10 tips til overnattingsturen

Mange drømmer om å overnatte under åpen himmel, eller å prøve ut en overnatting i nærmarka. Nå er sensommeren her, luften er en anelse kjøligere og det er frostrøyk på vannene om morgenen. Ingenting er som å overnatte ute mens temperaturene ennå er milde, samtidig som luften er frisk og klar!

Den 2. september arrangeres sove-ute-aksjonen Nattinaturen over hele landet. Her får du tipsene som hjelper deg å pakke slik at du også kan bli med å overnatte under åpen himmel 2. september!

– 1 –

Hodelykt

Nå er det blitt mørkt om natten igjen. I naturen er det enda mørkere. Det er deilig å kunne ligge på ryggen midt i naturen og se opp på stjernene om kvelden. Men det er også deilig å finne frem i sekken en mørk kveld eller å ha litt lys om man må opp på do i løpet av natten.

Trenger du hjelp til pakkeliste for en natt i nærmarka? Ta en titt på vår pakkeliste her!

– 2 –

Varmt tøy

Vi sverger til ull og bruker alltid ull innerst når vi skal på tur, også i nærmarka. Da holder vi oss varme selv om det blir fuktig eller vått og ull regulerer også varmen godt. Nå som nettene begynner å bli litt kjøligere er det ekstra deilig å ha en tynn ullgenser på seg i soveposen dersom temperaturen faller i løpet av natten.

Husk lue på toppen og en varm genser til natt i naturen

– 3 –

Noe varmt å ligge i

Du må selvsagt ha med sovepose tilpasset årstiden. Vi har mange minner fra uteovernattinger hvor vi ligger som istapper i soveposen og drømmer om varmere årstider. Løsningen for oss har vært å tre to soveposer utenpå hverandre eller å bruke soveposer som er litt varmere enn nødvendig slik at vi heller kan lufte hvis det blir litt for varmt.

Andre ting du kan gjøre for å gjøre posen din litt varmere, er å bruke en lakenpose inne i posen, det er helt supert og gjør underverker i en kald sovepose. Bruk et dynetrekk, et laken eller en ferdigsydd lakenpose i bomull eller silke. Du kan også tre en fjellduk, presenning eller grevlingtrekk utenpå soveposen for å gjøre den litt varmere og holde regn og rusk ute.

Trenger du tips til teltplass? Her finner du en oversikt og kart over lett tilgjengelige teltplasser i Osloområdet!

– 4 –

Noe varmt å ligge på

Mye av kulda kommer fra bakken. Sørg derfor for å ha en godt liggeunderlag. Du trenger liggeunderlag både om du sover i telt, under åpen himmel eller om du sover i hengekøye. Vanlige skumunderlag er billigst og gjør susen. Har du et saueskinn eller et ullpledd, kan du gjerne bruke dette oppå liggeunderlaget, det er skikkelig luksus.

Til én overnatting holder det med en sekk fra 35 liter og oppover. Har du ikke sekk, kan du bruke bag eller pose.

– 5 –

Tak over hodet?

Dersom det er fare for nedbør i løpet av kvelden eller natten, er det alltid greit å ha noe over hodet, men det betyr ikke at du må holde deg innendørs av den grunn! En enkel presenning hjelper deg å holde regnet unna dersom du ikke har, eller vil bruke, telt. Fest presenningen over det området du skal sove, og pass på at det ikke renner noe vann ned fra presenningen og ned på utstyret slik at det blir vått.

– 6 –

God mat, kveldsmat og frokost

Til én enkelt overnatting i naturen holder det at du pakker med deg to matpakker – én til kveldsmat og én til frokost. Har du tid og lyst til å gjøre det mer avansert, kan du ta med primus og lage deg litt varmmat. Fra 15. september kan du også tenne bål og tilberede litt god mat på bålet.

Det gir en helt egen frihetsfølelse å tilberede måltidet i naturen

– 7 –

Termos med varmt vann

Vi er avhengige av en god tekopp til kveldsmat og luften av kaffe på morgenen. Ta med deg en termos med varmt vann slik at du har noe varmt å drikke på turen. De aller fleste termoser har såpass grei kvalitet at de holder på varmen gjennom natten slik at du også har varm nok drikke også neste morgen.

– 8 –

Lue

Lue er et must når man skal overnatte ute på sensommeren eller tidlig høst. Ved å bruke lue reduserer du kroppens varmetap gjennom natten. Lue er også supert å trekke ned over øynene som sovemaske dersom du fremdeles synes det er litt for lyst ute om natten.

Soloppgang på natt i naturen! Vi gleder oss til årets overnatting 2. september!

– 9 –

Toalettsaker

Det er ikke mye toalettsaker som trengs til en natt i naturen. Vi pleier å ha med tannbørste og tannkrem, toalettpapir og antibakteriell gelé. Da har vi dekket det vi trenger for en tur i nærmarka.

– 10 –

Søppelpose

Vi tar alltid med oss søpla når vi er på tur. En søppelpose gjør den jobben mye enklere. Da slipper vi å legge brukte teposer eller vått papir rett i sekken, og det gjør det enklere å transportere søpla hjem igjen.

Mørket ingen hindring

En overnatting i nærmarka krever ikke det tøffeste utstyret. Det holder med det de fleste har liggende i boden, eller kanskje du kan låne noe av noen du kjenner?

Den 2. september arrangeres Nattinaturen. Her finner du en oversikt over arrangement der du bor!

Vi skal overnatte ute, skal du?

2 thoughts on “10 tips til overnattingsturen

  1. Varm vann før du legger deg til å sove i telt i den kalde årstiden. Fyll opp termosen så du har til noe varmt i koppen før du kryper ut av soveposen neste morgen. Da får du tilført kroppen veske og varme før du starter dagen. Resten av det varme vannet fyller du på ei egnet flaske som tåler varmt vann , plasserer den mellom føttene eller på solar pleksus ( brystet) og du kan se fram til ei god natt i det fri.

    • Hei Ivar! Takk for supert tips! En varm kopp med te eller kaffe er en perfekt start på dagen:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *