Oslos kuleste hengekøyetopper

hengekøye tursøstre

Sommerens trend er overnatting i hengekøye. Hengekøye er behagelig å ligge i, lett å bære med seg, og kan henges opp over alt så lenge det finnes to solide trær. Men hvor skal du overnatte? Her er tips til flotte hengekøyeovernattinger nær Oslo!

Stine og Hege Schultz Heireng, bedre kjent som Tursøstre, gir tips til Oslos kuleste hengekøyetopper i boken «Norges beste tureventyr«. Her er et utdrag fra boken, til alle dere som drømmer om å sovne under stjernene i hengekøye, men som ikke vet helt hvor dere bør dra.

Alle turene som beskrives her er enkelt tilgjengelige fra Oslo by, gir deg førsteklasses utsikt utover byen, og er tilgjengelige med kollektivtransport. Dette er populære utsiktspunkter på dagtid, men så fort kvelden må vike for nattetimene, opplever du en helt spesiell stillhet på Oslos koller.

hengekøye tursøstre
Vettakollen ligger midt mellom Holmenkollen og Sognsvann. Ønsker du soloppgangen morgenen etter, henger du køya godt mot øst. Vil du ha en svalere morgen, velger du utsikt mot Holmenkollen i vest i stedet. Foto: Tursøstre

Les også: 10 tips til overnatting i hengekøye utendørs!

Grefsenkollen – Hengekøyetoppen over alle

Grefsenkollen er best kjent for musikkfestival, motbakkeløp, klatring, restaurant, alpinbakke og som utsiktspunkt. Det finnes imidlertid enda flere gode grunner til å besøke den høyreiste åsen over Grefsen nordøst i Oslo. Åsen har blitt et populært hengekøyested for byens turfolk og hengekøyeentusiaster og selv om det er vesentlig mer kamp om plassene her enn for bare ett år siden, er det allikevel godt med plass til alle.

Har du lyst på tips til 20 andre hengekøyeturer i Oslo og omegn? Her kan du kjøpe hengekøyeboka Kortreist!

Du kommer deg til Grefsenkollen ved å ta buss til Grefsenåsen stasjon eller bil til den store parkeringsplassen sør for restauranten på toppen. Fra parkeringsplassens sørøstre hjørne vandrer du på sti i nedoverbakker langs åsens sørvestside. Her kan du finne flere åpninger i skogen som gir nydelig utsikt over byen og spesielle naturopplevelser rett i nærheten. Turen er på omtrent 300 meter hver vei, 50 høydemeter og passer for alle som ønsker å oppleve en bynær uteovernatting og et hverdagseventyr.

Tursøstre tok med TV2s God Morgen Norge på hengekøyetur til Grefsenkollen allerede sommeren 2017, og Fransk TV ( tid: 22:40) på hengekøyetur til Grefsenkollen sommeren 2017. Da var Grefsenkollen fremdeles en uoppdaget hengekøyeperle. I løpet av våren og sommeren 2018 har det dukket opp stadig flere hengekøyer på denne kollen med utsikt mot byen.

hengekøye tursøstre
Grefsenåsen har blitt et populært hengekøyested for byens turfolk og selv om det er vesentlig mer kamp om plassene her enn for bare ett år siden, er det allikevel godt med plass til alle. Foto: Tursøstre

Les også: Uteovernatting for nybegynnere – slik starter du!

Vettakollen – Med nesa i sky

Vettakollen ligger midt mellom Holmenkollen og Sognsvann. Stedet er viden kjent for å gi besøkende god motbakketrening og en formidabel utsikt over Oslo og Oslofjorden, og det er mye besøkt av turfolk, mosjonister, hundeeiere og byfriskuser. Du kan benytte flere ulike ruter for å nå toppen av Vettakollen, og det er godt med merkede stier og skilting fra de fleste sider av kollen. Turen til Vettakolltoppen varierer fra 1 til 4 kilometer én vei, og stigningen er 150 til 200 høydemeter.

Du kommer deg enklest til Vettakollen ved å ta t-banen til Vettakollen stasjon og følge skilting derfra.

Ved utsiktspunktet har du flere fine muligheter for hengekøye. Ønsker du soloppgangen morgenen etter, henger du køya godt mot øst. Vil du ha en svalere morgen, velger du utsikt mot Holmenkollen i vest i stedet. På morgenkvisten kan du ligge i hengekøya og følge med på hvordan byen våkner til liv i takt med at solen stiger over grantoppene i øst.

Turen til Vettakollen er enkelt tilgjengelig fra Oslo by, gir deg førsteklasses utsikt utover byen, og er tilgjengelige med kollektivtransport. Foto: Tursøstre

Les også: 10 fine teltplasser i Oslomarka

Gaupekollen i Maridalsalpene – Kjenn Nordmarkas ro

Innerst i Maridalen nord for Oslo by ligger en gjeng topper populært kalt Maridalsalpene. Herfra har du nydelig utsikt i flere retninger, og disse kollene ligger tilbaketrukket og mer skjermet enn de andre Oslokollene. Her får du virkelig følelsen av å være i marka og er du her en ukedag eller i sommerferien, har du plassen for deg selv.

Gaupekollen er én av disse Maridalsalpene, og ligger omtrent 4 kilometers gange fra parkeringsplassen ved Skar innerst i Maridalen. Turen går på tydelig sti hele veien, og total stigning utgjør snaue 350 høydemeter. Det er vanligvis færre folk på toppen her enn på de andre kollene i Maridalsalpene. Samtidig står trærne ganske tett, så planlegg å bruke litt ekstra tid på å finne et område som både gir utsikt og har gode trær for hengekøya.

Fra Gaupekollen får du et uvant perspektiv over Oslo, der Maridalsvannet ser veldig stort ut, mens Oslo by og Oslofjorden virker små i det fjerne. Mellom deg og byen står høyreiste, grønne grantrær tett i tett, noe som gjør at Oslo føles uendelig langt borte. Samtidig ser du konturene av Oslos høyreiste skyskrapere, både Oslo Plaza og Barcode, og det gjør at byen samtidig kjennes nær.

hengekøye tursøstre
Gaupekollen i Maridalsalpene ligger tilbaketrukket og mer skjermet enn de andre Oslokollene. Herfra får du utsikt mot Maridalsvannet, men kan også skimte konturene av Oslos høyreiste skyskrapere, Plaza og Barcode, i det fjerne. Foto: Tursøstre

Les også: Turkroppen tar deg dit du vil

Kolsåstoppen – Utsiktsturen fremfor noen

Den steile og karakteristiske fjellveggen på Kolsåstoppen kan ses fra store deler av Oslo, Asker og Bærum og er et yndet turmål for klatrere, joggere og turgåere. Kolsåstoppen er en naturattraksjon i seg selv, men legger du til en overnatting her oppe, blir den så mye mer. En natt på Kolsåstoppen serverer deg frisk luft i lungene og fabelaktig utsikt over Oslofjorden og Drøbaksundet.

Tar du turen fra Toppås kan du følge merket sti direkte mot Søndre Kolsås. Avstanden er omtrent 1,5 kilometer hver vei, og høydeforskjellen er rundt 250 meter. Du kan også nå turen til Kolsåstoppen fra Kolsås t-banestasjon.

Tursøstre tipset om hengekøyeovernatting på Kolsåstoppen allerede i april 2017 i boken Norges beste tureventyr. I desember 2017 dro også Cecilie Skog og Truls Svendsen på hengekøyetur til Kolsåstoppen, i forbindelse med innspillingen av TV2s Tjukken og Lillemor II.

Hengekøye tursøstre
Den steile og karakteristiske fjellveggen på Kolsåstoppen kan ses fra store deler av Oslo, Asker og Bærum. Tursøstre tipset om hengekøyeovernatting på Kolsåstoppen allerede i april 2017 i boken «Norges beste tureventyr». Foto: Tursøstre

Les også: 10 smarte ting vi ofte har i tursekken

Om Tursøstre

Stine og Hege Schultz Heireng ble i 2017 tildelt Den Norske Friluftslivsprisen som tidenes yngste. I 2017 ble de også kåret til Årets Villmarking, og samme år ga de ut boken «Norges beste tureventyr» på Gyldendal forlag. De viser at små turer kan gi store naturopplevelser, og at friluftsliv passer for alle. For tiden jobber de med ny bok, holder foredrag og publiserer artikler om natur og friluftsliv i magasiner, aviser, på tursøstre.no og i sosiale medier (instagram og facebook).

Tursøstre og Gyldendal forlag publiserte i 2017 en kortfilm med tips til hengekøyeovernatting, som kan ses her.

Fransk TV publiserte en dokumentarfilm om «Norsk Friluftsliv» i 2017, inkludert hengekøyeovernatting på Grefsenkollen med Tursøstre (tid 22:40), som kan ses i sin helhet her.