Ilsengstiene – fire elver og tusenvis av fugler

Vil du oppleve noe annerledes? Øst for Mjøsa og 1 mil fra Hamar ligger et åpent og helt spesielt nærturområde der fire elver møtes – Svartelva, Starelva, Lageråa og Fura. Her får du hverken spisse tinder eller drønnende fossefall. Enda bedre, du får mange små naturøyeblikk som gir ro langt inn i sjela.

Ilsengstiene er et stinettverk på over 25 kilometer med turstier, som ble kåret til Norges beste turrute av Gjensidigestiftelsen i 2019 – da vi selv satt i juryen. Her er et vakkert sammensurium av nye og gamle turstier, klukkende bekker, ellevilt fugleliv, gamle kulturminner, åpne skoger og åkerlandskap. Er du nysgjerrig på fuglearter, tresorter eller på søken etter stillhet og ro i naturen, er dette et sted du vil trives!

Det er Margrete Ruud Skjeseth, daglig leder i Hamar og Hedemarken Turistforening, som inviterer oss med på tur. Nå er det litt over ett år siden Ilsengstiene ble kåret til Norges beste turrute. Det har skapt masse glede og stolthet på Ilseng, og det yrer av liv på stiene. Vi har på forhånd fått høre at Ilsengstiene nå er på sitt vakreste, og det kan vi bekrefte. April-måned er et flott tidspunkt å besøke Ilsengstiene.

Skogbunnen bugner av hvitveis. Det er likevel de vakre løvtresortene som fanger oppmerksomheten på Ilseng. Her står både osp, hyll, selje, lind, alm, rogn og or. Så vandrer vi gjennom en bjørkeallé, der alle trærne har sebrastriper. Du bør bruke god tid på Ilsengstiene. Kanskje kan du lære deg noen nye tresorter. Her har nemlig trærne fått skilt som forteller deg navnet på tresorten.

Elvene på Ilseng er også rike på fiskearter. Her trives både ørret, abbor, laue, gjedde og harr. De som ønsker det, finner et godt utvalg av fiskeplasser. I tjern og dammer finner du rumpetroll, som snart skal bli til frosker. Det ryktes at froskeparringen allerede er i gang i dammene her.

Ved Starene feltstasjon driver Norsk Ornitologisk forening med ringmerking av trekkfugler. Her bør du ikke glemme kikkerten. Det kryr av fine fugler, som rødstrupe, bokfink og nattergal, men også gjess, ender og svaner. Tusenvis av fugler i store flokker er innom Ilseng, som har skapt stor interesse blant fuglekikkere, blant annet ved Flomdammen på Starene. Opp mot 170 forskjellige fuglearter er registrert på Starene. I trærne henger flere titalls fuglekasser, og hvis du tar deg tid, vil du se at det er mye aktivitet i kassene også. Fuglene er sårbare i etableringsfasen – når de bygger reir. Selv om fuglekassene henger så lavt at du kan kikke oppi, bør du derfor avstå fra fristelsen slik at fuglene får lagt egg i fred og ro.

Flere av turstiene går kant-i-kant med åker og dyrket mark. Det er sjelden vi vandrer så tett på dyrket mark som dette. Det er ingen selvfølge. Bakgrunnen er et unikt samarbeid mellom 20 grunneiere, Ilseng IL og Hamar og Hedemarken Turistforening.

Ilsengstiene har virkelig blitt satt på kartet gjennom kåringen av Norges beste turrute. Ikke fordi naturen vil gi deg hakeslepp eller gjøre deg målløs, men fordi her er det avslappende og fint å tilbringe tid. Vi drar garantert tilbake flere ganger, og gjerne i april neste gang også. Ilseng er imidlertid flott ellers i året også. Om høsten kan du fylle bærspannet ditt med blåbær og tyttebær, og om vinteren kan du gå skiturer i nypreppede løyper. #giturenvidere

Takk for oss!

Stine & Hege