Deprecated: Required parameter $args follows optional parameter $depth in /customers/7/f/d/tursostre.no/httpd.www/wp-content/plugins/awesome-header/lib/utils.php on line 129 Deprecated: Required parameter $output follows optional parameter $depth in /customers/7/f/d/tursostre.no/httpd.www/wp-content/plugins/awesome-header/lib/utils.php on line 129 Deprecated: Required parameter $message follows optional parameter $title in /customers/7/f/d/tursostre.no/httpd.www/wp-content/plugins/stops-core-theme-and-plugin-updates/main.php on line 1065 Julestemningen finner du på markahyttene - Tursøstre

Julestemningen finner du på markahyttene

Er du på leting etter julestemning? Du finner den garantert ute i naturen.

Julestria er i full gang over det ganske land. Vi maser oss avgårde på leting etter julegaver og julestemning. I enkelte øyeblikk strømmer julestemningen på, men ofte forsvinner den like raskt som den kommer i det vi haster oss videre til neste gjøremål.

Østmarkas grantrær er pyntet til jul
Ingen snø, men Østmarkas juletrær er pyntet med vakker rim

Over hele Norge ligger turistforeningshytter på rekke og rad. Her er mulighetene gode for å få skikkelig julestemning midt i mørketiden.

I løpet av den siste uken har vi besøkt to turistforeningshytter midt i uka. Vi har tatt en pause fra julestria, for å besøke Østmarkahyttene Dølerud og Øvresaga. Og etter kun få kilometers rusletur på merket sti fant vi julestemningen.

Dølerud i juletiden
Det er en helt egen stemning på markahyttene i julen

Dølerudhytta åpnet senhøsten 2015, og er det siste skuddet på DNT-stammen i Østmarka. Vi har lenge vært nysgjerrige på Dølerudhytta, og stakk derfor våre nysgjerrige hoder innom hytta like før åpningen i 2015. Denne gangen skal vi ilegge eventyrhytta et overnattingsbesøk. Vi skal besøke Østmarka i det den gjør seg klar for jul og vinter.

Med rømmegrøt til middag og stillhet i skogen, kan det knapt bli bedre
Med rømmegrøt til middag og stillhet i skogen, kan det knapt bli bedre

Vi møtes på parkeringsplassen på Godlia en sen kveld i slutten av desember. Herfra til Dølerud er det knappe to kilometers rusletur på merket sti. Det er også mulig å nå Dølerud ved å vandre fra parkeringsplassen ved Grønmo. Da er det kun et par kilometers vandring på grusvei inn til hytta.

Idylliske Dølerud ligger bare to kilometers gange fra parkeringsplass
Idylliske Dølerud ligger bare to kilometers gange fra parkeringsplassen

Året er nå på sitt aller mørkeste, og hodelyktene lyser opp omgivelsene i det vi rusler gjennom porten ved gården og inn i desemberskogen. Minusgradene har bodd i Østmarka den siste tiden, og det knaser i løvet under turskoene i det vi tråkker oss innover i skogen. Rimet har lagt seg som vakker julepynt på trærne, og det glitrer fra skogen når lyset fra hodelyktene streifer over tretoppene.

Husk å ta med egne opptenningbriketter eller lignende.
Varmen fra de to ovnene på Dølerud gjør oss døsige og avslappet

Det er vakkert og befriende å være så til stede i naturen, uten å tenke på annet enn å være akkurat her. Stillheten brer seg om oss, i det vi vandrer over koller og gjennom daler med eldgamle grantrær. En skogsdue letter mellom granleggene ikke langt unna. Østmarkas eventyrskog legger sin mørke favn rundt oss, og vi blir i ett med naturen omkring.

Dølerud dukker opp etter en liten halvtimes vandring. Fra avstand er hytta mørk som natten, men temperaturen inne tyder på at noen nylig har forlatt hytta. En rask sjekk i hytteboka gir oss beskjed om at Dølerud nettopp har hatt førjulsbesøk. Vi skjønner det godt. Hytta ligger rett ved Oslo by, det er kort vei å gå, og du får fine turopplevelser i eventyrskogen.

Juleeventyrene ventet på oss i Østmarka
Juleeventyrene venter på deg

Vi tenner lys, fyrer i ovnen, henter vann og varmer oss rømmegrøt til middag. Vi pynter hytta med små nisser og legger på røde duker. Vi henter ut den ene godsaken etter den andre fra sekkene våre. Vi kjenner en julestemning og en inderlig ro, som vi ikke fant i byen. Tenk at disse opplevelsene og dette stedet ligger her året rundt, og venter på å gi besøkende fantastiske naturopplevelser og fine turminner.

Dølerud har god plass rundt bordet og godt med utstyr
Mange av markahyttene står tomme i julen, men sjelden er de så koselige som nå

Med en varm kopp gløgg i hånden, og Østmarkas vakre skoger utenfor vinduet, kjenner vi julestemningen strømme på. Vi er tilfredse over å ha lagt bort julestria for en stund, for å prioritere juleeventyret her inne i Østmarkas skoger blant høyreiste krokfuruer og lune hyttevegger.

Eventyrskogene i Østmarka er innenfor rekkevidde for de aller fleste i Oslo. Ta deg en tur du også!

Juleroen senker seg over markahyttene
Juleroen senker seg over markahyttene. Her fra Øvresaga.

Tips til juletur på markahyttene:

  1. Ta med deg noe ekstra god mat og drikke i sekken. Rømmegrøt, spekemat, gløgg og kakao med krem gir mye julestemning og hyttekos.
  2. Pakk med stearinlys og telys, gjerne røde for å få litt ekstra julestemning. Vi hadde også med julepynt, røde duker og noen få lysestaker.
  3. Husk DNT-nøkkel til markahyttene. De aller fleste er låst med standardnøkkelen.
  4. Ta med opptenningbriketter eller en stearinlysstump. Da går det raskere å fyre opp i ovnen.
  5. Husk hodelykt og følg godt med på stien i mørket. Det er lett å miste stien dersom du blir oppslukt av den vakre naturen.

    Østmarkas gammelskog venter på julebesøk
    Østmarkas gammelskog venter på julebesøk