På tur i Norges vakreste seterdal

Beitedyr

Midt mellom kjempene i Rondane nasjonalpark og høyfjellsområdet Dovre ligger en vakker og frodig dal som står i stor kontrast til de øde og golde fjellområdene rundt. Dalen heter Grimsdalen og huser i tillegg en av Norges aller flotteste sykkelturer, fine turmuligheter og uvanlig mye beitedyr.

Enten du kommer til Grimsdalen til fots fra Dovrefjell eller gjennom Rondane, eller om du kommer kjørende på bomveien fra Atndalen eller fra Dovre, vil du garantert bli overrasket over hvor grønn og frodig Grimsdalen er. Vakrere seterdal skal du nemlig lete lenge etter.

Frodige Grimsdalen er en stor kontrast til de golde fjellområdene rundt.
Frodige Grimsdalen er en stor kontrast til de golde fjellområdene rundt.

Vi skal bo på Grimsdalshytta, turisthytta som påstås å ha Norges flotteste beliggenhet. For skarve 80 kroner, kan vi kjøre på bomveien helt frem til hytta, noe vi setter stor pris på, størrelsen på all bagasjen tatt i betraktning. Vi har med turtøy, sykler og leker. De neste dagene skal vi sykle og gå dagsturer fra hytta.

Her kan du lese om vår lavvotur med småbarn i området rundt Alvdal Vestfjell.

IMG_4104
Utsikten fra rommet gir oss fin utsikt og oversikt over Grimsdalen, selv uten å gå de tøffeste turene

Grimsdalshytta ble ombygd for få år siden og består av en ny del fra 2008 og en eldre del fra 1800-tallet. Den nye delen fremstår som en moderne versjon av den tradisjonelle DNT-stilen. Den eldre delen er full av sjarm og historie. En fin kombinasjon. Hytta har et nydelig tun med flott utsyn over Grimsdalen og Rondane og en liten lekeplass på sydsiden.

Det er ypperlige sykkelforhold i Grimsdalen
Det er ypperlige sykkelforhold i Grimsdalen

Vi har rolige dager på Grimsdalshytta. Det er en fornøyelse å kunne spise en god frokost før vi tar en tekopp og titter på utsikten. Vi tar dagene som de kommer og er flittige brukere av både lekeplass og fjellbiblioteket. Av og til finner vi frem sykler og sykkelvogn. Vi voksne sykler lengre turer i Grimsdalen og ned mot Dovre. Når barna er med, tar vi kortere turer, stopper ofte, titter på dyr og kaster pinner i bekken. Det store antallet beitedyr gjør opplevelsen stor for små turgåere. Vi ser både kuer, hester og sauer i kort avstand fra hytta.

«Vi har rolige dager på Grimsdalshytta. Det er en fornøyelse å kunne spise en god frokost før vi tar en tekopp og titter på utsikten.»

Fra toppen ved Kattuglehøe kan vi se Grimsdalen, Dovrefjell, Rondane og Jotunheimen.
Fra toppen ved Kattuglehøe kan vi se fjellområder og topper i alle retninger.

Det er en fryd å tilbringe dagene i Grimsdalen. Terrenget er lettgått og seter- og kulturlandskapet skaper en flott kontrast til fjellene rundt. Den fine dagsturen opp til Kattuglehøe gir oss fantastisk utsikt over Dovrefjells store sletter, Rondanes stortopper og frodige Grimsdalen som fyller området mellom. Vi ser Jotunheimen, Snøhetta og Alvdal Vestfjell. En kjempefin tur, som er relativt enkel og i kort avstand fra hytta.

Har du ikke besøkt Grimsdalen ennå, bør du pakke med deg sykkelen og ta deg en tur!


Våre tips til tur i Grimsdalen:

  1. Ta med sykler. Dalen er fantastisk fin å sykle i. Grusveien gjennom dalen er av ypperlig kvalitet og dalen er flat og enkel og sykle. De som ønsker en fin klatreetappe, kan sykle ned til Dovre og opp igjen. Husk å spare litt krefter til de siste bakkene fra dalbunnen og opp til Grimsdalshytta. Grimsdalshytta har også noen sykler og sykkelvogn til utleie.
  2. Gå korte turer med barna rundt hytta. Det trenger ikke være langt. Lek «Bukkene Bruse» ved broen rett bak hytta. Gå opp til de mange vardene i lia. Let etter blomster eller andre skatter.
  3. Hytta har barnestoler, fjellbibliotek, natursti og lekeplass. Hytta har også et stort, utendørs sjakkbrett som våre barn synes var veldig gøy å «ommøblere» på.
  4. Ta turen til den spisse toppen (1465moh) syd for Kattuglehøe, en kjempefin dagstur som gir supert utsyn over området rundt. Et annet alternativ er Gravhøe, som heller ikke ligger langt unna. Turene passer for barn fra 6-årsalderen og oppover.
  5. Det er alltid lurt å ta med litt leker på DNT-hyttene. Dette gjør turen morsommere for barna dersom det blir innetid, og det blir enklere for oss foreldre.
  6. Ta gjerne med babycall (hvis du har småbarn) slik at du kan ta deg en pause i peisestua mens barna sover på rommet.
  7. Grimsdalen er kjent for både interessant historie, geologiske lokaliteter og biologisk mangfold – husk å se deg rundt når du er på tur, kanskje du passerer de markerte smeltevannsløpene eller en av de mange fangstgropene.