er det verdt!

(Våre 10 tips til familietur til Bjørnhollia står nederst i artikkelen)

Rondane er Norges eldste nasjonalpark og er et av de mest besøkte fjellområdene i hele landet. Området er preget av variert natur, fra frodige sletter i sør til høyfjell og markerte topper i Rondanemassivet i nord.

Vi har hørt så mye fint om Bjørnhollia fra tidligere turer i Rondane. Derfor ble turen satt opp på sommerens ønskeliste. Kun 8 korte kilometer ligger mellom oss og kongsgården. Det burde være greit, tenker vi, selv med to små.

Når avreisedagen kommer, har vi pakket det mest nødvendige, og en god del til. Vi står klare ved parkeringen ved Gammelgarden og er spente på hvordan det skal gå å sykle langs transportveien.

Bakkene i starten er en prøvelse for oss utenfor sykkelvognen.
Bakkene i starten er en prøvelse, spesielt for legger og lår.

Barna sitter i sykkelvognen og det er god stemning. Stemningen utenfor er mer anstrengt, da det er tungt opp bakkene, og myggen svermer rundt hodene på oss. Vi lurer på hva vi har begitt oss ut på. Lårmusklene jubler i det vi får øye på bommen lenger opp i bakken. Tipsene vi fikk fra en veldig hyggelig mann i lokalbutikken ved Atna bru tilsier at det skal bli slakere det neste stykket og det stemmer heldigvis. Vi får fantastisk utsyn sydover mot Atnsjøen og får bedre flyt på syklingen.

Vi tar en pause i syklingen ved elven i Langglupdalen.
Vi tar en pause i syklingen ved elven i Langglupdalen.

Vi skal ikke legge skjul på at bakkene inn til Bjørnhollia er bratte og tunge med to barn i sykkelvogn og tung sekk på ryggen. Når det er sagt, så er bakkene fort glemt når vi triller ned siste kilometeren og får øye på et fantastisk flott syn. Bjørnhollia lever absolutt opp til sitt rykte og fortjener å kalles en kongsgård.

P1090715
Bjørnhollia fortjener å kalles en kongsgård

Hytta ligger idyllisk plassert på et grønt og frodig tun, omringet av et imponerende steingjerde. Det er tydelig at stedet er populært, for det strømmer stadig på med turgåere fra flere retninger.

Her kan du lese om våre 10 tips til overnatting på DNT-hytte

På tur ved Bjørnhollia
Bjørnhollia er omkranset av mange turmuligheter. Den populære familietoppen Musvollkampen ses i bakgrunnen

Vi har bestemt oss for å bli et par netter her på Bjørnhollia. Først og fremst fordi det er mange interessante og flotte turmuligheter her, men også fordi det krever en viss innsats å komme seg inn hit med to små barn, og da er det veldig godt å kunne nyte det å være på et slikt fint sted. Vi bytter på å gå småturer med barna og på å gå lengre turer uten barn.

Fra Bjørnhollia har vi mulighet til å nå topper over 2000 høydemeter, som Rondeslottet eller Høgronden. Turene er relativt lange fra denne siden av Rondane, så vi beregner å bruke hele dagen.

dddd
Vi har mulighet til å gå både korte og lengre toppturer.

Det fine med Bjørnhollia er at vi også har mulighet til å gå flere andre topper, som er kjempefine turmål for hele familien. Vi bruker dagene til å gå til toppene Rondeslottet og Veslsvulten, og til å besøke Gammelsætra. Vi finner fine klatretrær og mange nydelige blomster i området rundt Bjørnhollia.

«Vi er storforbrukere av vaflene som selges i kafeen.»

Vi er storforbrukere av vaflene som selges i kafeen på dagtid. Vi koser oss sammen, leker og finner skatter i naturen som vi putter i lommene og gjemmer til senere. Vi har på støvler og rusler opp til nærmeste bekk. Der tråkker vi i bekken så vannet spruter. Vi kaster steiner i bekken og lar pinnene flyte nedover. Barna er høyt og lavt fra morgen til kveld, og sovner som to småstein når kvelden kommer. Vi voksne spiser nydelig middag i spisesalen og kunne godt blitt lenger, kjenner vi.

Et fint tips er å ha en av de fine broene i nærheten av Bjørnhollia som turmål
På vei til fjells med Rondeslottet i bakgrunn.

Våre tips til familietur til Bjørnhollia

  1. Bjørnhollia er en veldreven turisthytte, og er spesielt kjent for maten som serveres. Vi stiller oss i rekken av alle de som snakker varmt om maten – her får vi både flotte turmuligheter og gode matopplevelser. Alt i alt er de bratte bakkene verdt slitet for å oppleve Bjørnhollia, i hvert fall så lenge vi har mulighet til å bli mer enn bare én natt. Hytta har barnestoler i spisesalen, flott fjellbibliotek og tegnesaker.
  2. Rondane er et mye brukt turområde, men du trenger ikke gå langt unna de mest brukte stiene for å ha hele dagen for deg selv.
  3. Vær forberedt på to tøffe bakker langs transportveien inn; først fra parkeringen og opp og deretter fra elven Stormyldingi og opp. For dere med litt større barn, kan turen fra Straumbu være et fint alternativ for å komme seg til Bjørnhollia. Denne er estimert til 2 timer/6 kilometer.
  4. De minste barna kan følge T-merket sti mot Rondvassbu og finne fine klatretrær rett i nærheten av Bjørnhollia
  5. Gå en tur til Gammelsætra over elven øst for Bjørnhollia.
  6. Juvet Myldingsgjelet er et spennende og interessant turmål for både store og små.
  7. Musvollkampen er en kort og enkel topptur for alle mellom 5 og 85!
  8. Blåkollen er en litt lenger topptur for de som synes Musvollkampen blir litt kort og enkel.
  9. Veslsvulten er en super tur for de som ønsker en litt mer spennende utflukt fra Bjørnhollia. Følg elveleiet på sydsiden opp mot skaret og gå mot toppen derfra.
  10. Ta hensyn til villreinen! Dersom du møter på villrein, hold deg rolig og forsøk å unngå unødig forstyrrelse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *