Fra høst til vinter i vakre Finnemarka

Vakre Finnemarka dekker et stort område fra Tyrifjorden i nord til Drammen og Lier i sør. Vi ville besøke et nytt område rundt Oslo og valgte oss den sørøstre delen av skogsområdet, også kalt Drammensmarka. Finnemarka er kjent for sine dype granskoger, flotte myrområder og luftig og åpen furuskog i høyden. Høsten er på full vei, og værmeldingen var så som så, men for å komme i mål med våre 52 turer, så er det bare å komme seg til skogs!

Kvelden er allerede langt på vei i det vi tar av fra asfalten ved Egge i Lier og inn på grusveien som skal ta oss dypere inn i Finnemarkas skoger. Etter en rask stopp ved bommen, kjører vi videre på bomveien inn mot Eiksetra. Lyktene på bilen lyser opp den mørke skogen foran oss. Utenfor lyskjeglene fra bilen ser vi de kullsvarte trærne reise seg høye mot den mørke blå høsthimmelen. Er det plass til oss og teltet mellom alle disse store grankronene?

Vi elsker å være ute om høsten! Her kan du lese 7 grunner til det!

Lyset fra byen gir himmelen et helt spesielt lys
Lyset fra byen gir himmelen et helt spesielt lys

Ved Eiksetra er det nesten ingen biler i det vi ankommer i høstmørket. Er det ingen andre som vil få med seg overgangen fra sommer til vinter? Luften er frisk, men ikke for kald, og med store sekker på ryggen, klarer vi fint å holde varmen.

Det er godt med varme fra bålet på kjølige høstkvelder
Det er godt med varme fra bålet på kjølige høstkvelder

Eiksetra er et fint utgangspunkt for turer i Finnemarka. Her starter du langt inne i marka, du starter høyt og det er utmerket mulighet for parkering. I tillegg har du fine overnattingsmuligheter i umiddelbar nærhet. Den ubetjente turistforeningshytta Garsjøkioa ligger bare 500 meters rusletur på grusveien fra parkeringsplassen. Rundt vannet finnes det også massevis med teltplasser.

«Det er helt tydelig at naturen er i endring og at vi er på vei mot en ny årstid.»

Vi følger stien langs nordsiden av vannet. De våte høstbladene ligger på bakken og mørket er kommet for fullt. Vi er enige om at vi trenger nye batterier i hodelyktene, eller kanskje helst en ny hodelykt. Men de duger så vidt. Det er lyst nok så lenge vi holder oss i vannkanten. Skyene har kommet sakte over himmelen. Lyset fra byen reflekteres i skyene og gir oss et underlig, farget lys. Ikke lenge etter at vi forlot bilen, finner vi en fin plass langs vannet og vi klarer så vidt å klemme inn teltet under et granskjørt og mellom noen stubber og småtrær. En perfekt plass!

Høsten gir flotte naturopplevelser i mørket
Høsten gir flotte naturopplevelser i mørket

Vi tenner bål på bålplassen og blir sittende og se på den fascinerende himmelen. Skyene viker etter hvert plass for en flott stjernehimmel. For en fin måte å tilbringe høstkvelden!

Her kan du lese 10 tips til uteovernatting for nybegynnere!

Varmen fra bålet gjør godt når temperaturen synker jevnt og trutt utover kvelden. I 22-tiden biter kulden i kroppen så snart vi beveger oss bort fra bålet, og når vi kryper i soveposene, er vi spente på hvordan natten vil bli. Den perfekte teltplassen viser seg å være ikke like perfekt som vi trodde. Vi bygger opp med et par ullgensere og håper det gjør nytten for natten.

Bedre underholdning finnes ikke
Bedre underholdning finnes ikke

Noen timer senere våkner vi og hører en lyd på teltduken. Hva er det? Regner det? Vi åpner glidelåsen og ser til vår overraskelse at det snør! Det er helt tydelig at naturen er i endring og at vi er på vei mot en ny årstid. Og vi er så heldige at vi får se alle de små nyansene! Takk for oss, Finnemarka, vi sees igjen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *