12 smarte tips for å unngå gnagsår på tur

Gnagsår oppstår grunnet friksjon eller trykk mot huden. Den flotteste naturopplevelse kan fort bli til en smertefull opplevelse hvis føttene får gnagsår. Her er 12 smarte tips for å forebygge gnagsår før og underveis på turen!

Etter at vi ba turfolk om tips for forebygging av gnagsår, har vi fått hundrevis av meldinger de siste dagene. Alle tipsene er lest, og det er tydelig at spørsmålet skapte engasjement. Her har vi samlet noen av de aller beste tipsene!

– 1 –

Velg støvler med riktig passform
Dette er kanskje det viktigste rådet for å unngå gnagsår på langtur. Prøv støvlene i butikken før du kjøper dem, og pass på at de har en passform som egner seg for din fot. Spesielt fjellskistøvler bør være litt romslige. Både for å unngå friksjon, men også for å unngå at føttene blir kalde.

Nye fjellskistøvler er ofte stive og må gås inn før de blir behagelige og former seg etter foten din.

– 2 –

Gå inn støvlene
Bruk støvlene hjemme i stua og på korte turer i nærområdet før du legger ut på langtur. På den måten blir støvlene tilpasset foten din. Mange med bakgrunn fra militæret har lært seg å gå inn lærstøvlene med vann, men i hvilken grad dette fungerer avhenger helt av hva slags materialet støvelen din er laget av.

Våre vinterfjellstøvler fra Alfa (avbildet under) gnagde utålelig mye ved hælen, selv etter flere turer i Femundsmarka og på Hardangervidda. Vi testet to par klissvåte tykke ullsokker i lærstøvlene, og vandret rundt i huset i 5 timer. Bildet er tatt utendørs, men dette ble gjort innendørs med plastposer på føttene. Resultatet var som vi håpet: mye romsligere støvler. Siden de forble smale og harde ved hælen, fikk vi hælen blokket ut av skomaker i etterkant. Kombinasjonen av dette gjorde at fjellstøvlene nå er helt supre. Det er ikke sikkert skoprodusenter vil anbefale disse metodene, men for vår del var alternativet å kaste støvlene. Det lønner seg å prøve ut litt ulike metoder før du gir helt opp.

Våte lærstøvler former seg lettere etter foten og er ett av flere triks du kan gjøre for å hjelpe på gnagsår.

Les også: Kunsten å lage et bra bål

– 3 –

Plastre med sportsteip i forkant
Sliter du med gnagsår på spesifikke plasser er det lurt å plastre med sportsteip allerede før du drar på tur. Dette gjør at huden holder seg på plass og du beskytter huden mot friksjon. Pass på at huden er tørr før du teiper, sjekk at du ikke får noen folder på teipen, og ta på nok teip til at det sitter godt. Plastre heller for tidlig enn for sent!

– 4 –

Nylonsokker, liner-sokker eller andre gode sokker

Valg av sokker er alfa og omega. Ikke undervurder betydningen av dette. Styr unna slitte eller hullete sokker. Slitasje på sokker kan lett føre til gnagsår. Den minste fold kan også bidra til gnagsår, så pass på at sokkene ikke bretter seg eller glir nedover leggen.

Velg et materiale som holder deg varm og tørr, gjerne ull siden det transporterer fuktighet godt. Og bruk gjerne to par tynne sokker, slik at gnisningen skjer mellom sokkene heller enn mot huden. Det er utviklet såkalte liner-sokker, som er ekstra tynne og glatte sokker som kan bidra til å forhindre gnagsår, men her får du prøve deg litt frem.

Prøv gjerne nylonstrømper innerst mot huden. Det høres helt bak mål ut, men de tynne damestrømpene som ofte brukes i selskap har den egenskapen at de er tynnmaskede og glatte som gjør at de skaper mindre friksjon mot huden. Mange av våre lesere anbefaler bruk av nylonstrømper, og vi har testet det og det er helt genialt. Ulempen med nylonstrømper er at de fort rakner. Ta derfor med 2 par på langtur.

Gnagsårsokken, som Stine har på her, er helt genial for å forebygge gnagsår. Den dekker kun hælen og brukes under en vanlig sokk. Det kjennes litt som å gå på gelé i starten, men du blir fort vant med det.

Les også: 10 smarte ting vi ofte har i tursekken

– 5 –

Gnagsårplaster eller gnagsårstift
Gnagsårplaster har vi alltid med oss i sekken på tur, uten unntak. Dersom du vet at skoen gnisser, setter du på gnagsårplaster før du drar på tur. Alternativet er å gå i ca. 10 minutter og deretter stoppe for å plastre tær eller heler der du kjenner friksjon. Det er nemlig mye enklere å forhindre gnagsår enn å behandle gnagsår. Du kan også bruke gnagsårstift, som gjør huden glattere slik at sokken glir lettere mot foten. Begge deler får du kjøpt på apoteket. Ulempen med gnagsårplaster er at de er ganske dyre, særlig hvis du bruker flere per tur. Invester derfor gjerne i en gnagsårsokk, som du kan bruke flere ganger, og se om det fungerer for dine føtter.

– 6 –

Gnagsårsokker
Dette er en helt genial oppfinnelse. Vi går nesten aldri på langtur uten gnagsårsokker. Gnagsårplaster er hyppig med i tursekken til de aller fleste, også for oss, men gnagsårsokkene er hælsokker du kan bruke igjen og igjen, tur etter tur. Vi har alltid vanlige sokker utenfor hælsokkene. Det føles litt som å gå på tynn gelé de første gangene, men du blir fort vant til det. Vi bruker disse, men det finnes ulike varianter.

Gode fjellstøvler kan du ha i flere tiår. Stine har hatt sine gamle fjellstøvler siden tenårene. Hege har arvet sine etter mamma.

– 7 –

Hælkappe eller korkhæl

Både skomakere og apotek selger såkalte korkhæler, som du legger ned i skoen under hælen for å bygge opp foten ved hælen. På den måten forflytter du punktet som gnisser og avlaster det ømme gnagsårpunktet. Det er også mulig å klippe av en liten bit av liggeunderlaget, eller bruke det du eventuelt har tilgjengelig, for å bygge opp hælen på samme måte. Det forutsetter at det er plass nok i skoen til å legge inn en korkhæl. Fjellskistøvler skal gjerne være litt romslige, så det er sjelden et problem.

Les også: Overnatte med småbarn på turistforeningshytte? Her er våre tips!

– 8 –

Velstelte føtter med nyklipte tånegler
Å dra på langtur med lange tånegler er nesten garantert gnagsår på tærne. Gjør det til en vane å alltid klippe tåneglene før du drar på tur. Legg gjerne en neglklipper i førstehjelpskrinet, sammen med pinsett og gnagsårplaster. Det kan også være nyttig å file ned tørr hud og smøre inn føttene med fuktighetskrem før du legger ut på langtur. Da er føttene myke, som kan bidra til å redusere friksjonen.

Føttene trenger luft og tørre sokker underveis på turen. Ta gjerne en avkjølende tur i elven!

Les også: Slik kildesorterer du på tur

– 9 –

Luft føtter og bytt sokker underveis på turen
Luft gjerne føttene i pauser og bytt til tørre sokker. Å vasse i et nærliggende vann eller en elv er ingen dum idé for å forhindre gnagsår på turen. Stive sokker fra gårsdagens etappe gir mer friksjon mot huden enn rene, myke sokker. Sliter du med gnagsår bør du derfor vaske sokkene underveis på turen eller ha med flere par rene sokker.

– 10 –

Impregner fjellstøvlene for å hindre fuktighet
Fuktige føtter får oftere gnagsår enn tørre føtter. Smør inn fjellstøvlene med skokrem og impregner jevnlig for å hindre at støvlene trekker til seg vann. Støvlene bør være tørre og rene når de impregneres. La impregneringen tørke godt før du legger ut på tur igjen.

Impregner fjellstøvlene dine før du drar på tur for å hindre at de trekker til seg vann. Disse fjellstøvlene er tørre og trenger skokrem og impregnering.

– 11 –

Utblokking av støvler
Har du prøvd det meste uten å lykkes? Da kan det være en idé å oppsøke en skomaker. De har lang erfaring, mye verktøy og er eksperter på skotøy. Skomakere kan blokke ut både bredde og lengde, men det er på egen risiko. Våre fjellstøvler ble hamret ved hælen av skomaker, som gjorde materialet betydelig mykere og dermed forsvant også gnagsårene.

Les også: 10 fine teltplasser i Oslomarka

– 12 –

Er uhellet allerede ute?

Ha et gnagsår-kit lett tilgjengelig. Rens gnagsårene daglig. La de lufttørke hvis du kan. Vi har alltid både sårrensservietter, kompress og teip i førstehjelpsskrinet. Pass på så det ikke går infeksjon i gnagsårene.

Et godt tips er å lufte føttene i pauser og bytte sokker ved behov for å holde det tørt nede i skoene

Hva skal du velge? Prøv deg litt frem. I våre fjellskistøvler bruker vi: Sportsteip på utsatte områder rett på huden, deretter nylonstrømpe, så gnagsårsokk, så en tynn ullsokk. Gnagsårplasteret har vi i bakhånd dersom det skulle bli behov for det.

Ha en fin gnagsårfri tur!