10 tips til høstferie der du bor

Høsten er en av de flotteste tidspunktene å tilbringe tid utendørs. Her er 10 tips til fine opplevelser i høstferien!

– 1 –

Båltur

Ta med familie og venner på båltur i nærmarka! Pakk med dere ved, gode sitteunderlag, deilig bålmat og noe varmt å drikke i termosen. Ta gjerne en titt på www.turmat.no sine sider for inspirasjon til annen bålmat enn pølser. Selv lager vi ofte pannekaker, laks med grønnsaker og sjokoladekake på bålet. Når du ikke skal gå langt, trenger du heller ikke pakke lett. Ta med deg akkurat det du har lyst på og kos dere i varmen og lyset fra bålet.

Et bål som lyser opp en mørk høstskog er utrolig stemningsfullt. Hva med å lage middagen utendørs i høstferien?

– 2 –

Besøk et utsiktstårn

Rundt omkring i landet står høye utsiktstårn som gir fantastisk utsikt over omkringliggende naturområder. Dette er en ypperlig dagsturaktivitet nå i høst. Vår favoritt er utsiktstårnet på Kjerringhøgda i Østmarka, som enkelt kan nås til fots fra Bysetermåsan. Andre fine tårn inkluderer Hjellsåstårnet i Sørmarka og Svarttjernshøgda i Nordmarka. Du finner fine utsiktstårn rundt mange norske byer.

Rett øst for Trondheim by ligger Solemsvåttan. Her får du nydelig utsikt over de store skogene i området.

– 3 –

Prøv en DNT-hytte i nærheten

Mange av Turistforeningens hytter er relativt lett tilgjengelige. Ta med familien og prøv en lokal turistforeninghytte! Dersom dere ikke har forsøkt dette tidligere, er høstferien en god anledning å prøve én eller to overnattinger på en hytte i nærheten. Du får mulighet til å se et område du kanskje ikke har vært tidligere og du får en fin hytteopplevelse i tillegg. Her kan du se hvilke hytter som er tilgjengelige der du bor.

Jørgenhytta i Oslomarka og er én av mange koselige ubetjente hytter Turistforeningen har. Med DNT-nøkkel kan du låne denne hytten.

– 4 –

Selvplukk på lokale gårder

Det er fremdeles mulig å plukke epler, plommer, bringebær, stikkelsbær, mais og mye annet godt på lokale gårder. Selvplukk er både rimelig, morsomt og en fantastisk naturopplevelse for høstferien. Ta en titt på www.selvplukk.com eller søk i google etter selvplukk der du bor. 

Det gir en helt egen frihetsfølelse å tilberede måltidet i naturen. Hva med å hente grønnsakene på selvplukk før du drar på tur?

– 5 –

Kveldstur med hodelykt i nærmarka

Ta med hodelykter og gå en kveldstur i nærmarka! Når kveldsmørket har lagt seg over naturen, opplever du en helt annen stemning og nærhet til naturen. Se på høstfargene i blåbærlyngen, og se trærne tegne lange skygger i kveldsmørket. Skru av hodelyktene når dere har kommet et godt stykke unna bebyggelsen, og nyt stjernehimmelen eller lytt til lydene i skogen.

Overnatting i nærmarka gir også fine opplevelser. Her fra Nøstvedtmarka utenfor Ski. Prøv å skru av hodelykten et øyeblikk og lytt til lydene av naturen rundt deg.

– 6 –

Dra på hengekøyeovernatting

Å vugges i søvn av en hengekøye er en gøyal og minnerik opplevelse vi unner alle å oppleve. Det gir en inderlig ro å ligge varm nede i soveposen med frisk luft i fjeset og titte opp på trekronene over deg. Finn en hengekøyeplass i naturen bak huset, eller få 70 konkrete tips til fine hengekøyeplasser i boken vår Kortreist. Har du ikke hengekøye? Gå inn på www.BUA.io og lei en hengekøye helt gratis. 

Kjøp Kortreist her og få tips til 70 fabelaktige hengekøyeturer, 14 flotte teltturer, utstyrstips og test av hengekøyer!

– 7 –

Meld deg på en fellestur

Det er flere organisasjoner som arrangerer turer i nærmiljøet. Meld deg på en fellestur og del opplevelsen! Du får mulighet til å se et område du vanligvis ikke besøker, og du får nytt turselskap i tillegg! For fellesturer der du bor, se for eksempel Turistforeningens hjemmesider.

Drar du på fellestur kan du treffe nye turvenner og samtidig oppleve nye former for friluftsliv. Her ligger en gjeng turfolk i alderen 3 år – 60 år. Hva med å overnatte under en gapahuk eller tarp høstferien?

Her kan du lese vår pakkeliste til en natt i naturen!

– 8 –

Lån gratis kano, sykler, ski eller SUP

Vil du oppleve nye friluftsaktiviteter, men mangler turutstyr? Ta en titt på www.bua.io som tilbyr gratis utlån av friluftsutstyr over hele landet! De har tursekker, telt, kano, soveposer, kokeapparat, sykler, ski, skøyter og mye mer! Selv er vi ofte på tur med lånt utstyr, noe som fungerer helt supert. Isklatring, brevandring og kiting er aktiviteter vi liker, men som vi gjør såpass sjelden, at det fungerer fint å «dele på utstyret». 

Det finnes utstyrsordninger over hele
landet. Kanskje du vil leie sykler til høstferien? Her er vi underveis på en kort sykkeltur fra Spranget til den vakre DNT-hytta Rondvassbu.

– 9 –

Bær- og sopptur

Det bugner av blåbær, tyttebær og sopp i høstskogen nå! Ta med et bærspann eller en soppkurv og sett av noen timer til å titte under skjørtekanten til trærne mens du leter etter spiselige naturopplevelser. Gå inn på www.soppkontroll.no for å få oversikt over hvor du kan få sjekket innholdet i soppkurven din! Masse gratis, deilig mat fremover.  

Har du plukket blåbær, tyttebær eller sopp i år? Høstferien er et perfekt tidspunkt for nettopp det.

– 10 –

Klatrepark, zip-line eller Via Ferrata

Over hele landet er det satt opp klatreløyper med ulike hindere for en aktiv høstferie høyt oppe i tretoppene. En utrolig gøyal aktivitet for både barn, unge og voksne, siden det tilbys ruter i alle vanskelighetsgrader. Det har også kommet mange Via Ferrata-ruter i Norge, der du kan følge en klatresti med wire. Spennende og utrolig gøy! Bør prøves!

Via Ferrata i Loen er en luftig opplevelse som gir fantastisk utsikt, mestringsfølelse og frisk luft. Kanskje noe å gjøre i høstferien?

Ønsker deg en god høstferie!
Turhilsen fra Stine & Hege