Derfor trekkes vi mot naturen

Mange av oss finner veien ut i naturen og fyller dagene med friluftsliv og naturopplevelser.
Men hvorfor trives vi egentlig så godt i naturen? 
Her er syv grunner til at vi driver med friluftsliv ?

(Dette innlegget er også publisert på UTEmagasinets nettsider.)

– 1 –

Stillhet og ro
I naturen finner vi hvilepulsen! Bekymringene legges igjen hjemme, og vi kommer inn i naturens takt, der alt foregår i et roligere tempo. Mange av oss søker tilbake til det opprinnelige – vill natur som er ekte og uberørt av menneskelig påvirkning. Det er ikke uten grunn at uttrykket «skogens ro» er hentet fra naturens rike.

Lyden av dryppende padletak i blikkstille vann
Lyden av dryppende åretak i blikkstille vann

– 2 –

Natur og landskap

I naturen er vi mer tilstede i øyeblikket, og vi bruker sansene mer bevisst. Vi stopper opp for å høre lyden av fuglekvitter, dryppende åretak eller sildrende bekker. Vi observerer fargespillet på bakken, der røde tyttebær, grønn mose og lilla røsslyng står side om side. Vi kjenner lukten av unge furuskudd, våte myrer eller fjære sjø. Vi får naturens perspektiv, og hviler blikket på landskapet rundt oss.

Blikket rettes mot naturen rundt oss
Blikket rettes mot naturen rundt oss

– 3 –

Trening og aktivitet
Naturen er verdens beste treningsstudio. Mens vi er opptatt av å nyte naturen rundt oss, får kroppen fysisk aktivitet og lungene frisk luft. Friluftsliv gir energi og bidrar til å holde oss i form. Alle har forutsetninger for å drive med friluftsliv, uansett ferdighetsnivå. Naturen har noe for alle!

Vil du lese om vår tur på glemte stier i Rondane? Ta en titt her

– 4 –

Mestringsfølelse
Å være i naturen gir en følelse av mestring! Når vi står på toppen av et fjell, og ser ned på alle høydemeterene vi har gått og utsikten vi har fått. Når vi holder oss varme nede i soveposen, langt borte fra elektrisitet og isolasjon. Når vi spiser oss mette fra naturens matfat, langt borte fra butikker og restauranter. Når vi bærer tung sekk over lange distanser, og fremdeles kjenner styrken i beina. Når føttene beveger seg over røtter og stein på vei mot målet vi har satt oss. Opplevelsen av mestring blir for mange forsterket av å være i naturen over lengre tid.

Opplevelsen av mestring
Opplevelsen av mestring

– 5 –

Tid med venner og familie
Det er fint å være alene i naturen, men det er også fint å dele gleden, øyeblikkene og naturopplevelsene. Med selskap på tur kan vi samarbeide om oppgavene. Noen bærer telt, mens andre bærer kokeapparat. Noen tenner bål, mens andre henter vann. I tillegg kan vi motivere hverandre underveis, og mimre om de fine naturopplevelsene i ettertid. Å dele naturopplevelser med likesinnede gir en ekstra dimensjon til turen. Naturen er stor nok for alle!

Mer gøy å være klissvåt sammen
Mye mer gøy å være på tur i regnværet sammen

– 6 –

 Kontraster
Sjelden er en varm dusj så behagelig som etter en vinternatt i telt. Sjelden er sofaen så myk og middagen så smakfull som etter flere dager med tung sekk og tynne liggeunderlag. Friluftsliv gir livet nyanser og sterkere farger.

På søken etter skogens ro
På søken etter skogens ro

– 7 –

Naturen er gratis
De aller fleste naturopplevelser koster lite eller ingenting. Å bade i et tjern i nærheten av der du bor, å dra på en løpetur i skogen, eller å bestige en fjelltopp du lenge har ønsket å besøke. Naturen byr på aktiviteter for alle, uansett ferdighetsnivå. Og naturen er den eneste attraksjonen som er åpen hver eneste dag, hele året, uansett vær.

GOD TUR!

Hvorfor trives du i naturen? Legg gjerne igjen en kommentar ?☀️