Ny bok om «Norges beste turklassikere»

Nordmenn har beundret og besteget turklassikere i over 200 år. Hvorfor er vi så begeistret for turklassikere?

Det tok oss over fire år å samle 50 av Norges mest klassiske turer mellom to permer. Målet med bokprosjektet har vært å hedre de tradisjonelle, etablerte turklassikerne som mange nordmenn allerede har gått eller drømmer om å gå, men også å løfte frem noen unge, lovende turklassikere. En turklassiker kan bety ulike ting for deg på 80 år, som har et langt friluftsliv bak deg, og deg på 20 år som kanskje er i starten av friluftslivet ditt.

Felles for turklassikere er at de ligger i spektakulære omgivelser og har noe ved seg som evner å vekke nysgjerrighet, beundring og å skape omtale. Det har vært en sann glede å gå turene og skrive boken. Her er turer fra hele landet, både lettgåtte og enkle turer, men også krevende og luftige turer. Turene er kategorisert etter ulike vanskelighetsgrader slik at du finner turer som passer akkurat deg! Håper du liker den!

Turhilsen fra Stine og Hege

Turklassiker-boken kan forhåndsbestilles her.

Turklassikere kjennetegnes av at de knytter folk sammen på et bemerkelsesverdig vis. Da vi krysset Finnmarksvidda på tvers i fjor, startet vi turen som 14 fremmede folk i vest, og avsluttet turen som 14 gode venner i øst. Slikt skjer ofte på turklassikere. Man blir ekstra godt kjent. De færreste går turklassikere for å oppleve stillhet og ro, men for å oppleve store naturinntrykk sammen med familie eller venner.
Gaustatoppen ble førstebesteget for over 200 år siden, og fremdeles er det like fint å nyte utsikten fra toppen. Selv om tusenvis har gått turen før deg, blir utsikten aldri slitt. Turklassikerne knytter folk sammen, også på tvers av generasjoner.


Forsidebilde: Emil Wiik Larsen