Når dørstokken er høyere enn himmelen

Ute regner det på tvers. Luften er skarp og bakken klissvåt. Inne er sofaen myk og peisen varm. Ut i dette været? Helst ikke.

Det nærmer seg sluttspurten for prosjektet «52 overnattingsturer på 52 uker», som betyr at vi sover ute i all slags vær. I går kveld var dørstokken vanvittig høy, og sofaen usedvanlig myk. Det fristet virkelig ikke å dra ut på tur i ruskeværet.

Men! Er det én ting vi har lært etter mange år med friluftsliv så er det dette: Du vil aldri angre på å dra på overnattingstur i naturen! Derfor pakket vi tursekkene i ekspressfart, og tok steget over dørstokken og ut i regnværet.

«Du vil aldri angre på en overnattingstur i naturen»

Mørket ingen hindring
Mørket ingen hindring

Klokken var passert 21:30 lørdag kveld da vi dro. Ute var det bekmørkt. På bakken lå søkkvåte høstblader, og røttene var såpeglatte. Kommer det til å være verdt det? Lyset fra hodelyktene lette etter blåmerking på trærne. Vi skulle ikke gå langt. Ca. 1 times vandring innover i den mørklagte skogen skulle vi klare. I et stikryss står et skilt med teksten «Fagervann». Flott, da er vi på rett vei!

Her kan du lese våre tips til uteovernatting for nybegynnere!

Etter hvert som vi beveger oss oppover i høyden faller plutselig regnet som snø. Årets første snøfall! Med ett blir skogen forvandlet fra en mørk regntung skog, til en snødekt eventyrskog. Vi ser ferske dyrespor foran oss i nysnøen. Kan det være hund eller gaupe? Det er spennende å gå innover i skogen, og vi kjenner hvordan eventyrlysten er tilbake. Det er helt stille rundt oss. Vi føler oss tøffe som overvant dørstokken, men også mørket og ruskeværet.

Vi føler oss tøffe som overvant dørstokken, men også mørket og ruskeværet

Flere enn oss i den mørke skogen
Flere enn oss i den mørke skogen

Vi følger dyresporene helt frem til en åpen plass nede ved vannet. Derfra går dyresporene videre innover i skogen, mens vi blir værende for å slå leir. Nå ligger vi her i teltet, midt i naturen. Det er lunt og koselig. Vi hører vinden suse i trekronene der oppe, og hører snøfnuggene lande på teltduken. Vi titter ut av teltåpningen og ser hvordan høst og vinter møtes. Høstfargene titter så vidt opp av snøen som er i ferd med å dekke terrenget. Vi er takknemlige for at vi får være tilskuere.

Her finner du smarte ting vi ofte pakker i tursekken!

Høst og vinter møtes med oss som tilskuere
Høst og vinter møtes med oss som tilskuere
God morgen, stille skog
God morgen, stille skog

Det er faktisk helt utrolig hvor mange fine naturopplevelser man kan få av 12 timer i naturen, selv på en regnværsdag. Det er bare å komme seg ut, folkens! Det er alltid verdt det 🙂

Morgenkaffe med ekte smak av villmark
Morgenkaffe med ekte smak av villmark