Vinterovernatting i hengekøye – klart du kan!

Å overnatte i hengekøye i naturen er like fint til alle årstider. Hva med å sove i hengekøye når kulda biter i kinnene og du har nattehimmelen full av stjerner over deg? Her er 8 tips til deg som vil dra på hengekøyetur i vinterland!

– 1 –
Liggeunderlag med vinger

Ikke undervurder betydningen av et tykt liggeunderlag som isolerer godt. Mye av kulda kommer nedenfra, og de tynneste underlagene blir fort for kalde. Soveposen trykkes også flat når du sover i køye. Vi har god erfaring med liggeunderlag både i skum og oppblåsbart om vinteren. Ta gjerne med deg et ullpledd eller en saueskinnsfell i tillegg, for å få litt ekstra isolasjon.

Du kan også skaffe deg et liggeunderlag med vinger, som gir ekstra isolasjon der man ofte blir ekstra kald i køye: rumpe, overarmer og skuldre. Det finnes flere varianter av liggeunderlag med vinger, som alle er spesialtilpasset for hengekøyeovernatting. På bildet under har Hege dratt sitt gamle skumliggeunderlag inn i et etui, som gir ekstra isolasjon ved hjelp av slike «vinger». På det andre bildet ligger hun på en mer avansert, oppblåsbar variant.

Det rimeligste alternativet er å kjøpe et gammelt liggeunderlag billig på loppis, klippe vinger fra dette og teipe på med duct tape på ditt eget liggeunderlag. Dette fant vi på selv, og du kan se hvordan vi gjorde det i videoen under.

Å investere i et liggeunderlag med vinger kan fort bli dyrt. Hva med å lage et selv? Her er tursøstrenes tips til hjemmelaget liggeunderlag med vinger!
Kan bestilles på www.ark.no!

– 2 –
Underdyne

For de som sover mye i hengekøye vinterstid, er det verdt å investere i en underdyne, såkalt «underquilt». Den festes i opphengsystemet til hengekøya, legger seg pent under køya, og gir ekstra isolasjon nedenfra. De dyreste variantene er supervarme og har gode reguleringsmuligheter, men du kan også sy og klippe i en gammel sovepose og omgjøre denne til underdyne. Noen velger å droppe liggeunderlaget og kun bruke underdyne, men vi bruker både liggeunderlag og underdyne hele vinteren.

Tipsene er hentet fra tursøstrenes nyeste bok som kan bestilles her!

– 3 –
Sovepose + varmeflaske = sant

En varm sovepose er noe av det viktigste du trenger for å sove godt i hengekøye om vinteren. Husk at du kan øke temperaturen på soveposen din ved å bruke en lakenpose eller fleecepose inne i soveposen din, eventuelt tre to soveposer utenfor hverandre. Soveposen bør ikke være for lang. Masse tomrom nederst i soveposen er vanskelig å varme opp. Har du for lang sovepose, bør du sette en strikk rundt nederst, så du slipper å varme opp overflødig pose.

For å øke temperaturen ytterligere, kan du koke opp varmtvann på primus eller bål før du legger deg, og fylle en varmeflaske som du tar med deg ned i posen. Det gir masse deilig varme gjennom natten. Husk å velge en flaske som tåler varmtvann.

– 4 –
Ull på kroppen fra topp til tå

Ha alltid på lue, selv når du ligger i posen. I tillegg sover vi med ulltruse, ull-bh, ullstillongs, ulltrøye og ullsokker når vi ligger i posen. Dette skifter vi til rett før vi legger oss, så det er tørt og gir varme umiddelbart. Under hodet har vi en ullgenser i en pakkpose, som fungerer som pute, men som kan bli med ned i soveposen ved behov.

Er du kald på rumpa? Knyt ullgenseren rundt livet og la den dekke hele rumpa. Da får du litt ekstra isolasjon akkurat der gjennom natten. 

Ull på kroppen, fra tå til toppen. Lua beholdes på gjennom hele natten. Ullgenseren kan du knyte rundt livet for ekstra varme på rumpa.

– 5 –
Presenning som tak

Hvis det er fare for snø, regn eller vind, bør du spenne opp en presenning (såkalt «tarp») over hengekøya. Da ligger du lunt og godt innunder denne. Husk å spenne den opp i tide! Det er for sent når køya er full av snø, eller enda verre: klissvåt av regn. Tarp kommer kommer i ulike størrelser og formasjoner, men det viktigste er at den dekker køya.

– 6 –
Fest køya i le av vinden

Vinterkulde kjennes ekstra kald hvis vinden blåser i tillegg, og kroppen avkjøles raskere ved vind. Heng derfor ikke køya på en vindutsatt plass, da det fort kan bli en kald affære vinterstid. Legg deg heller litt i le av en fjellvegg, trær eller steiner. Det kan også være fornuftig å sikre at vinden ikke kommer sideveis fra (gjelder spesielt såkalte «samlehengekøyer»), for å hindre unødvendig gynging i køya.

Å feste køya i vind er ingen enkel sak. Husk å tenke på vindretning FØR du slår leir.

– 7 –
«Slå floke» før du legger deg

Det er ekstremt vanskelig for en kald kropp å varme opp en kald sovepose. Kroppen din må derfor være varm FØR du legger deg i soveposen. Ta noen spensthopp, løp litt rundt på leirplassen eller slå OL-floke før du legger deg i posen. I tillegg er det lurt å legge seg god og mett. Da er det enklere for kroppen å holde soveposen varm gjennom natten.

– 8 –
Snurp igjen soveposeåpningen

Viktig tips! Hvis soveposeåpningen er stor og åpen finner kulda raskt veien ned i posen, så pass på at kun hodet ditt stikker ut av åpningen. Stram justeringsstroppene så godt du kan, uten at det blir ubehagelig stramt.

Har du ingen vintersovepose, men kun 3-sesongspose? Da kan du bruke en lakenpose eller fleecepose inne i soveposen din, eventuelt tre to soveposer utenfor hverandre. Du kan også ta med en varmeflaske ned i posen.

Turkos fra
Stine & Hege
Slik gikk det da vi dro på vinterovernatting på Oslos tak!
Flere tips? Da kan du ta en titt i boka vår!