Nysgjerrig på orientering? Dra på skattejakt der du bor!

Har du prøvd turorientering, stolpejakt eller Geocaching? Du kjenner garantert ikke til alle de fine, gjemte plassene i nærheten av der du bor! Her er 3 tips som vil gi deg nye opplevelser og gjøre deg bedre kjent med flere av de fine skogsområdene, nisteplassene, ospelundene og severdighetene i nærområdet!

Orientering er en glimrende aktivitet for å bli bedre kjent i naturen. Du får trening eller mosjon, du får frisk luft, du blir bedre kjent i nærnaturen, og du blir flinkere på å orientere deg i skog og by! Vi er vokst opp med turorientering, og har de senere årene også blitt introdusert for Geocaching og Stolpejakt. Har du ikke prøvd noen av disse ennå, er tiden inne!

1. Turorientering

Turorientering er tradisjonelle orienteringsposter som henger ute i naturen i sommerhalvåret. Du kjøper et kart av ditt lokale idrettslag og legger i vei for å finne disse postene! Postene har ulik vanskelighetsgrad. Noen ligger lett tilgjengelig og er enkle å få øye på, mens andre ligger lenger unna og kan nesten være umulig å få øye på med mindre du befinner deg akkurat midt mellom to steinformasjoner i naturen. Du bestemmer om du vil ta én eller flere poster for hver tur!

Husk å ta med deg nærturvettreglene når du ferdes i kortreist natur!

Turorientering er en utrolig fin måte å bli bedre kjent med kart og kompass på, og er en aktivitet som gir konkrete mål til turene dine! Vi kan varmt anbefale dette. Kanskje du skal prøve allerede til helgen?

Her kan du lese mer om turorientering og se kart over hvilke steder i landet det settes ut poster

2. Stolpejakt

Dette er noe for deg som vil ut på de aller korteste hverdagsturene! Stolpejakt er en digital orienteringsform, der du bruker kart på mobiltelefonen til å finne meterhøye stolper som er satt ut i bymiljøet og i den aller nærmeste naturen. Du laster ned en app (betalingsapp) og registrer deg som bruker.

Gjennom appen får du tilgang til et kart som viser alle stolpene som er satt ut i ditt nærområde. Mange av disse er svært enkelt tilgjengelige og du kan gjerne ta flere stolper på samme tur. Her er det også ofte ulik vanskelighetsgrad. Dette er en glimrende aktivitet for å lufte hodet og kroppen. Det er satt ut slike stolper i store deler av Midt- og Sør-Norge og det finnes to ulike apper som kan brukes; Stoplejakten (grønn logo) og Stolpejakta (rød logo).

Her vil du oppleve mestring selv etter korte distanser og kort tid! Enkelte stolper er satt opp ved spennende severdigheter eller historiske plasser.

3. Geocaching

Geocaching er også en digital orienteringsform, men postene (cachene) er ikke synlige på samme måte, de har ulik fasong og utseende og noen kan være svært vanskeligere å finne. Disse postene kan like gjerne befinne seg utenfor en café eller i en handlegate som på en fjelltopp eller i nærmarka. Dette er en aktivitet som passer for de aller fleste, og er en aktivitet som er svært populær i barnefamilier. I mange av cachene ligger det småleker (strikker, reflekser, småting) og man tar gjerne med seg en liten ting selv, som man kan bytte i en av tingene som ligger i cachen man finner.

Geocaching er også en app man laster ned, der du følger kartet på telefonen for å finne postene. Les mer om dette her.

En Geocach kan være en boks så liten som en pilleeske, en isboks eller som her, en spesiallaget boks for Geocaching.