På glemte stier i Rondane

Rondane har mange kjente topper og fjellturer. Vi valgte oss en nedlagt DNT-rute i vestlige Rondane. Her fant vi storslåtte daler, spektakulær utsikt, bratte topper, og skatter vi unner langt flere å oppdage.

Rondane er Norges eldste nasjonalpark og er et av de mest besøkte fjellområdene i hele landet. Området er preget av variert natur fra frodige sletter i sør til høyfjell og markerte topper i Rondanemassivet i nord. Utgangspunktet for turen vår er Turistforeningens storstue i Rondane, Rondvassbu. Hytta ligger i sydenden av vannet Rondvatn, midt mellom bratte dalsider og omringet av tallvise høye topper.

Turen starter med en kort sykkeltur fra Spranget til Rondvassbu
Turen starter med en kort sykkeltur fra Spranget til Rondvassbu

Turen starter med en sykkeltur i flotte omgivelser fra Spranget og inn til Rondvassbu. Rondane er kjent for å være et område med lite nedbør og mye fint vær, men værmeldingen har ikke vært på vår side og varsler om både regn og vind. Vi gleder oss uansett til en helg utendørs i det berømte fjellområdet som ligger mellom Gudbrandsdalen og Østerdalen. I sekkene har vi både regntøy og vindsekk, og etter relativt få tråkk på sykkelen byr Rondane på regnvær. Det er deilig å være ute i regnet, kjenne vanndråpene på kinnene og se det imponerende skuet som viser seg i det vi skimter Rondvassbu i enden av veien.

Bratte dalsider og brusende fosser
Bratte dalsider og brusende fosser

Har du lyst til å lese om toppturer i Jotunheimen? Da kan du se her.

Natten tilbringes på Rondvassbus sovesal. Etter en god natts søvn og en enda bedre frokost, setter vi kursen i motsatt retning av alle andre denne dagen. Vi krysser brua over elven store Ula, passerer spektakulære Jutulhogget og følger turistforeningens karakteristiske T’er det første stykket. I det vi er på høyde med det mektige utspringet Svarthammeren, takker vi den merkede stien for følget og går inn mot dalen Kaldbekkbotn. Vi ser rester av merket sti av og til, men må i hovedsak basere oss på kartet. Det er ingen utfordring å navigere her – vi skal følge den relativt flate dalen Kaldbekkbotn til nordvestenden og deretter gå opp i skaret mellom Storsmeden (2.016 moh) og Steet (1.996 moh).

Vi skal opp eggen i bakgrunnen. Da er det lurt å ta en skikkelig matpause og en god tekopp først.
Vi skal opp eggen i bakgrunnen. Da er det lurt å ta en skikkelig matpause og en god tekopp først.

Dalen Kaldbekkbotn er gold og øde. Vi møter ingen andre på turen denne dagen. De høye toppene rundt rammer inn dalen og hele dalbunnen er dekket av små og større bekker og vannkulper som deler opp det ellers øde landskapet. Vi ser spor etter reinsdyr og ser rester etter vinteren flere steder der snøen fremdeles klamrer seg fast.

Spor etter reinsdyr
Vi ser spor etter reinsdyr

Innerst i Kaldbekkbotn starter endelig stigningen mot toppene. Vi balanserer i steinura opp mot skaret. Landskapet er fascinerende med den hvite snøen i stor kontrast til de mørke fjellveggene. Stemningen er god, det er fantastisk fint å være i høyfjellet igjen, og spesielt på søstertur. Praten går lett i det vi beveger oss vestover langs skaret og mot dagens første mål som er toppen ved Steet.

På vei oppover Steet
På vei oppover Steet

Vi bestemmer oss for å ta en god matpause og en deilig kopp te før vi starter på eggen som fører oss mot toppen. Eggen er smal, men ikke spesielt luftig, og det er ingen problemer å finne en rute mot toppen.

Utsikten fra Steet mot Storesmeden til høyre
Utsikten fra Steet mot Storesmeden til høyre

På toppen blir vi stående og se sydover. Fjellsommeren byr på lavt skydekke i dag, og til tider går vi inne i tåken uten særlig utsikt. Av og til letter Rondane på sløret og viser oss smakebiter av det mektige landskapet vi befinner oss i. Så deilig det er å være i høyfjellet igjen!

En liten pause på toppen
En liten pause på toppen

Tilbake i skaret blir vi enige om å gå på toppen Storsmeden også. Det er lenge lyst, dagen er så fin og vi vil bruke tiden i fjellet til det fulle. Vi starter med en sjokoladepause i ura slik at blodsukkeret er på topp før turen opp til Storsmeden starter.

Hva gjør du her oppe på 2000-meters høyde, marihøne?
Hva gjør du her oppe på 2000-meters høyde, marihøne?

Storsmeden er en annen type topp enn Steet. Det er den mest tekniske av 2000-toppene i Rondane, og de siste 200 høydemetrene er lett klyving og mye vurderinger av rutevalg. Vi storkoser oss i den enorme steinura og trives med klyvingen, vi kjenner den grove steinen mot hendene i det vi beveger oss mot toppen. Klyvingen tar lenger tid enn forventet og da vi når toppen er det allerede langt på dag. Allikevel tar vi oss tid til å nyte øyeblikket og den spektakulære utsikten.

To fornøyde tursøstre på toppen av Storsmeden
To fornøyde tursøstre på toppen av Storsmeden

Storsmeden gjemmer på en skatt. Et tårn av steiner, en pinakkel, stikker opp rett på østsiden av fjelltoppen. Hvis du våger, kan du klatre opp på denne pinakkelen, denne lille ambolten, og kjenne fjelluften under vingene og titte ned i Indre Kaldbekkbotn langt der nede.

Vi fant en pinakkel på toppen av Storsmeden

Når vi går tilbake mot Rondvassbu finner vi en nydelig liten kulp med utsikt over Rondane. Isvannet er akkurat like kaldt som vi fryktet, men etterpå får vi varmen igjen med en kopp varm kakao og masse ulltøy.

Et mildt sagt forfriskende bad
Et mildt sagt forfriskende bad

Vi unner langt flere å oppleve Rondanes glemte stier. Neste gang du reiser til Rondane, kanskje du vil prøve deg på den lille ambolten ved Storsmedens topp?


Tips til topptur i Rondane

  • Ta hensyn til villreinen! Dersom du møter på villrein, hold deg rolig og forsøk å unngå unødig forstyrrelse.
  • Rondane er et mye brukt turområde, men du trenger ikke gå langt unna de mest brukte stiene for å ha hele dagen for deg selv.
  • Det finnes sykler til utleie på parkeringen ved Spranget. Både for store og små og med sykkelvogn.
  • Dersom dere kommer fra Spranget og ønsker å gå inn til Rondvassbu, anbefaler vi sterkt å velge stien på vestsiden av store Ula. Da kan dere gå innom Ulspranget; et mektig syn ikke langt fra parkeringen. Stien går i lett terreng, men krever at du krysser elven ved Krokåtbekkbue, så sørg for å ha godt skotøy.

One thought on “På glemte stier i Rondane

  1. Takk for fin turartikkel om dette eventyrlige området i Rondane. Man kan være ganske alene der. For info, greit å vite: Årsaken til at tidligere rødmerking av sti er fjernet her, er for å favorisere området for villrein i nasjonalparken. Slik blir det et område med lite sti og folk. Helt lovlig å gå der, men man er gjest i reinens rike. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *