Deprecated: Required parameter $args follows optional parameter $depth in /customers/7/f/d/tursostre.no/httpd.www/wp-content/plugins/awesome-header/lib/utils.php on line 129 Deprecated: Required parameter $output follows optional parameter $depth in /customers/7/f/d/tursostre.no/httpd.www/wp-content/plugins/awesome-header/lib/utils.php on line 129 Deprecated: Required parameter $message follows optional parameter $title in /customers/7/f/d/tursostre.no/httpd.www/wp-content/plugins/stops-core-theme-and-plugin-updates/main.php on line 1065 10 tips til vinterferie der du bor - Tursøstre

10 tips til vinterferie der du bor

Er du en av de som skal være hjemme i vinterferien? Hva med å benytte anledningen til å bli bedre kjent der du bor? I 2016 var vi på 52 overnattingsturer på 52 uker – de aller fleste av disse overnattingene ble gjennomført i nærmarka. Vi oppdaget store naturopplevelser og hver eneste tur overrasket oss med øyeblikk vi aldri vil glemme. Les våre tips til vinterferie i nærmarka!

– 1 –

Sett dere et mål

Det er vanskelig å komme seg ut dersom dere bare skal «se det an» i løpet av uken. Bestem dere for hvilken dag dere skal på tur og forbered dere på at dette er dagen(e) dere skal ut! Avtal gjerne med venner, familie eller bekjente! Det finnes helt sikkert noen som kunne tenke seg et lite tureventyr i nærmarka i vinterferien. Ta kontakt med noen dere ikke ser så ofte – det er veldig hyggelig å møte igjen gamle bekjentskaper på tur! Legg for eksempel ut på facebook og spør om noen vil bli med!

Sett opp teltet i skogkanten, langs veistrekninger eller i markas randsoner! Her har vi satt opp teltet for å overnatte rett ved hyttefeltet på Sjusjøen

– 2 –

Planlegg godt

Vår morfar sa alltid «vel begynt er halv fullendt». Vi skjønte vel egentlig aldri helt hva han sa, men at det var viktig å planlegge godt, det skjønte vi! Sørg for å pakke sekken kvelden før. Finn frem utstyr, legg frem det du trenger av klær og legg gjerne maten klar i kjøleskapet. Dørstokkmila blir ekstremt mye kortere dersom du slipper å lete etter en vott, nøklene eller tursekken samtidig som resten av familien står i gangen og venter.

– 3 –

Finn din egen turdestinasjon

Hemmeligheten bak det å oppdage nærmarka, er å tørre å ta stien til venstre når alle andre går til høyre. Legg gjerne turen dit dere vanligvis reiser, men gå litt unna stien, noen titalls meter inn i skogen, og du vil bli overrasket over hvor få folk og hvor fin naturen er, like ved der du alltid går! Kanskje ser dere dyrespor eller noen spennende formasjoner som snøen har laget?

Ta en overnattingstur i nærmarka der du bor! Her fra Finnemarka.

– 4 –

Tur på barnas premisser

Har dere med små barn, er vår erfaring at 50 meters tur og godt humør er hundre ganger bedre enn å sette seg et mål om å nå en topp, et vann eller en bålplass som ligger et stykke unna. La barna bestemme tempoet og turmålet. Det høres lett ut, men vi voksne er ikke alltid så flinke til å la turen være på barnas premisser. Ofte har vi lett for å sette barna i pulken eller bæremeisen for at vi selv skal komme oss lengst inn i marka. Dersom vi voksne klarer å se mulighetene nærmarka gir, vil det være enklere å legge opp til barnevennlige turer.

– 5 –

Prøv en DNT-hytte i nærheten

Mange av Turistforeningens hytter er relativt lett tilgjengelige. Ta med familien og prøv en lokal turistforeninghytte! Dersom dere ikke har forsøkt dette tidligere, er vinterferien en god anledning å prøve én eller to overnattinger på en hytte i nærheten. Du får mulighet til å se et område du kanskje ikke har vært tidligere og du får en fin hytteopplevelse i tillegg. Her kan du se hvilke hytter som er tilgjengelige der du bor.

En tur til en DNT-hytte i nærheten gir store opplevelser! Gråhøgdbu på Venabygdsfjellet ligger 3 kilometer fra nærmeste vei.

– 6 –

Kveldstur i nærmarka

Ta med hodelykter og gå en kveldstur i nærmarka! Når kveldsmørket har lagt seg over naturen, opplever du en helt annen stemning og nærheten til naturen blir mer intens. Se på snøen som glitrer i lyset fra lommelykten, se trærne tegne lange skygger og observer frostrøyken rundt deg. Skru av hodelyktene når dere har kommet et godt stykke unna bebyggelsen, og nyt stjernehimmelen eller lytt til lydene i skogen.

– 7 –

Båltur

Ta med familie og venner på båltur i nærmarka! Pakk med dere ved, gode sitteunderlag, deilig bålmat og noe varmt å drikke i termosen og tråkk egne dype spor inn i snøen der du bor. Når du ikke skal gå langt, trenger du heller ikke pakke lett. Ta med deg akkurat det du har lyst på og kos dere i varmen og lyset fra bålet. Ta en titt på www.utetid.net sine sider for inspirasjon til annen bålmat enn pølser.

Tenn et bål og husk varme sitteunderlag

– 8 –

Prøv en fellestur

Det er flere organisasjoner som arrangerer turer i nærmiljøet. Meld deg på en fellestur og del opplevelsen! Du får mulighet til å se et område du vanligvis ikke besøker, og du får nytt turselskap i tillegg! For fellesturer der du bor, se for eksempel Turistforeningens hjemmesider.

Overnatting i nærmarka gir også fine opplevelser. Her fra Nøstvedtmarka utenfor Ski.

– 9 –

Ta med familien på nærtursafari

De små detaljene er sjelden det vi legger merke til når vi vandrer gjennom skogen til vanlig. Ta med deg barna og dra på safari i området der du bor. Finn noen dyrespor og følg disse innover skogen eller langs veien. Rist snø fra trærne og prøv å komme unna. Lek gjemsel under granskjørtene. Finn kongler under snøen, lag snølykter eller let etter trær og steiner som ligner på tusser eller troll.

Let etter detaljer i naturen

Turopplevelsene venter på dere!
God tur fra Stine & Hege