Overnatte med småbarn på turistforeninghytte? Her er våre 10 tips!

Turistforeningen (DNT) har over 500 hytter landet over som står og venter på turfolk. Mange av hyttene er flotte turmål for småbarnsfamilier, men for mange av oss kan det være en terskel å komme seg på tur til disse hyttene. Vi har tipsene du trenger for at turen til en DNT-hytte blir en fin opplevelse for hele familien.

– 1 –

Ikke spar på antall kosedyr

Ta heller med ett eller flere kosedyr for mye! Da sikrer dere at turen blir morsommere for de små og mer bekvem for oss voksne. Det viktigste punktet er nemlig at turen skal være på barnas premisser. La gjerne de litt større barna ha en egen sekk med kosedyr som de kan bære av og til. På enkelte DNT-hytter finnes det fine fjellbibliotek (f. eks. Grimsdalshytta, Bjørnhollia, Gjendesheim, Gråhøgdbu), og noen få hytter har akebrett eller andre tilbud. Det kan også være lurt å ta med bøtte, spade og sitteunderlag. Bruk fantasien, så kanskje dere finner noen fine ting i naturen som kan lekes med?

Har du lyst til å lese om en barnevennlig hytte i Oslomarka? Se her.

La gjerne barna ha sin egen sekk med kosedyr i.
La gjerne barna ha sin egen sekk med kosedyr i.

– 2 –

Ta med mat som barna liker godt!

På de ubetjente DNT-hyttene er det lurt å ta med barnevennlig mat som også er enkelt å tilberede. En gryte kan lages på forhånd, og varmes opp på hytta. Og hvis dere ferdigsteker kjøttdeig før dere drar på tur, har dere et godt pastamåltid på null komma niks. På selvbetjente og betjente DNT-hytter kan det være lurt å ta med noe enkel mat som er kjent for barna, og som kan tilberedes utenom de faste måltidene. Barnegrøt eller polarbrød med kaviar er populært hos oss. Husk å ta med smekker slik at klærne holder litt lenger. Hvis dere drar på dagsutflukter fra hytta er det fint å grille pinnebrød på bålet.

Roen senker seg mens vi sitter rundt bålet
Det er så mye god mat som kan tilberedes på bålet!

– 3 –

Ta med utstyr til overnatting

For barn fra 0-1 år:
Vi brukte sengene på DNT-hyttene til babyen var frem til 1-års alderen. Ta gjerne med en saueskinnsfell slik at de har noe kjent å sove på. Da slipper de også å ligge rett på en kald madrass. Vi har enten tatt med en liten dyne hjemmefra eller vognposen dersom det er vinter og kaldt. Det er stort sett bøker på alle DNT-hytter. Disse fungerer utmerket som sengehest og kan varmt anbefales. Vi kan også anbefale selvlysende smukker, som er mye lettere å finne i en mørk hytte.

For barn fra 1-3 år:
Når barnet begynner å gå og ikke ligger i ro om natten, har vi hatt behov for å ha med barneseng på turene. Noen av de betjente DNT-hyttene leier ut barneseng, men dette bør dere få bekreftet før dere reiser avgårde. Vi bruker en barnesengmodell fra Littlelife og er superfornøyde med denne. Sengen er et telt som veier lite og er lett å sette opp. I tillegg er det mygg- og insektsikkert. Perfekt å ha med på tur!

For barn fra 3 år og oppover:
Ta med lakenpose eller sovepose. Dersom dere bruker en voksenpose til barnet, bør dere knyte igjen nederst i posen slik at det ikke blir for mye luftrom nederst i posen. Finn fine bøker fra biblioteket og bruk som sengehest.

Og glem for all del ikke kosedyrene under punkt 1 🙂

I mangel av bøtte og spade fungerer også diverse kjøkkenutstyr fint
I mangel av bøtte og spade fungerer også diverse kjøkkenutstyr fint

– 4 –

Hodelykt til alle

Det blir mørkt på hyttene, også om sommeren. Selv om dere bor på betjent hytte, skrus strømmen av kl. 23 dersom hytta har aggregatstrøm. Ta derfor med hodelykt slik at dere finner frem på rommet om kvelden, og dersom dere skal på dobesøk i løpet av natten. Hodelykt er også lurt for sene bleieskift eller for å finne bortkomne kosedyr eller smukker etter leggetid. Barna synes også ofte det er spennende og gøy å bruke hodelykt i mørket.

– 5 –

Tøfler eller innesko

Hyttegulv er ofte kalde og alltid glatte. Det er mye morsommere å utforske en ny og spennende hytte hvis man kan løpe rundt uten å skli. Ta derfor med varme tøfler eller innesko. På hyttene er det også alltid noen ekstra madrasser, som er fine å ligge og leke på. Da slipper barna å leke rett på gulvet i de kaldere hyttene.

Fjellbibliotek
Bøker fra fjellbiblioteket på Grimsdalshytta er stor stas

– 6 –

Bleieskift eller utedobesøk

De aller fleste hyttene er uten stellebord. Vi har brukt gulvet eller en benk, og hatt med håndklær som stellematte. De er myke og enkle å ha med seg. Bleiesøppel er ikke hyggelig å ha på rommet eller i søpla på kjøkkenet. Vis hensyn til andre på hytta og oppbevar og kast søppelet slik at det ikke er til bry for andre. Vi bruker ofte disse posene når vi er på hyttetur. Dersom det er gode vaske- og tørkemuligheter, og vi må bære med oss søplet ut igjen, bruker vi tøybleier.

De fleste hyttene har ulike typer utedoer. Dette kan være en utfordring for små barn. Vi har hatt utallige turer til ulike utedoer hvor vi etter en stund må innse at det ikke kom noe denne gangen heller. Det er ikke alltid like moro å ta disse turene når utedoen ligger 50 meter unna hytta i dyp vintersnø, men slik er det av og til på hyttetur. Stort sett synes barna det er helt fint med utedo, men vi voksne må være flinke til å gi barna den tiden de trenger, og kanskje fortelle et eventyr eller synge en sang for å få fart på sakene.

Hvis du har lyst til å lese om våre turer til DNT-hytter kan du lese om den betjente storstua Gjendesheim, selvbetjente Gråhøgdbu eller ubetjente Bekkestua.

– 7 –

Sjekk tilgjengelighet

Sovesal med småbarn er ikke en god løsning, hverken for barna, oss voksne, eller de andre på sovesalen.
Vi sjekker alltid tilgjengeligheten før vi reiser, dersom det er en mulighet for det. På betjente hytter ringer vi i forkant for å høre om de har mye ledig. Ofte får vi ikke reservert med mindre vi overnatter to netter eller flere, men det er greit å få bekreftet om de har en del ledige rom før vi setter kursen mot hytta. På hyttene i Oslomarka skal sengeplass alltid bookes på forhånd. Familier med barn under 12 år som er medlemmer har fortrinnsrett til sengeplass på hyttene.

Hvile i mosen
Denne utsikten finner du et steinkast fra den selvbetjente hytta Storhøliseter.

– 8 –

Barnestol

Barnestol gjør alle måltider enklere. På de fleste betjente hyttene har de barnestoler. Enkelte av de ubetjente- og selvbetjente hyttene har barnestol, men mange har det ikke. Når barnet kan sitte selv, har vi har løst dette ved å sette barnet på en pute på en vanlig stol og festet en bagasjestropp forsiktig rundt livet. Fungerer helt greit for en liten stund.

– 9 –

Termos med varmt vann

Det er alltid greit å ha varmt vann tilgjengelig, både på tur og på hytta. Dette kan brukes til å lage barnegrøt, kakao, solbærtoddy eller til morsmelkerstatning.

Ducktape rundt termosen er utrolig kjekt og noe du garantert får bruk for
Termos med varmt vann er alltid med når vi har med småbarn på tur

– 10 –

Babycall

Rommet til barna er ikke alltid rett i nærheten av stue eller oppholdsrom. Oppladbar, trådløs babycall er derfor en fin gadget å ha med på hyttetur slik at vi voksne kan ta en tekopp i peisestua mens de små sover. Middagen serveres ofte i 19.00-tiden på de betjente hyttene. Vi har god erfaring med å servere barna egen middag litt tidligere på dagen, for så å gi de kveldsmat og legge de rett før kl. 19. På den måten har vi muligheten til å spise en bedre middag mens barna sover på rommet. Dette kommer selvsagt an på barna og hvor lett de sovner. Vi har opplevd middager hvor vi har fløyet opp og ned som noen jo-jo’er, og hvor barna ikke sovner før sent. Vi synes likevel det er verdt forsøket!

Har du gode tips til overnatting på DNT-hytter? Del gjerne i kommentarfeltet!

9 thoughts on “Overnatte med småbarn på turistforeninghytte? Her er våre 10 tips!

 1. Kan anbefale en oppblåsbar potte til barn i pottealderen. Da trenger man ikke løpe til doen gjennom snøen når det haster. Prøv den hjemme før turen!

  • Hei Signe!
   Takk for tips! Så smart med oppblåsbar potte! Har du link til hvor man kan kjøpe slike?
   Hege & Stine

 2. Hei. For en inspirerende blogg. Akkurat slik informasjon jeg søkte etter da vi nettopp har bestilt overnatting på DNT-hytte i Østmarka med 2 små. Vi valgte hytteovernatting og ikke telt denne gang da vi har lyst til å komme oss litt bort fra allfarvei. Vår utfordring er at vi har ei som er 3,5 og en som er 2. Turen er ca 6-7 km. Turen blir litt i lengste laget å gå selv, selv for 3,5-åringen….Noen tips til løsning for at begge skal kunne få hvile bena og samtidig ha med en sekk med utstyr. Vi har to bæremeiser, men bare to rygger og…

  • Hei! Vi har samme utfordring selv for tiden, hvor barna er litt i tyngste laget til å ha på ryggen sammen med en tung sekk. For å klare å gå strekninger på 6-7 kilometer, som du beskriver, setter vi ofte barna på nakken når de er slitne i bena og trenger en pause. Et alternativ kan være å bruke det som kalles minimeis, hvor du har en meis som er laget for å bære barnet lenger opp (som om det sitter på skuldrene/nakken). Dersom dere planlegger å reise på hyttene i Østmarka, kan dere gå et godt stykke/hele turen på skogsbilvei. Vi har veldig god erfaring med å bruke sykkelvogn (som feks Nordic Cab) der barna kan sitte på når bena blir slitne. De fleste sykkelvogner kan du bruke uten sykkel foran, og enten trille som en løpevogn eller trekke med sele og drag!
   Håper dere får en fin turopplevelse i Østmarka!
   Hege & Stine

 3. Takk for en inspirerende blogg.
  Jeg og min datter på 4 år starter på langtur, Norge på langs til våren. Vi skal i hovedsak overnatte på DNT hytter. Vi deler gjerne våre erfaringer underveis. Er det noen som har lyst å bli med oss på en etappe eller to, eller har lyst å møte oss på ei av DNT hyttene er det bare å ta kontakt.
  Det aller viktigste på tur er å ha det gøy og for en 4 åring vil det være suuper kjekt med litt selskap og lek underveis 🙂

  • Hei Solveig!
   Så utrolig spennende! Hvor lenge skal dere gå og hvordan har dere tenkt til å komme dere fremover? Dere kommer til å få en kjempeopplevelse! Er du med i facebookgruppen «Barn på tur»? Hadde vært gøy å få litt oppdateringer underveis!

   God tur og god klem fra
   Hege & Stine

  • Hei Solveig,

   jeg har også en datter på 4 år og hun er en skikkelig turjente. Vi blir gjerne med på en etappe med dere. Hvordan kan jeg ta kontakt med deg? Eller kan du «befriend» meg på Facebook (Dinara Pohl-Larsen)? Gleder meg å snakke litt mer med deg om deres tur 🙂

 4. Hei. Tusen takk for et flott innlegg! Lurer på hva gruppen på Facebook dere refererer til heter? Finner dessverre ikke «barn på tur».
  Hilsen
  Elena

  • Hei og tusen takk!
   Så rart du ikke finner den! Kan ikke du kontakte oss på Facebook, så kan vi sende deg den derfra?

   Hege & Stine:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *