Deprecated: Required parameter $args follows optional parameter $depth in /customers/7/f/d/tursostre.no/httpd.www/wp-content/plugins/awesome-header/lib/utils.php on line 129 Deprecated: Required parameter $output follows optional parameter $depth in /customers/7/f/d/tursostre.no/httpd.www/wp-content/plugins/awesome-header/lib/utils.php on line 129 Deprecated: Required parameter $message follows optional parameter $title in /customers/7/f/d/tursostre.no/httpd.www/wp-content/plugins/stops-core-theme-and-plugin-updates/main.php on line 1065 Huskeregler for ditt friluftsliv - Tursøstre

Huskeregler for ditt friluftsliv

Vi som bor i Norge er heldige som har Allemannsretten. Den gir oss muligheten til å vandre fritt i norsk natur, plukke sopp og bær, tenne bål og overnatte under stjernene i hengekøye eller telt. Det er likevel noen regler det kan være lurt å kjenne til før man drar på tur. 

Bålbrenning 

Å høre knitringen fra bålet om høsten er stemningsfullt, og i perioden 15.september til 15. april har du lov til å tenne bål. Det er også tillatt utover denne perioden, men kun hvis det åpenbart ikke medfører brannfare. Her handler det om å vurdere selv når det er absolutt trygt å tenne bål, for eksempel etter mye regnvær eller i snøvær. Husk at du ikke må tenne bål på berget i strandsonen grunnet faren for sprekkdannelser.

Bål er stemningsfullt hele året, men kjenner du reglene for bålbrenning?

Uteovernatting 

Å overnatte i hengekøye under stjernene, eller høre regndråpene tromme på teltduken, er fine naturopplevelser på tur. Alle har lov til å telte i utmark så lenge det er minst 150 meter fra nærmeste hus eller hytte, og så lenge det ikke forstyrrer andre. Teltet kan stå der i 2 døgn før du må flytte det, men på høyfjellet eller langt fra bebyggelse kan du overnatte lenger. Friluftsloven nevner ikke hengekøye eksplisitt, men vi har tolket det dit hen at teltreglene også gjelder for overnatting i hengekøye. 

Husk at det kan være egne regler for ferdsel og overnatting i vernet natur, ved drikkevann og i områder med spesielt mye ferdsel. Da er det gjerne satt opp informasjonsskilt lokalt.

Alle har lov til å telte i utmark så lenge det er minst 150 meter til nærmeste hus eller hytte. Friluftsloven nevner ikke hengekøye eksplisitt, men vi har tolket det dit hen at teltreglene også gjelder for overnatting i hengekøye.

Høstefiske og padle 

Om høsten bugner det av delikatesser i skogen og på fjellet. Allemannsretten gir deg lov til å plukke nøtter, villblomster, planter, bær og sopp, så lenge det skjer i utmark og hensynsfullt. Du har også lov til å bade, padle kajakk og kano, og ro båt. Fri ferdsel gjelder også på sjøen, innsjøer og elver. 

Allemannsretten gir deg også lov til å fiske gratis i saltvann hele året, både fra fritidsbåt og fra land. Det gjelder egne regler for innlandsfiske, der du som oftest må kjøpe fiskekort. I ferskvann kan du fiske gratis helt frem til du er 16 år, med noen få unntak som gjelder blant annet fiske etter laks og sjøørret i elv. 

Du har lov til å fiske gratis i saltvann hele året. Når det gjelder innlandsfiske kan du mange steder kjøpe fiskekort lokalt. Husk at du kan fiske gratis i ferskvann helt frem til du er 16 år, med noen få unntak som gjelder blant annet fiske etter laks og sjøørret i elv.

Skillet mellom utmark og innmark 

Allemannsretten skiller mellom utmark og innmark. Forskjellen er definert i loven, men det er ikke alltid like enkelt å skille mellom disse i praksis. Utmark er typisk fjell, skog, myr eller kyst, mens innmark gjerne betyr nærhet til gårdstun, dyrket mark, hus eller hytter. 

Sporløs ferdsel 

Du har rett til å ferdes på merkede og umerkede stier i norsk natur, men husk at det må skje hensynsfullt og varsomt. Det skal ikke medføre noen ulemper for andre folk, dyr eller miljøet. Derfor må alle huske på å plukke med seg alt søppelet som lages på tur, og forlate naturen like fin eller finere enn da vi kom.

Havregrynsgrøt er en klassiker på tur, men hva med å pimpe den opp med litt frø, vikingmelk og litt frukt og bær?

Apper, nettsider og fageksperter 

For å vite mer om turområdet du skal til er et godt råd å kontakte den lokale turistforeningen. Der kan du få informasjon om egnede turer, overnattingsplasser og spesielt fin natur. I tillegg finnes det mye bra litteratur om friluftsliv. Hør på biblioteket om de har noen bøker de anbefaler.

Bruk gjerne nettsider som ut.no eller norgeskart.no i planleggingen av turer. Der finner du kart med stier, turbeskrivelser og informasjon om Turistforeningens hytter og stinettverk. Vi har god erfaring med turappene Norgeskart, Ut.no og Viewranger. Husk at enkelte turer går i områder uten dekning, så betal gjerne for å kunne laste ned kart til bruk offline. 

Bruk gjerne nettsider som ut.no eller norgeskart.no i planleggingen av turer. Selv prøver vi å ha mobilen mest mulig i sekken, men noen ganger må den opp av ulike årsaker.
Foto: Line Møller, VG