Finse for nybegynnere

Finse ligger vakkert plassert mellom øst- og vestlandet, høyt oppe på fjellvidda, og inviterer både tøffe ekspedisjonsfolk og nybegynnere med på høyfjellsdans. Finse kan nås til fots, med sykkel, på ski eller med toget på Bergensbanen.

Selv om våren så smått har begynt å titte frem flere steder i landet, ligger vinteren fremdeles vakker og hvit på høyfjellet. Tar du toget til Finse en av langhelgene fremover, kan du nyte vårsolen samtidig som du kan prøve deg på høyfjellstur og høre snøen knirke under skiene.

Finse ligger værutsatt til og er kjent for sine vinder, men stedet byr på flotte turopplevelser også for oss som ikke har rim i skjegget eller planer om å gå milevis lange turer på vidda. Nå har Turistforeningens storstue på Finse endelig åpnet dørene for sesongen, og sammen med hotellet og de mange leilighetene finnes det overnattingsmuligheter for enhver smak!

Les også: Slik holder du varmen på tur.

Vår tur til Finse starter denne gangen på Bergensbanen tidlig fredag morgen. Toget er fullt av andre turlystne fjellfolk, pendlere og ferieturister. Vi vet at vinteren venter på oss på Finse, og vi gleder oss til å kjenne på litt skikkelig vintervær. Vi har med fjellski og dagstursekk og skal gå småturer fra Finse og overnatte på hotellet. Perfekt ferie fra hverdagen hjemme og passe lite krevende.

Solen skinner fra skyfri himmel når toget stopper og vi rusler av på Finse stasjon. Vi skal følge kvisteløypa fra Finse og vandre nordøstover på østsiden av Jomfunuten og Sanddalsnuten mot Sanddalsvatnet. Herfra kan du forsette videre nordvestover til den koselige hytta Klemsbu, ta en vaffelpause og en kopp med varmt å drikke, før du følger kvistet løype sørvestover og på vestsiden av Sanddalsnuten og Jomfrunuten tilbake til Finse. Runden er på totalt 12 kilometer og er kvistet hele veien.

Skyene i Finseområdet kommer og går denne dagen, men det gjør ingenting. Vi følger kvistene og følger med på kartet, og har alltid god sikt til de neste kvistene vi skal følge. Lyset rundt oss er helt magisk og endrer seg fra det ene øyeblikk til det neste. Bare et par kilometer unna Finse stasjon, er vi helt alene i snøhavet og har naturen helt for oss selv.

Vil du lese om en vintertur med småbarn i ruskevær på Venabygdsfjellet? Ta en titt her.

Det unike med Finse, er at du har muligheter til å få fantastiske naturopplevelser bare et par kilometer fra hotellet, og i relativt trygge former, så lenge du holder deg til løypenettverket. Pakk med deg ski, sekk, varme klær, termos, kart og kompass, og prøv deg på en høyfjellstur i området rundt Finse – du kommer ikke til å angre!

«Bare et par kilometer unna Finse stasjon, er vi helt alene i snøhavet og har naturen helt for oss selv»


Tips til Finsetur for nybegynnere:

  1. Husk alltid kart og kompass, selv når du følger kvistet løype. Bruk også kartet underveis selv om du følger kvistene slik at du får trent deg på å navigere.
  2. Pakk med deg varme klær, mat, termos, sitteunderlag og gjerne en vindsekk.
  3. Husk solbriller, solkrem og kuldekrem!
  4. Lue og votter uansett hvor mye solen varmer.
  5. Glem for all del ikke å ta deg en kveldstur etter middag! Er det klarvær vil du ikke gå glipp av stjernehimmelen.
  6. Ikke ha for ambisiøse mål! Det er bedre å labbe avgårde langs en kvistet løype og titte på det magiske lyset, enn å heseblese seg til en runde eller et mål som er litt for langt unna.
  7. Spør i resepsjonen om tips til fine småturer! De har alltid gode råd på lur, og kan hjelpe deg å finne passende turer til vær og føre.
  8. Gnagsårplaster eller gnagsårsokk er alltid lurt å ha i sekken.
  9. Fjellski er en fordel i den løse snøen, men er ikke et must. Det er bedre at du kommer deg ut og labber med langrennski enn at du blir hjemme! Husk bare å ta med godt med smøring og ullsokker.
  10. Nyt naturopplevelsen! Følg med på lyset, vinden og snøformasjonene, fang snøfnugg med tunga, lytt til stillheten og kos deg på tur.