Heldigvis kan du boltre deg i digg natur!

Vi er inne i årets første vårmåned: mars. Nå som hytteliv er uaktuelt, barn ikke kan samles til leketreff og voksne må arbeide hjemmefra, er det en fin aktivitet for både voksne og barn å lete etter årets første vårtegn! Heldigvis for deg, er naturen like deilig og altoppslukende som alltid. Her er 12 tips til hva du kan gjøre i naturen den neste uka!

1. Les bok i hengekøya

Veldig mange har skaffet seg hengekøye, men hvor mange har brukt den? Ta med deg en god bok, et pledd og en hengekøye, og gå noen få meter inn i skogen, og bli der til batteriene dine er fulladet. Legg merke til naturen rundt deg, hvordan fuglene kvitrer og tretoppene vaier i vinden. Trenger du tips til fine hengekøyeplasser, finner du 70 fine hengekøyeturer her.

2. Lag dessert på bålet

Hva med å imponere kjæresten eller barna med sjokoladefylte bananer, pinnebrød med kanel og sukker, eller appelsinbrownie? Bruk kniv for å lage et langsgående snitt i bananen (gjennom skallet) og dytt melkesjokoladebiter ned i kuttet. Surr bananene inn i aluminiumfolie og legg på bålet eller primusen. Spises med skje. Appelsindesserten lages ved å fjerne appelsinkjøttet og fylle hullet med browierøre eller sjokoladekakerøre. Pakkes i aluminiumfolie og legges i bålet. Den må ligge en stund, og hvis du ikke ønsker for mye smak av appelsin bør du fjerne mest mulig kjøtt. Nam!

Les også: Vinterovernatting i hengekøye? Klart du kan!

3. Titt på et kart og planlegg ny tur

Hvilket turområde drømmer du om å oppleve? Kanskje du liker dyreliv, og vil dra til Femundsmarka nasjonalpark? Kanskje du liker 2000 meterstopper, og vil besøke Rondane nasjonalpark? Kanskje du aldri har vært på Dovrefjell, men alltid har hatt lyst til å se moskus? Kanskje du har lyst til å overnatte i telt ved et nytt vann i skogen der du bor? Eller få utsikt fra en ny kolle? Legg sjokoladebiter på alle plassene på kartet du vil besøke!

4. Les om 5 fuglearter og finn dem i skogen

Sover du med vinduet åpent? Da har du sikkert våknet til ellevilt fuglekvitter i det siste. Nå i mars og april dukker stadig flere trekkfugler opp, spesielt de kortreiste fuglene som har overvintret i Vest- og Sør-Europa. Men hvor mange fugler kan du navnet på? Linerlen er kjent for sin vippende stjert, Sanglerka for sin langvarige sang, Vipa for sin karakteristiske hodepynt. Hva med større fugler, som hakkespett eller rype? Hakkespetten hører vi overalt for tiden. Den trommer i ett sett. Har du først hørt lyden av den, er spetten ganske lett å få øye på i tretoppen. Hvilke andre fugler kan du? Tenk på dobbeltbekkasinen, denne langdistansefuglen som flyr helt fra Etiopia til Norge, uten stopp! For en fascinerende skapning!

Les også: Tursøstre ute med ny bok!

5. Plukk vårblomster og gi til naboen

Hestehoven er et kjent og kjært vårtegn, med sitt solgule bustete hode, og nå er den tilbake i grøftekanter flere steder i landet! Blåveisen og hvitveisen er også på vei, som begge tilhører soleiefamilien. Hvitveisen er ikke beskjeden, men tar seg raskt til rette og lager store hvitveistepper over skogbunnen. Du har kanskje allerede sett krokus og snøklokke også? De er vanlige vårblomster, men egentlig er de hageblomster. Plukk en håndfull blomster og gi til noen du er glad i, eller noen som trenger det.

6. Finn dyrespor – de er overalt!

Kjenner du igjen dyrespor fra bever, ekorn eller elg? Dyrespor er enkelt å se i snøen om vinteren, men hvor tar de veien om våren? Ekornet spiser frø fra grankonglene, så om du ser kongleskjell på bakken i en haug, kanskje sammen med konglestilker eller andre konglerester, er det trolig et ekorn i nærheten. Elgen, med sine lange bein, beiter sjeldent nede på bakken, men drøvtygger løv og kvister fra blant annet rogn, selje, osp og bjørk, så se gjerne etter avspiste kvister. Typiske beverspor er avgnagde, spisse stubber, ofte med tannmerker, felte trær eller kvisthytter ved vannkanten. Vil du oppleve nærkontakt med dyrelivet? Da bør du ferdes i naturen ved soloppgang eller solnedgang, og vandre musestille.

Les også: Uteovernatting for nybegynnere: slik starter du!

7. Les om 3 tresorter og finn dem i skogen

Du vet kanskje forskjellen på furu og gran, men kan du se forskjell på or og hassel? Nesten 40 % av landet vårt er dekket av skog, men likevel kan vi så lite om den! De mest vanlige treslagene i Norge er gran, furu og bjørk. Men nå fremover, kan du legge spesielt godt merke til hassel, or og selje. Disse er nemlig tidlig ute med blomstringen (som regel før løvsprett), og sistnevnte har allerede fått gåsunger på Østlandet! Hva med å plukke en stor seljekvist med gåsunger, og sette de i vase på kjøkkenbordet? Når de kommer innendørs i vann blir de raskt lubne og myke, og etterhvert kan de pyntes med påskepynt. Bruk våren til å lære deg litt mer om tresortene!

8. Få med deg solnedgangen

Solen står opp og går ned hver eneste dag, men hvor ofte får du det med det? Sjekk værmeldingen og velg ut en dag det er meldt klarvær. Sjekk hvilket tidspunkt det er solnedgang der du bor (f. eks. skriv «solnedgang» og «Oslo» i Google). Ta med hodelykter, og gå en kveldstur. Naturen er en helt annen i mørket, og aldri så vakker som ved soloppgang og solnedgang. Det er verdt å få med seg!

Les også: Friluftsliv i anorakk eller Adams drakt?

9. Spis middagen ute

Hva liker du å spise til middag? Det aller meste du spiser hjemme, kan du ta med ut i naturen! Gjør klar tacolefser hjemme og ta med ut! Tortillalefse med spekeskinke er også supergodt på korte tur. Lag ferdig rullene hjemme, og ta med kniv og skjærefjøl for å dele lefsene i biter på turen. Selv spiser vi ofte havregryngrøt til frokost i naturen, og pannekaker er en absolutt favoritt som kan tilberedes både på bål og primus. Vi tar vanligvis med en toro-pose med pannekakerøre, og supplerer med vann fra bekken. Bon Appétit!

10. Tenn bål lett som en plett

Hvordan var det man gjorde det igjen? Kvist i bunn, eller var det never? Det er alltid enklere å få fyr på bålet hvis du starter i det små. Sørg for at du henter godt med småkvist til bålet. Never er glimrende til opptenning. Dette legger du i kjernen av bålet. Deretter bygger du bålet steg for steg med større kvister, og til slutt solide vedkubber. Du trenger mye tørrkvist. Hent alltid mer enn du tror du trenger. Finner du tyri, lukter det fantastisk og brenner veldig godt. Tyri er rett og slett furuved som er full av kvae i kjernen. Vil du ha flere båltips, finner du mange her.

Les også: Slik kildesorterer du på tur!

11. Besøk et utsiktspunkt – med kikkert

Et utsiktspunkt har du garantert i nærheten av der du bor! Titt ut vinduet og se etter en kolle, høyde, fjelltopp eller et branntårn – og legg i vei. Det kjennes i lårene etterhvert som du tilbakelegger høydemeterne, men alt er glemt når du står på toppen med utsikt mot fjorden, skogen eller byen. Ta deg god tid på toppen, dra frem kikkerten og se etter fugler, startpunktet for turen, eller detaljer i terrenget.

12. Opplev en himmel full av stjerner

Har du sett opp på stjernehimmelen i det siste? Ta på dunjakke og hodelykt, og ta deg en kveldstur ut for å oppleve måneskinnet og stjernehimmelen. Kjenn på hvor fint og spennende mørket kan være. Hvis du har barn, er det gøy for dem om du på forhånd har hengt reflekser i trærne som de kan lyse på med hodelyktene sine.

www.tursøstre.no

Og som Statsminister Erna Solberg sa i går 24. april: » Du kan gå en tur, du kan få frisk luft, men du må holde avstand til andre folk.»