Krokskogens snøkledde åslandskap

Sollihøgda er omkranset av et fantastisk løypenett til alle årstider. Her er mulighetene gode for å oppleve storslått natur. 

Trærne står tett i tett inntil skisporet, og sjelden har vi sett så mange harespor på kryss og tvers over stiene og under trærne. Planen er en rundtur på ca. 2,4 mil i Krokskogen, med overnatting på DNTs Jørgenhytte. Fra Sollihøgda beveger vi oss nordover i retning Kleivstua, mens returen går via Finneflaksetra i den kuperte scooterløypa vest i Krokskogen.

På bakketoppene får vi utsikt både østover og vestover
På bakketoppene får vi utsikt både østover og vestover

Linjeløypa er en populær turløype i helgene. Løypa har fått navnet sitt fordi deler av skiløypa går under kraftledningen. Denne dagen er linjeløypa ganske folketom, og vi forstår fort hvorfor. Det er kladdeføre i Krokskogen, og store snøballer fester seg til smøringen under skiene. Det føles som å gå på platåsko. I nedoverbakkene lugger det i skiene, som i et fiskesnøre. Vi beveger oss nordover i sneglefart, men på bakketoppene får vi lønn for strevet i form av slående utsikt både østover og vestover.

Hvor er du, DNTs Jørgenhytte?
Hvor er du, DNTs Jørgenhytte?

På jakt etter Jørgenhytta forlater vi linjeløypa og følger skogsbilveien sydvest for Sørsetra skistue, en koselig kafé som ligger et steinkast øst for Jørgenhytta. Deretter labber vi innover i den snødekte skogen. Den dype snøen gjør det vanskelig å holde seg på beina, og med rumpa godt plantet i snøen speider vi etter hytta. Hvor er du, DNTs Jørgenhytte?

Plutselig dukker det opp ei liten hytte mellom snødekte trær.
Mellom snødekte trær dukker det opp ei liten hytte.

Plutselig dukker det opp ei hytte med grønne karmer ca. 100 meter lenger inne i skogen. Et hyggelig dansk par ankommer hytta omtrent samtidig som oss, og sammen går vi på leting etter brønnen, uten hell. Vi ender opp med å smelte snø på ovnen. Jørgenhytta er akkurat like koselig som vi hadde håpet på. Utover kvelden leser vi bok, spiser taco, og hører på knitringen fra peisen. Vi leser i hytteboka at flere turfolk har hatt vanskeligheter med å finne både hytta og brønnen. Vi fant i det minste hytta!

Jørgenhytta er akkurat like koselig som vi hadde håpet på.
Jørgenhytta er akkurat like koselig som vi hadde håpet på.

Neste morgen beveger vi oss nordover i retning Kleivstua og Kongens utsikt. Skiene flyter bedre over snøen, og etter kort tid finner vi Kleivstua midt i storslått natur med utsikt over skogsområdene. Etter en liten pitstop beveger vi oss oppover i nordvestlig retning mot Kongens utsikt (484 moh.). På godværsdager skal det være mulig å se både Norefjell, Blefjell og Ringkollen herfra. Det eneste vi ser er konturene av fjelltopper bak tunge gråværsskyer.

Trærne står tett i tett inntil skisporet, og sjelden har vi sett så mange harespor på kryss og tvers innover i skogen.

Fra Kongens utsikt vender vi nesa sydover tilbake i retning Sollihøgda. Denne gangen velger vi den kuperte scooterløypa vest i Krokskogen, som går over Finneflaksetra og Høgås. Her står trærne tett i tett inntil skisporet, og vi ser harespor på kryss og tvers over stiene og inn under trærne. Vi er storfornøyde over å ha funnet denne perlen av en skogsløype. Et eldre turpar som forbipasserer oss kommenterer at «Dette er jo som å gå på ski i gamledager!». Det er akkurat sånn det føles. Hompene i det kuperte terrenget utjevner hverandre og man får følelsen av å flyte gjennom landskapet. Returen på om lag 9,8 km går lekende lett.

Like før vi ankommer Sollihøgda får vi øye på det danske paret vi ble kjent med på DNTs Jørgenhytte. De har spist lunsj på Sørsetra skistue, og vi slår følge det siste stykket tilbake til bilen.

Kaffen varmes over ovnen og siles gjennom friske nåler fra furu eller einebusk.
Kaffen siles gjennom friske nåler fra furu eller einebusk.

 5 tips til besøk på DNTs Jørgenhytte:

  • Sjekk ut løypenettet på forhånd og velg den distansen som passer for dere. Rundturen vi tok er på 2,4 mil, men denne kan enkelt forlenges (via Presthytta) eller forkortes (dropp Kleivstua og Kongens utsikt).
  • Husk DNT-nøkkel, og penger til parkeringen på Høymyr (40 kr).
  • Vi slet med å finne brønnen, men lette heller ikke lenge. Det går fint å smelte snø på ovnen om vinteren, og om sommeren er trolig brønnen lettere tilgjengelig.
  • Jørgenhytta er i utgangspunktet ikke vanskelig å finne. Det beste er nok å følge skisporene som går nord for Sørsetra skistue og Jørgenhytta.
  • Vær tålmodig dersom skismøringen ikke passer føret. Snøen endrer seg raskt, og plutselig får dere en fin tur likevel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *