På lavterskel lavvotur i Alvdal Vestfjell

Alvdal Vestfjell er et nydelig turområde som ligger vest for Alvdal og øst for det mer kjente turområdet Rondane. Området har snilt terreng, lys furuskog, høye koller og koselig bjørkeskog langs elvene. Rett og slett et supert område for tur med familien.

Vi hadde tidlig bestemt oss for at vi ikke skulle legge opp til lange etapper til fots for å finne vår plass. Med lavvo og full oppakning for komfortabel utendørs overnatting for store og små, ville turen verken blitt koselig eller behagelig med lang innmarsj. Kartet ble derfor nøye studert før vi satte oss i bilen og kjørte ut av Oslo med håp om en tur som ville gi oss fine naturopplevelser i kort avstand fra bilveien.

Terrenget i området er lettgått og barnevennlig
Terrenget i området er lettgått og barnevennlig

I det vi svinger av fra fylkesveien og inn på grusveien som tar oss innover i området, tar det ikke lang tid før vi vet at vi er på rett plass. Høye furutrær står akkurat så tett at lyset slipper til på skogbunnen, vi hører bruset fra elven Atna som bukter seg nedover, og vi kjenner at kroppen er klar for familietur. Planen er å kjøre et godt stykke innover veien og oppover mot fjellene, men vi synes området langs Atna er så vakkert, at planen endres og bagasjerommet tømmes allerede 700 meter over havet.

Vil du lese om da vi dro på orrfuglleik med barn? Se her.

Lavvotur gir rom for familien
Lavvotur gir mulighet for god plass til hele familien!

Plassen vi har funnet er flat og fin. Furunåler og reinlav krangler om plassen på skogbunnen. En og annen blåbærlyng stikker opp her og der. Vi ser på hverandre og skryter av den usedvanlig fine plassen vi fant. To par barneføtter løper rundt bena våre i det vi forsøker å sette opp kveldens overnattingssted. De leker og ler og flyr ut og inn av duken og skaper et kaos i bardunene. De gir seg ikke før vi finner frem bøtte og spade og peker ut en naturlig sandkasse under noen furutrær rett ved lavvoen.

Pinner, kongler og kvister blir matvarer i butikken
Pinner, kongler og kvister blir matvarer i butikken

Området rundt Atnaelva er idyllisk og frodig. Furuskogen står høy og majestetisk på kollene mens den lave bjørkeskogen vokser tett langs elven. Det er et lettgått terreng og tydelige stier. Barna kommer seg enkelt frem og synes det er gøy å få bestemme hvilke stier vi skal velge. Vi rusler langs elven, kaster pinner i vannet, snakker om hvilken vei vannet renner og at vi må være forsiktige der elven bruser. Barnas fantasi løper løpsk og stubber og pinner får være alt fra butikk til fiskestang. Det er fint å være på tur sammen og ha god tid til å bli med i leken.

Vi går små turer i området og oppdager flotte steder
Vi går små turer i området og oppdager flotte steder

Når leirplassen er i kort avstand fra bilen, har vi mulighet til å gjennomføre en enklere og mer behagelig tur enn når alt må fraktes inn i naturen. Vi lager pannekaker på primusen, spiser rosiner og drikker kakao. Vi er stadig tilbake i bilen for å hente noe vi kommer på at vi trenger.

«Området er idyllisk og frodig. Furuskogen står høy og majestetisk på kollene mens den lave bjørkeskogen vokser tett langs elven.»

I det myggen og knotten for alvor våkner til live, ligger to små allerede trygt nede i posene sine, godt beskyttet for blodsugerne utenfor. Vi voksne tar på oss myggmiddel og mygghatter og finner roen med fiskestangen langs elvebredden.

Morgenvask
Morgenvask for store og små

Tips til tur i Alvdal Vestfjell

  1. Området har mye variert natur å by på. Dersom du har mulighet, bør du ta en tur innom Storsølnknetten som er områdets høyeste topp (1.827 moh).
  2. Besøk Breisjøseter Turisthytte – en nydelig hytte som ligger midt i området, de har mange aktiviteter for barn og er et godt utgangspunkt for turer.
  3. Fiskekort kan kjøpes på lokale butikker og cafeer, se her for mer informasjon om fiske og fiskekort.
  4. Pannekaker på primus høres kanskje enkelt ut, men vår erfaring er at dette er mat for de som har veldig god tid og ikke veldig sultne barn. Dersom dere ønsker å steke pannekaker på tur, anbefaler vi å bruke stekepanne i bålet, da blir det fres på sakene. Til nød kan mini-pannekaker på primusen lages.
  5. Overnatting i lavvo kan medføre noe mer mygg enn i telt, spesielt hvis det er mye av det, noe som var tilfelle på denne turen her. Vår 1-åring har eget myggtelt inne i lavvoen, 3-åringen fikk et myggnett over seg etter at hun hadde sovnet, men dette måtte legges på ett par ganger i løpet av natten i tillegg.
  6. Området har mye merkede turstier og også fine muligheter for sykkelturer.
  7. Fine tips til området kan du finne på bloggen Levgodt.net.